Πλειστηριασμοί: Σε αναζήτηση εύσχημου συμβιβασμού πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Πλειστηριασμοί: Σε αναζήτηση εύσχημου συμβιβασμού πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Στουρνάρας: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα έχουμε νομοθετήσει για τους πλειστηριασμούς - Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί το βράδυ του Σαββάτου χωρίς την έγκριση της Τρόικας

Auctions: In search of a subtler compromise before the Summit
Αποφασισμένη να μην υποχωρήσει στις υπερβολικές απαιτήσεις της Τρόικας εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Στη χθεσινή σύσκεψη, πάντως συζητήθηκαν οι συμβιβαστικές προτάσεις προς την Τρόικα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και υπάρξει συμφωνία πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 19ης Δεκεμβρίου.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση κατέθεσε τον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί το βράδυ του Σαββάτου χωρίς την έγκριση της Τρόικας και μέχρι το τέλος του χρόνου θα φέρει το σχέδιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας είτε έχει υπάρξει συμφωνία είτε όχι.

«Αν δεν κατατεθεί σχέδιο για ρύθμιση τότε δεν θα υπάρξει προστασία», δήλωσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας χθες από το Μέγαρο ΜΑξίμου.

Παρομοίως και για τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα, την Αμυντική Βιομηχανία, την φορολόγηση των ακινήτων και την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει τις δικές της ρυθμίσεις. Βεβαίως αν η κυβέρνηση, όπως δηλώνει, προχωρήσει μονομερώς χωρίς την συμφωνία της Τρόικας διακινδυνεύει να μην εκταμιευτούν τα ποσά των επόμενων δόσεων το ένα δισ. που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο και τα 4,9 δισ. που πρέπει να εγκριθούν με την λήξη των διαπραγματεύσεων.

Για αυτό άλλωστε παράλληλα με τις ηρωικές δηλώσεις, η κυβέρνηση υποβάλλει σχέδια στην Τρόικα, προκειμένου να κερδίσει τη συγκατάθεσή της. «Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα», λέει το Μέγαρο Μαξίμου επιρρίπτοντας ακέραια την ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλιμάκιο της Τρόικας.

Επιπλέον το κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβει πλέον ότι έχει απορίες για τον ρόλο της Τρόικας η οποία είναι ανακόλουθη από τον περασμένο Ιούνιο αλλάζοντας διαρκώς θέσεις και βάζοντας στην ατζέντα νέα θέματα.

Η κυβέρνηση πάντως εκτιμά θετικά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε όπως και του Επιτρόπου Όλι Ρεν και ευελπιστεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει βρεθεί λύση, ώστε η Ελλάδα να μην βαρύνεται κατά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ όπως δήλωσε και η κυρία Μέρκελ.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, αφού άλλωστε είχαν μεσολαβήσει τα τηλεφωνήματα Σόιμπλε και Όλι Ρεν που έδωσε στη δημοσιότητα. Φυσικά επιμένει ότι δεν θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν ότι η ΕΕ δεν θέλει να μείνουν χωρίς προστασία οι τελούντες εν αδυναμία εκλαμβάνεται από το κυβερνητικό επιτελείο ως υποχώρηση και ως προσέγγιση με τις ελληνικές θέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση καταφεύγει στο πολιτικό επιχείρημα έναντι των πολιτικών προϊσταμένων του κλιμακίου της Τρόικας, ότι η ελληνική κοινωνία έχει εξαντληθεί και ότι οι ρυθμίσεις που ζητά πολύ απλά δεν θα περάσουν από την Βουλή.

Ακόμη και μετά από όλο αυτό το παιχνίδι της σκληρής στάσης και της ρήξης με την Τρόικα το κυβερνητικό επιτελείο δεν νιώθει καθόλου βέβαιο ότι τα νομοθετήματα θα πάρουν την ψήφο των βουλευτών που έχουν να αντιμετωπίσουν τους ψηφοφόρους τους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης