blog Παναθηναϊκός: Έτσι… περνάει την Φενέρ!

blog Παναθηναϊκός: Έτσι… περνάει την Φενέρ!

Βρισκόμαστε, πλέον, στην τελική ευθεία για την έναρξη των πλέι οφ της Ευρωλίγκα, και η σειρά του Παναθηναϊκού με την Φενέρμπαχτσε μοιάζει να είναι η πιο ισορροπημένη και συνολικά… αυτή, που έχει όλα τα φόντα να μείνει στην ιστορία της διοργάνωσης τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά

blog Παναθηναϊκός: Έτσι… περνάει την Φενέρ!
Και αν το αγωνιστικό κομμάτι έχει αρκετές παραμέτρους και είναι πολύ σύνθετο (και θα προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε στη συνέχεια του κειμένου), το εξωαγωνιστικό έχει τη δική του σημασία. Αυτό συμβαίνει καθώς ο Παναθηναϊκός θα βρει απέναντι του τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς για πρώτη φορά σε μία σειρά νοκ άουτ αγώνων. Ακόμα και αν, όπως είναι λογικό, η προσοχή στραφεί εντός των τεσσάρων γραμμών, οι αντιδράσεις του προπονητή της Φενέρ, αλλά και του κόσμου του Παναθηναϊκού απέναντί του, θα έχουν το δικό τους ενδιαφέρον.

Κάτι εξίσου εντυπωσιακό είναι η τρομαχτική ανταπόκριση του κόσμου των «πρασίνων» που εξάντλησε περίπου 35 χιλιάδες εισιτήρια για τα δύο πρώτα παιχνίδια του ΟΑΚΑ σε λιγότερο από 10 ώρες.

Κλείσιμο
Όπως και να έχει όλα αυτά έχουν ενδιαφέρον, το οποίο όμως θα ατονήσει από την στιγμή που την Τρίτη το βράδυ θα γίνει το πρώτο τζάμπολ ανάμεσα στις δύο ομάδες. Από εκείνη τη στιγμή και μετά το μοναδικό που θα μετράει θα είναι η απόδοση των πρωταγωνιστών μέσα στο παρκέ, για να μπορέσουμε να μάθουμε, μετά από δύο εβδομάδες λογικά, την ομάδα που θα είναι στο Φάιναλ 4 της Κωνσταντινούπολης στα μέσα Μαΐου

Σε αυτό το μπλογκ θα προσπαθήσουμε να δούμε τα δυνατά στοιχεία της κάθε ομάδας, αλλά και τα τακτικά κομμάτια που θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο για την έκβαση της σειράς. Η αλήθεια είναι ότι οι δύο ομάδες μοιάζουν σε κάποια πράγματα, αλλά έχουν και σημαντικές διαφορές. Πάμε λοιπόν να δούμε σιγά-σιγά την ανάλυση του ζευγαριού.

Η δύναμη της έδρας

Ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα έδρας κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ είχε 14-1 στο ΟΑΚΑ στην κανονική περίοδο και ακόμα και αν κερδίσει μόνο τα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ, θα καταφέρει να πάρει την πρόκριση. Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει εξαιρετικό πρόσωπο στο ΟΑΚΑ. Στα εντός έδρας παιχνίδια της, η Ελληνική ομάδα έχει την καλύτερη άμυνα από τις οχτώ ομάδες που συνεχίζουν στη διοργάνωση. Αυτό είναι και το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού, καθώς μέσα στην έδρα του πνίγει τους αντιπάλους του, κλέβει μπάλες και φέρνει τα παιχνίδια στο τέμπο που αυτός επιθυμεί.

Εκμετάλλευση του τάιμινγκ

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο τάιμινγκ για να μπει ο Παναθηναϊκός στην μάχη των πλέι οφ. Η ομάδα εδώ και ένα μήνα παίζει το καλύτερο της μπάσκετ μέσα στη σεζόν και έχουν επιστρέψει όλοι οι τραυματίες, με τους «πράσινους» να αγωνίζονται πλήρεις, κάτι που έγινε για πολύ μικρά διαστήματα μέσα στη σεζόν.

Εκτός των άλλων αυτή τη στιγμή φαίνεται  οι πράσινοι να έχουν βρει τη χημεία και τους ρόλους τους, κι ο Πασκουάλ μοιάζει να έχει βρει τον τρόπο να παίρνει το μέγιστο από τον κάθε παίκτη του. Οι πειραματισμοί έχουν σταματήσει και πλέον και οι παίκτες μοιάζουν να απολαμβάνουν την χρησιμοποίηση τους, ακόμα και σε ρόλους που ίσως να μην ήταν συνηθισμένοι κάποιους μήνες πριν.

Εκτός βέβαια από το φορμάρισμα του Παναθηναϊκού, φαίνεται ότι και η Φενέρμπαχτσε δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες της, αυτή την περίοδο. Πολλοί τραυματισμοί έχουν ταλαιπωρήσει την ομάδα του Ομπράντοβιτς, που έχει χάσει για μεγάλα διαστήματα τους Μπογκντάνοβιτς και Σλούκα και για μικρότερα παίκτες όπως οι Άντιτς, Ντατόμε. Η Φενέρ δείχνει να έχει προβλήματα τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, μειωμένο ροτέισιον, και γενικότερα προβλήματα χημείας. Αυτό βέβαια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τη συγκέντρωση και την προετοιμασία του Παναθηναϊκού για τη σειρά.

Εξάλλου το πιθανότερο είναι ότι μέχρι να αρχίσει η σειρά, την Τρίτη του Πάσχα, θα έχουν επιστρέψει όλοι οι τραυματίες της Τουρκικής ομάδας, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην αγωνιστική τους κατάσταση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τις δύο τελευταίες χρονιές η Φενέρ στα πλέι οφ έδειξε καταπληκτικό πρόσωπο και απέκλεισε με «σκούπα» τόσο την Μακάμπι το 2015, όσο και την Ρεάλ το 2016, ομάδες που ήταν και οι δύο εν δυνάμει Πρωταθλήτριες Ευρώπης.

Switch all

Αυτό είναι το κοινό σημείο των δύο ομάδων, αφού στο μεγαλύτερο κομμάτι της διοργάνωσης επιλέγουν άμυνες αλλαγών σε κάθε περίπτωση. Έχουν σαφέστατα και το υλικό αλλά και το ταλέντο να παίξουν τέτοιου είδους άμυνες. Η Φενέρμπαχτσε επιλέγει σχήματα με Βέσελι και Ούντο να βρίσκονται μαζί στην ίδια πεντάδα για να μπορεί να αλλάξει σε όλα τα σκριν, καθώς και οι δύο είναι αρκετά γρήγοροι και αθλητικοί για να υποστηρίξουν μία τέτοιου είδους τακτική.

Βέβαια το ίδιο πράγμα μπορεί να κάνει και ο Παναθηναϊκός, ίσως ακόμα καλύτερα και από τους αντιπάλους του. Ειδικά όταν έχει τους Σίγκλετον και Γκιστ στην ίδια πεντάδα, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποδοτικός στις άμυνες αλλαγών και να μπλοκάρει την κυκλοφορία της μπάλας της αντίπαλης ομάδας.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να δούμε και τις δύο ομάδες να είναι πιστές σε ένα τέτοιου είδους αμυντικό πλάνο, που θα περιλαμβάνει κάποιες βοήθειες σε συγκεκριμένες καταστάσεις και κάποια ρίσκα. Τα ρίσκα που είναι πιθανό να πάρει η Φενέρ είναι δώσει το σουτ στον Καλάθη και τον Γκιστ από την περιφέρεια, ενώ ο Παναθηναϊκός μπορεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και να ρισκάρει στα σουτ του Κάλινιτς και του Νάναλι. Το λογικό σενάριο είναι να αλλάξει αυτού του είδους η άμυνα από τον Παναθηναϊκό, όταν έχει στο παρκέ τον Μπουρούση, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιου είδους ζώνη προσαρμογής από τον Πασκουάλ, όπως έκανε κυρίως με την ζώνη box and one, απέναντι κυρίως στους Λάρκιν και Γιουλ, στα ματς με την Μπασκόνια και την Ρεάλ Μαδρίτης.

Διαβάστε περισσότερα στο www.eurohoops.net

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης