Σε μουσείο το νυφικό της Αμάλ Κλούνεϊ

Σε μουσείο το νυφικό της Αμάλ Κλούνεϊ

«Η γοητεία και ο ρομαντισμός του Όσκαρ ντε λα Ρέντα» - Έκθεση στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον

Σε μουσείο το νυφικό της Αμάλ Κλούνεϊ
Ύμνησε τη χαρά της ζωής και την αυτοπεποίθηση με τα σχέδια του και οι γυναίκες τον αγαπούσαν για την ικανότητά του να δημιουργεί όμορφα και πρακτικά ρούχα για την ημέρα και το βράδυ, «βοηθώντας τους να νιώσουν καλύτερα» όπως είπε κάποτε.

Η έκθεση «The Glamour and Romance of Oscar de la Renta» (Η γοητεία και ο ρομαντισμός του Όσκαρ ντε λα Ρέντα) στο Μουσείο Καλών Τεχνών στο Χιούστον των ΗΠΑ ανατρέχει στην καριέρα του θρύλου της μόδας με περίπου 70 δημιουργίες του, από τη δεκαετία του 1960 έως το 2014, οι οποίες προέρχονται από τα αρχεία Oscar de la Renta, τα αρχεία του γαλλικού brand Pierre Balmain και τη συλλογή του Μουσείου. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται δημιουργίες που παραχώρησαν οι διάσημες πελάτισσες του κορυφαίου μόδιστρου, σκίτσα του, φωτογραφίες του και άρθρα περιοδικών που παρουσιάζουν το έργο του.
Κλείσιμο

Τα υπέροχα σχέδια δείχνουν το έμφυτο ταλέντο του Όσκαρ ντε λα Ρέντα, την ικανότητα του δημιουργικού του οράματος και την επιρροή του από πλούσιους και σύνθετους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου, Γκάρι Τίντεροου.

Γεννημένος στο Σάντο Ντομίνγκο της Δομινικανής Δημοκρατίας, σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μαδρίτης και ξεκίνησε την καριέρα του αρχές της δεκαετίας του 1950 ως μαθητευόμενος στον Cristοbal Balenciaga. Το 1961 εντάχθηκε στο δυναμικό του Antonio del Castillo στον οίκο Lanvin στο Παρίσι ως βοηθός στο τμήμα υψηλής ραπτικής και στη συνέχεια, το 1963 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και to 1965 δημιούργησε τον δικό του οίκο μόδας.

Τα λαμπερά και ρομαντικά βραδινά φορέματά του έντυσαν επί πέντε δεκαετίες σταρ του Χόλιγουντ, ηθοποιούς, τραγουδίστριες και μοντέλα, καθώς και τις Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ την Τζάκι Κένεντι, τη Νάνσι Ρίγκαν, τη Λόρα Μπους, τη Χίλαρι Κλίντον και τη Μισέλ Ομπάμα.
Ήταν ο πρώτος Αμερικανός σχεδιαστής, ο οποίος παράλληλα διεύθυνε Οίκο Μόδας και στο Παρίσι, τον «Balmain» την περίοδο 1992-2002.

Τα σύνολα της έκθεσης στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον παρουσιάζονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες, με πρώτη την πιο σημαντική επιρροή στη ζωή του, την Ισπανία, τη χώρα, από την οποία ξεκίνησε την πορεία του στη μόδα. Οι ταυρομαχίες ή τα ρούχα των χορευτών φλαμένκο ενέπνευσαν τις σιλουέτες πολλών σχεδίων του με χαρακτηριστικά στοιχεία το διακοσμητικό κέντημα, τις περίτεχνες φούντες, τα βολάν και την πλούσια παλέτα χρωμάτων.
Η δεύτερη θεματική ενότητα εξερευνά τις επιρροές του από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία. Περιλαμβάνει σαλβάρια και καφτάνια, καθώς και ενδύματα από περίτεχνα υφάσματα, πολυτελείς γούνες και ρούχα στολισμένα με κοσμήματα, εμπνευσμένα από τη Ρωσία. Η τρίτη θεματική ενότητα είναι μία ματιά στην επιρροή του από την κηπουρική, το μεγάλο του πάθος και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φλοράλ φορέματα από μεταξωτό ταφτά.

Οι δημιουργίες του για το κόκκινο χαλί και φορέματα που επιλέχθηκαν από εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου για σημαντικές εμφανίσεις τους συνθέτουν την τέταρτη ενότητα της έκθεσης.

Το νυφικό από δαντέλα που φόρεσε η Αμάλ Αλαμουντίν στον γάμο της με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, το τελευταίο που σχεδίασε ο Όσκαρ ντε λα Ρέντα προτού πεθάνει το 2014, είναι από τα ξεχωριστά εκθέματα.



«Είναι δάνειο από την κ. Κλούνεϊ, αλλά είμαστε αγχωμένοι που θα έχουμε το νυφικό για τόσο καιρό» δήλωσε στο WWD ο επιμελητής της έκθεσης, πρώην συντάκτης της Vogue, Αντρέ Λεόν Τάλεϊ, ο οποίος ήταν πολύ στενός φίλος του μόδιστρου.


Η τραγουδίστρια Μπιγιονσέ (γεννημένη στο Χιούστον) η σύζυγός του, Ανέτ ντε λα Ρέντα και η Λιν Γουάιτ, μέλος της διοίκησης του Μουσείου, η οποία είδε πρώτη φορά την έκθεση για τον Όσκαρ Ντε λα Ρέντα στο Σαν Φρανσίσκο και αποφάσισε να τη μεταφέρει και στο Χιούστον, έχουν επίσης δανείσει όσα δημιούργησε ο μόδιστρος για τις ίδιες.

Η έκθεση «Η γοητεία και ο ρομαντισμός του Όσκαρ ντε λα Ρέντα» στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου 2018.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης