«Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ» στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου

«Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ» στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου

Μετά την τεράστια επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, το βραβευμένο έργο του Έριχ Καίστνερ «ζωντανεύει» ξανά με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών

«Ο Εμίλ και οι ντετέκτιβ» στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου
Μετά την τεράστια επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, το βραβευμένο έργο του Έριχ Καίστνερ ζωντανεύει σε μία υπερπαραγωγή  από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Πέρσι ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και έκανε πάταγο!

Φέτος, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού το ανεβάζει στη σκηνή του «Θέατρον»
στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών.

Κλείσιμο
Ένα έργο πρωτοποριακό, από έναν συγγραφέα ( Erich Kästner) ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως η «Πηνελόπη Δέλτα της Γερμανίας» και έχει λάβει τη μεγαλύτερη διάκριση για συγγραφείς παιδικών βιβλίων, το Παγκόσμιο Βραβείο Λογοτεχνίας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Ο Εμίλ της ιστορίας μας (που μας θύμισε έντονα τον Όλιβερ Τουίστ: ένα νεαρό έξυπνο αγόρι ορφανό από πατέρα που μπλέκεται σε περιπέτειες σε μια ξένη πόλη) ενώνει τις δυνάμεις του με ένα μπουλούκι παιδιών του δρόμου και καταδιώκουν τον κλέφτη, που του άρπαξε τα λεφτά του. Επίσης, δεν αρκεί να τον πιάσουν, αλλά πρέπει στη συνέχεια να υποστηρίξουν πειστικά την ιστορία τους στους ενήλικες, που εύκολα παραβλέπουν τα λεγόμενα των παιδιών ως «φαντασιοπληξίες». 



Στο έργο τα παιδιά, σύμβολα της αθωότητας, καλούνται να αναλάβουν το ρόλο του ντετέκτιβ και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Μπορούν να αποδειχθούν λοιπόν, εξίσου έξυπνα με τους ενήλικες; 

Αυτός είναι και ο βασικός σκοπός του έργου: να παρουσιάσει «πραγματικά παιδιά» με όλα τα ρεαλιστικά ελαττώματα που μπορεί να έχουν και όχι υπέρ-ήρωες με σούπερ δυνάμεις που μπορούν να κάνουν τα πάντα. Αν αναλογιστεί κανείς τις ομοιότητες που μπορεί να έχει το κέντρο της σύγχρονης Αθήνας με το Βερολίνο του Μεσοπολέμου κι αν λάβει υπόψη την εξαθλίωση που πλανάται πάνω από όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα της κρίσης, τότε ο «Εμίλ» γίνεται ένα σύμβολο για όλους τους νέους που ενωμένοι μπορούν να νικήσουν «τους κακούς». 

Στην παράσταση παρουσιάζονται θαυμάσιες εικόνες για τη δύναμη και την αδυναμία των παιδιών του δρόμου, καθώς και για τον αγώνα τους για δικαιοσύνη και ακόμα η ομαδικότητα, το θάρρος και η εφευρετικότητα των παιδιών απέναντι στην «δυσκαμψία» των μεγάλων. 
Οι ερμηνείες των ηθοποιών από τους «μικρούς» που υποδύονται τα Βερολινεζάκια τα οποία βοηθούν τον Εμίλ (Πάνος Αγαζάντε, Τάσος Κοντογιώργας, Φώτης Κουτρουβίδης, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαριάννα Μαυριαννού, Δήμητρα Μπακαλγιάννη, Βίκυ Μπόλοση, Λίνα Πρίντζου), μέχρι τον απολαυστικότατο Αντώνη Λουδάρο που δίνει ρεσιτάλ ως ο κακός της ιστορίας και τις εξαιρετικές Ναταλία Δραγούμη και Νεφέλη Ορφανού κάνουν την παράσταση αυτή ιδανική όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες. Το έργο διασκεύασε υποδειγματικά η Μιμή Ντενίση και η σκηνοθεσία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ευρηματική» είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη. 

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στις ανεβαστικές χορογραφίες της Ζωής Χατζηαντωνίου, η παράσταση έχει πολύ κέφι και χορό, τους φωτισμούς του Χρήστου Τζιόγκα, τα κοστούμια της Παναγιώτας Κοκκορού και τα εντυπωσιακά σκηνικά της Αθανασίας Σμαραγδή που συνδυάζονται με τις εξίσου φαντασμαγορικές εικόνες και βίντεο του Νίκου Δημητριάδη. Η μεγάλη σκηνή της «Αντιγόνης» δίνει τον χώρο να ξεδιπλωθούν όλα αυτά και να μας προσφέρουν μια σφιχτή, καλοδουλεμένη και σπάνια παράσταση.

Ο Έριχ Καίστνερ είχε πει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι αποθέτουν την παιδική τους ηλικία σαν παλιό καπέλο. Την ξεχνούν σαν έναν αριθμό τηλεφώνου που δεν ισχύει πια... Μόνον όποιος ενηλικιώνεται και παραμένει παιδί είναι άνθρωπος...». Και αυτό ακριβώς είναι που κάνει την παράσταση αυτή ξεχωριστή: το γεγονός ότι μιλάει στα παιδιά για αξίες και ιδανικά που πρέπει να αποκτήσουν και στους μεγάλους για τη χαμένη αθωότητα της παιδικής τους ηλικίας που πρέπει να ξανά-αποκτήσουν!

Κάθε Σάββατο στις 11:30 και κάθε Κυριακή 11:30 και 14:45 & καθημερινές για σχολεία στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος 
Προπώληση από τα ταμεία του θεάτρου, στο Τηλ. 212 254 0300, στο εκδοτήριο της Ticketservices, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.viva.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network