Να γιατί ακόμα σ'αγαπώ

Να γιατί ακόμα σ'αγαπώ

Μια επιλογή από τα πιο όμορφα και αγαπημένα τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Δαυίδ Ναχμία.

Να γιατί ακόμα σ'αγαπώ
Μελωδίες του λεγόμενου ελαφρού τραγουδιού θα παρασύρουν το κοινό που θα βρεθεί την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι υπέροχες μουσικές του Κώστα Γιαννίδη (ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Γιάννης Κωνσταντινίδης) έχουν μείνει χαραγμένες στο μνήμη των Ελλήνων με το «Ξύπνα αγάπη μου» και το «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου» να ξεχωρίζουν.
 
Στις δύο συναυλίες που θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής τις επιτυχίες του Γιαννίδη θα ερμηνεύσουν ο Χάρης Ανδριανός, ο Γιάννης Κότσιρας, η Ανδριάννα Μπάμπαλη, η Γιώτα Νέγκα και ο Άγγελος Παπαδημητρίου, ενώ την επιμέλεια του αφιερώματος έχει αναλάβει ο Δαυίδ Ναχμίας, ο οποίος έχει κάνει και τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών. Οι δύο συναυλίες-φόρος τιμής στον Κώστα Γιαννίδη, από το θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια, εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ετήσιας Σειράς του Μεγάρου Ελληνικό τραγούδι.

Από την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, αυτή την ανοιχτόκαρδη κοινωνία όπου πριν από τη μικρασιατική τραγωδία συνυπήρχαν τόσες διαφορετικές εθνότητες, προέρχεται ο σπουδαίος συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984), μια πολύπλευρη προσωπικότητα με βαθιά μόρφωση. Στα τραγούδια του –τα υπέγραφε ως Κώστας Γιαννίδης– αποτυπώνονται τόσο η χαρά της ζωής όσο και η νοσταλγία. Στη χώρα όπου το τραγούδι ήταν πάντα πρωταρχική ανάγκη και πηγαία έκφραση, ο Κώστας Γιαννίδης υπηρέτησε την υψηλότερη τέχνη, και μάλιστα στο δυσκολότατο είδος της μικρής φόρμας, και την έφερε στα χείλη ενός ολόκληρου λαού.
 
Όπως γράφει στο σημείωμά του για αυτές τις δύο ξεχωριστές βραδιές ο πιανίστας και δημοσιογράφος Δαυίδ Ναχμίας: «Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, με τις δύο καλλιτεχνικές του ταυτότητες, ήρθε να ομορφύνει τον τόπο μας. Τον καιρό που περισσότερο από ποτέ τον χρειαζόμασταν, έφτασε για να ανανεώσει τον ελληνικό πνευματικό θρύλο. […] Στα χρόνια που διαμεσολάβησαν μέχρι σήμερα, υπήρξαν περίοδοι που τον ξεχάσαμε, όπως και πολλούς άλλους σημαντικούς. […] Εκείνος όμως καρτερικά μας περίμενε στην έξοδο του τούνελ με τα ιαματικά τραγούδια του. Επιλέξαμε με μεγάλη προσοχή τα πιο ωραία από αυτά και […] τους πιο ψυχωμένους ερμηνευτές του σήμερα για δύο παραστάσεις που η αχλή τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης