Αλέξης Τσίπρας: Στις 17 Ιουνίου η επίσημη πρεμιέρα της Προοδευτικής Διεθνούς - Ποιοι θα δώσουν το «παρών»

Αλέξης Τσίπρας: Στις 17 Ιουνίου η επίσημη πρεμιέρα της Προοδευτικής Διεθνούς - Ποιοι θα δώσουν το «παρών»

Η πρεμιέρα του Ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού θα γίνει μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές

tsipras-kasselakis
Ηγέτες κρατών και εν ενεργεία Υπουργοί, επικεφαλής προοδευτικών κομμάτων, διατελέσαντες Πρόεδροι ευρωπαϊκών οργάνων, εκπρόσωποι της διεθνούς οργάνωσης, διπλωμάτες και βουλευτές απαρτίζουν την μακρά λίστα των συμμετεχόντων στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη που συνδιοργανώνουν στις 17-18 Ιουνίου το Ινστιτούτο του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα με το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ.

Παρότι οι τελευταίες πινελιές στο επίσημο πρόγραμμα μπαίνουν ώρα με την ώρα, το διήμερο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Ωδείο Αθηνών, συγκεντρώνει ήδη το ενδιαφέρον προσωπικοτήτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου από όλη την υφήλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους προσκεκλημένους θα είναι Πρωθυπουργοί, Ευρωπαίοι Επίτροποι, υπουργοί Εξωτερικών και κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Πρώην πρωθυπουργοί πρόεδροι και υπουργοί Εξωτερικών, επικεφαλής Ινστιτούτων και think tank, ενώ οι υψηλοί καλεσμένοι από την ΕΕ και την Ελλάδα καλύπτουν ένα ευρύ, διακομματικό δημοκρατικό πολιτικό φάσμα, όπως επισημαίνεται από πλευράς των διοργανωτών.

Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται η εκπροσώπηση από τον αριστερό και κεντροαριστερό-ευρωσοσιαλιστικό χώρο, η οποία έλκει την προσοχή και των εγχώριων προοδευτικών δυνάμεων.

Κλείσιμο
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, κορυφαίοι νυν και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τις Βαλκανικές χώρες θα συζητήσουν για τα προβλήματα που αναδύονται αλλά και τις προσπάθειες για την ειρήνη στην περιοχή, ενώ το δικό τους βήμα όμως στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη θα έχουν και υψηλοί καλεσμένοι από την Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Διάσκεψης θα απονεμηθεί βραβείο Ειρήνης, το «Βραβείο των Πρεσπών», σε μια προσωπικότητα για τη προσφορά της στην Ειρήνη. Συγκεκριμένα, το πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί φέτος στον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για τον ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την κατεξοχήν παρακαταθήκη της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Κατά πληροφορίες, στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη θα παρέμβουν, μεταξύ άλλων, νυν και πρώην Κυβερνητικοί και Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι όπως:

-ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και συνδιοργανωτής μέσω του Ιδρύματός του, Ζόραν Ζάεφ,
-ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρέθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Αθήνα,
-ο Πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών και πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν
-ο σοσιαλιστής Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι,
-ο συντηρητικός Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν 
-ο σοσιαλιστής Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Πράσινη Ανάπτυξη, Μάρος Σέφκοβιτς,
-η Αντιπρόεδρος της Ισπανίας και πρόεδρος του συγκυβερνώντος αριστερού συνασπισμού Sumar, Γιολάντα Ντίαζ,
-ο επί 17 χρόνια Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης και ειδικός απεσταλμένος του Μαχμούντ Αμπάς, Ριάντ Αλ Μαλίκι
-ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου «Friedrich Ebert» των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς
-ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και
-ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Ν.Ντιμιτρόφ.

Επιπλέον, στη Διάσκεψη θα τοποθετηθούν τόσο αρχηγοί, όσο και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κομμάτων του προοδευτικού χώρου όπως:

-ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου
-η Πρόεδρος του Partido Democratico της Ιταλίας, Ελι Σλάιν.
-η πρώην συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων και νυν ευρωβουλεύτρια Σκα Κέλερ
-η γνωστή πολιτικός των Ευρωπαίων Πρασίνων και πρώην αντιδήμαρχος Βιέννης Μαρία Βασιλάκου
-η Πρόεδρος της Ακαδημίας Ακτιβιστών Αλις Μπαρμπ, γνωστή για τις αποκαλύψεις της για την χρηματοδότηση της γαλλικής ακροδεξιάς.

Πριν την πρεμιέρα, η πρωτιά της GPO

Μολονότι το επιτελείο του πρώην Πρωθυπουργού είναι επιφορτισμένο με την προπαρασκευή της Διεθνούς Διάσκεψης, απέχοντας από τις τρέχουσες, εγχώριες εξελίξεις, ωστόσο, η πρωτιά του Αλέξη Τσίπρα στην έρευνα της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», ήρθε να υπενθυμίσει το ευρύτερο, πολιτικό του εκτόπισμα.

Παρά την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εθνικές εκλογές του 2023, ο κ. Τσίπρας κόβει πρώτος το νήμα στο ερώτημα για τον πιο κατάλληλο να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς με ποσοστό 16% και έπεται με μικρή διαφορά, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλακης με ποσοστό 13,4%. Τρίτος στη σειρά έρχεται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης με ποσοστό 10,5% και ακολουθούν ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας με 5,4% ως ο μόνος αυτοδιοικητικός ανάμεσα στους επικρατέστερους, ο Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης με 5% και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης με 4,6%.

Στην ίδια έρευνα, ωστόσο, το 52,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κανείς τους δεν μπορεί να κερδίσει τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 45% απάντησε «δεν ξέρω», ως προς την αναζήτηση του κατάλληλου προσώπου να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, τα πρόσωπα που προκρίνονται από την προοδευτική βάση για επικεφαλής της Κεντροαριστεράς δεν έχουν διείσδυση στον άλλο χώρο, παρά μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων τους, όπως επισημαίνεται στην έρευνα της GPO. Επιπλέον, στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές», πρώτος έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης με ποσοστό 56%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 31,4% και έπεται ο «κανένας», με ποσοστό 8,5%.

Το μομέντουμ

Το γεγονός, πάντως, ότι η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη έρχεται μια εβδομάδα μετά τις Ευρωεκλογές την καθιστά μοιραία, πέρα από τη διεθνή της εμβέλεια, και πολιτικό γεγονός για τον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα, ιδίως όταν – αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις- θα έχει επιβεβαιωθεί ο κατακερματισμός του προοδευτικού χώρου και πιθανόν και η άνοδος της Ακροδεξιάς, κίνδυνο για τον οποίο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει στο δημόσιο λόγο του το τελευταίο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδήσεις σήμερα

Επτάστερος ο Παναθηναϊκός μετά την αιχμαλωσία της Ρεάλ στον τελικό - Το μεσημέρι η επιστροφή των θριαμβευτών

Το viral βίντεο του Αταμάν από τον θρίαμβο του ΠΑΟ στο Final 4 του 2009 και η αποθέωση από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο - «Είσαι ο νο1»

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πανηγύρισε μαζί με τα παιδιά του το 7ο και έριξε σπόντα για τον Ολυμπιακό - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης