«Σμύρνη μου αγαπημένη», η παράσταση της δεκαετίας

«Σμύρνη μου αγαπημένη», η παράσταση της δεκαετίας

Επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

«Σμύρνη μου αγαπημένη», η παράσταση της δεκαετίας
Η αγαπημένη «Σμύρνη» του κοινού επιστρέφει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο «Θέατρον», του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και στη συνέχεια ταξιδεύει Θεσσαλονίκη.

Επί τρία συναπτά έτη, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και η Μιμή Ντενίση γεμίζουν μία αίθουσα 1000 θέσεων με κόσμο, προσφέροντας στο κοινό μια καθηλωτική θεατρική εμπειρία


Η παράσταση αυτή, προϊόν πολύχρονης έρευνας από την Μιμή Ντενίση στα αρχεία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και σε κάθε είδους ιστορικά αρχεία υπήρξε μία «γροθιά» στα θεατρικά δεδομένα της εποχής. Η μαγεία του να βλέπεις μία τεράστια σκηνή με φόντο το Κορδελιό και την προκυμαία της Σμύρνης ή τις φλόγες που καταστρέφουν την πόλη και τα νερά του Αιγαίου σε τρισδιάστατη προβολή, ενώ μπροστά παρακολουθείς να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σου η ιστορία της πόλης, είναι μια μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς.
Κλείσιμο

Από τα στενά σοκάκια και τα καφέ αμάν, έως τα αρχοντικά σπίτια και τα εξοχικά στο Κορδελιό, η παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη», επίκαιρη όσο ποτέ, μας ταξιδεύει για τρίτη χρονιά φέτος στην πόλη-σύμβολο του μικρασιατικού ελληνισμού: τη Σμύρνη. 

Χαρακτηρίστηκε «παράσταση της δεκαετίας», αγαπήθηκε, χαράχτηκε στη μνήμη του κοινού και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Συγκίνηση, χαρά και νοσταλγία είναι τα συναισθήματα που κατακλύζουν τον θεατή με τις ερμηνείες των ηθοποιών (ο Κώστας Βουτσάς στα 85 του χρόνια ενσαρκώνει τον πατέρα της αρχόντισσας Φιλιώς και μαζί με τον Μιχάλη Μητρούση δίνουν ρεσιτάλ τόσο στις κωμικές, όσο και στις δραματικές τους στιγμές, ο Τάσος Χαλκιάς υποδύεται τον άντρα, φανατικό Βενιζελικό που βρίσκεται σε συνεχή διαμάχη με τον αδερφό του Βασιλικό και φανατικό Μικρασιάτη που θέλει τη Σμύρνη αυτόνομη, ο Τάσος Νούσιας προκαλεί δέος στο ρόλο του Τούρκου οπαδού του Κεμάλ που ερωτεύεται τη Φιλιώ… ) να τον κρατούν σε εγρήγορση.

Την παράσταση ντύνει μουσικά η Εστουδιαντίνα, η Σοφία Μέρμηγκα και ο αρχοντορεμπέτης Μπάμπης Τσέρτος, οι οποίοι ερμηνεύουν σμυρναίικα τραγούδια ζωντανά, επί σκηνής. Το τραγούδι του Κατσιγιάννη «Φως» που τραγουδά στο τέλος η Μέρμηγκα έρχεται σαν γλυκός επίλογος σε μία τρίωρη παράσταση που κυλάει σαν νερό, προκαλώντας έντονα συναισθήματα στον κόσμο που φεύγει με δάκρυα στα μάτια και μια γλυκόπικρη γεύση στα χείλη.



Φέτος, η «Σμύρνη» των Ελλήνων, η «Σμύρνη» η κοσμοπολίτισσα, η «Σμύρνη» της ξενιτιάς επιστρέφει ξανά για λίγες παραστάσεις στην Αθήνα στον πιο κατάλληλο χώρο: το θέατρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που κρατά ζωντανή  χρόνια τώρα την ιστορική μνήμη και από τα Χριστούγεννα θα ανέβει για το κοινό της συμπρωτεύουσας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση του έργου

Μια αρχόντισσα της Σμύρνης, η Φιλιώ θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά, όπου ζει πια,  και ξαναζεί στη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς.

Ο άντρας της Φιλιώς, όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, φανατικός Έλληνας και Βενιζελικός ζει με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Ο αδελφός του και η οικογένειά του, επίσης πετυχημένοι έμποροι, Βασιλικοί και φανατικοί Μικρασιάτες θέλουν τη Σμύρνη αυτόνομη.  Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο οικογένειες, η αρμονική συνύπαρξη με Τούρκους και Λεβαντίνους, οι ανεκπλήρωτοι, απαγορευμένοι έρωτες ανάμεσα στις διαφορετικές φυλές, τα γλέντια τους, τα τραγούδια, τα όνειρά τους κυριαρχούν στο έργο. Σημαντικό, όμως, ρόλο παίζουν και τα ιστορικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή όλων ερήμην τους, από τον ερχομό των Ελλήνων ως ελευθερωτών μέχρι την καταστροφή της μοναδικής ομορφιάς της πόλης και την αναγκαστική μετανάστευση. Μέσα από την ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται και η ευρύτερη ιστορία της Σμύρνης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση 
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας 
Μουσική – Ενορχηστρώσεις: Ανδρέας Κατσιγιάννης 
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Χορογραφίες: Mάρω Μαρμαρινού 
Ερμηνεύουν:
Μιμή Ντενίση, Κώστας Βουτσάς, Tάσος Χαλκιάς, Μιχάλης Μητρούσης Τάσος Νούσιας,  Χριστίνα Αλεξανιάν, Μάνος Ζαχαράκος, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Νέλη Αλκάδη
Συμμετέχουν, επίσης, οι: Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Αναστασία Σκοπελίτη, Χρήστος Βελιάνο, Μαριλένα Δήμα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Νικόλας Γκιούλης, Μαριλένα Κάραλη, Φίλιππος Ζαρφειάδης.

Συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα.
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Τα τραγούδια ερμηνεύουν o Mπάμπης Τσέρτος και η Σοφία Μέρμηγκα.

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη 19:00
Πέμπτη 19:00
Παρασκευή  20:00
Σάββατο 20:00
Κυριακή 18:30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

2 ώρες και 50 λεπτά με το διάλειμμα

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

•Στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος
•Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatron254.gr
•Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
•Στο εκδοτήριο της Ticketservices  - Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
•Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.viva.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης