Ζεντάγια: Το μεγαλύτερο ταλέντο της είναι το μοναδικό στυλ της
zendaya-arthrou

Ζεντάγια: Το μεγαλύτερο ταλέντο της είναι το μοναδικό στυλ της

Στον κόσμο συστήνεται ως ηθοποιός και τραγουδίστρια, αλλά απέκτησε δημοτικότητα και ως επίτιμο μοντέλο των πιο ανατρεπτικών σχεδιαστών, των οποίων τις δημιουργίες δειγματίζει ακούραστα στο κόκκινο χαλί

Με ασύμμετρη δημιουργία Alaia και φόντο τον Πύργο του Αϊφελ (12/2/2024)
Η Ζεντάγια δεν κουράζεται ποτέ να επαναπροσδιορίζει τον όρο «dress to impress» (δηλαδή, ντύνομαι για να εντυπωσιάσω, που στα ελληνικά δεν κάνει χαριτωμένη ρίμα, αλλά δίνει επαρκώς το νόημα της φράσης). Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή το προμοτάρισμα της καινούριας ταινίας της «Dune: Μέρος Δεύτερο», η 27χρονη καλλιτέχνις είναι λαλίστατη όσον αφορά τις δηλώσεις μόδας που κάνει μέσω των εμφανίσεών της.

Και παρότι η ταινία βρίθει από σταρ που φημίζονται για τον μόχθο που καταβάλλουν για να διατηρήσουν σε viral επίπεδα το στυλ τους -από τον Τιμοτέ Σαλαμέ και τη Φλόρενς Πιου μέχρι τον Οστιν Μπάτλερ και την Ανια Τέιλορ-Τζόι, της οποίας η συμμετοχή κρατιόταν μέχρι πρότινος επτασφράγιστο μυστικό-, η Ζεντάγια είναι εκείνη που με κάθε νέο look της δικαιώνει τον τίτλο της βασίλισσας του κόκκινου χαλιού.

Στην παγκόσμια πρεμιέρα στο Λονδίνο, στις 15 Φεβρουαρίου, έγινε το επίκεντρο των φλας με το φουτουριστικό ολόσωμο κοστούμι της από μέταλλο και πλέξιγκλας που προσομοίαζε σε ρομπότ - για τους γνώστες, fembot. Θα έλεγε κανείς ότι ήταν ένα ρούχο ραμμένο στα μέτρα της, ασορτί με το κλίμα της ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο ήταν ένα αρχειακό κομμάτι του Τιερί Μιγκλέρ που είχε δημιουργήσει σε συνεργασία με τον ανατρεπτικό καλλιτέχνη Ζαν-Ζακ Ουρκούν, για την ολοκλήρωση του οποίου φημολογείται ότι είχαν εργαστεί έξι μήνες.

Το ρούχο-έργο τέχνης ήταν μέρος της συλλογής Φθινόπωρο-Χειμώνας 1995 του οίκου Mugler που παρουσιάστηκε σε ένα fashion show τόσο θρυλικό που είχε αποσπάσει από τους «New York Times» τον χαρακτηρισμό «Το Γούντστοκ της μόδας». Το βγαλμένο από το μέλλον κοστούμι της Ζεντάγια ήταν τελικά μια δημιουργία που είχε γράψει ιστορία στη μόδα έναν χρόνο πριν εκείνη γεννηθεί.

To fembot της λονδρέζικης πρεμιέρας δεν ήταν η μοναδική στυλιστική έξαρση της καλλιτέχνιδος, που ξοδεύει πολλές εργατοώρες -ίσως περισσότερες και από αυτές που αφιερώνει για να διαβάζει τους ρόλους της- με τον πιστό στυλίστα της Λόου Ρόουτς για να δημιουργήσουν την επόμενη εμφάνιση που θα γίνει αντικείμενο εγκωμιαστικού σχολιασμού από τους fashion editors.

Στο προωθητικό event για την ταινία στο Μέξικο Σίτι, στις 6 Φεβρουαρίου, είχε φορέσει μια τολμηρή δημιουργία Bottega Veneta με ένα τοπ με αρχιτεκτονική δομή που άφηνε ακάλυπτο το κάτω μέρος του στήθους της. Λίγες ημέρες αργότερα, στο Παρίσι, φωτογραφιζόταν το πρωί με λευκό ασύμμετρο φόρεμα Alaia με λωρίδες στα επίμαχα σημεία και το βράδυ με σέξι παραλλαγή του κοστουμιού που φοράει στην ταινία. Την εμφάνιση υπέγραφε φαρδιά-πλατιά ο οίκος Louis Vuitton, που από το 2023 έχει επιλέξει τη Ζεντάγια ως brand ambassador και το πρόσωπο της εμβληματικής τσάντας Capucines.

Αυτό που ανάγει τη Ζεντάγια σε είδωλο του στυλ είναι ότι πίσω από κάθε look της κρύβονται βαθιά σκέψη και ένα συγκεκριμένο concept: δεν θα επιλέξει ποτέ απλώς μια εντυπωσιακή δημιουργία υψηλής ραπτικής που της αρέσει περισσότερο από άλλες. Φοράει μόνο ρούχα κατά παραγγελία που περνάνε ένα μήνυμα, ακόμα κι αν αυτό έχει προωθητικό χαρακτήρα για την εκάστοτε ταινία της.

Στις πρεμιέρες των «Spider-Man» όλες οι εμφανίσεις της ήταν εμπνευσμένες από τους ιστούς αράχνης. Την εποχή που παιζόταν στις αίθουσες το «The Greatest Showman», η Ζεντάγια είχε εμφανιστεί στην εκπομπή του Τζίμι Φάλον με ένα φόρεμα-πιστή κόπια του κοστουμιού του Φ.Τ. Μπάρνουμ, του ήρωα που υποδυόταν ο Χιου Τζάκμαν. Στην πρεμιέρα του «Dune» στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, το 2020, είχε ποζάρει με ένα εξαίσιο φόρεμα custom Balmain στο χρώμα της άμμου, αναπαράγοντας το σκηνικό όπου διαδραματίζεται η ταινία. Ο ορισμός του custom made.

Δεν είναι τυχαίο που ένα από τα μότο της είναι «ποτέ δεν ακολουθώ τις τάσεις, εγώ τις φτιάχνω».
Η Ζεντάγια Μαρί Στόερμερ Κόλμαν γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας, το ένα από τα έξι παιδιά μιας Αμερικανίδας και ενός Αφροαμερικανού, δάσκαλοι αμφότεροι στο επάγγελμα. Η σχέση της με τη μόδα ξεκίνησε την ίδια εποχή περίπου που ο κόσμος άρχιζε να τη μαθαίνει μόνο με το μικρό της όνομα, το οποίο παρεμπιπτόντως προέρχεται από τη λέξη «Tendayi», που σε διάλεκτο της Ζιμπάμπουε σημαίνει «να ευχαριστείς τον Θεό» -πράγμα που η ίδια έχει κάθε λόγο να το κάνει.

Ηταν, λοιπόν, 14 ετών όταν έκανε το ντεμπούτο της στη σειρά «Shake it Up» του Disney Channel ενώ παράλληλα έβγαζε τα πρώτα της singles και συμμετείχε στις καμπάνιες της Macy’s και της Old Navy. Το 2016 επανασυστήθηκε ως σχεδιάστρια της athleisure σειράς Daya by Zendaya. Ως ανερχόμενη κινηματογραφική σταρ αναγνωρίστηκε το 2017, με το «Spider-Man: Η επιστροφή στον τόπο του», ταινία-ορόσημο για την προσωπική ζωή της, αφού στο σετ γνώρισε τον Τομ Χόλαντ, με τον οποίο ξεκίνησε μια σχέση που έχει περάσει από σαράντα κύματα μέχρι να φτάσει στο μέχρι νεωτέρας ευτυχισμένο σήμερα.

Ως fashion icon λανσαρίστηκε στα 18 της, στην τελετή απονομής των Οσκαρ του 2015, όταν τόλμησε να σετάρει ένα φόρεμα Vivienne Westwood με dreadlocks. Οι εμφανίσεις που ακολούθησαν εκθειάστηκαν από τους ειδήμονες της μόδας και του στυλ και έφεραν μπροστά στα καλλίγραμμα πόδια της απανωτές συνεργασίες με σχεδιαστές και διάσημους οίκους που επένδυσαν εκατομμύρια δολάρια στην επιδραστική της δύναμη -η οποία σε ινσταγκραμικό επίπεδο μετράει πλέον 85 εκατομμύρια followers: από τη Lancôme, που την έχρισε το πρόσωπο του αρώματος Idôle, την Bulgari και τον Valentino, που το 2020 την είχε χρυσοπληρώσει για να διαφημίζει τις τσάντες του, μέχρι τον Τόμι Χίλφιγκερ που την αναφέρει ως μούσα του και το 2019 είχε συνυπογράψει με την ίδια και τη στυλιστική σκιά της, Λόου Ρόουτς, μια συλλογή με έμπνευση από τα 70s, την Tommy Hilfiger x Zendaya.

Το fashion show τους είχε θεωρηθεί ύμνος στη διαφορετικότητα, αφού στο catwalk είχαν περπατήσει από τη Γουίνι Χάρλοου, την Ντέμπρα Σο και την Πατ Κλίβελαντ μέχρι τη Χαλίμα Αντεν και την αειθαλή Γκρέις Τζόουνς.

Από εκείνο το πρώτο κόκκινο χαλί των Οσκαρ που οι fashion editors έβαλαν στη λίστα των αξιοπρόσεκτων τη Ζεντάγια, κάθε επίσημη εμφάνισή της είναι σαν να συμμετέχει στο Met Gala. Πάντα θεατρική, πάντα θεματική, πάντα με δημιουργίες που ράβουν για χάρη της οίκοι όπως ο Michael Kors, ο Versace και φυσικά ο Tommy Hilfiger. Στη φετινή επερχόμενη διοργάνωση, μάλιστα, που θα έχει τίτλο «Garden of Time», θα είναι συνοικοδέσποινα με την Τζένιφερ Λόπεζ, τον Μπαντ Μπάνι και τον Κρις Χέμσγουορθ. Ενας λόγος παραπάνω -όχι ότι τον χρειαζόταν- για να περάσει άφθονο ποιοτικό χρόνο με τον Λόου Ρόουτς μαστορεύοντας το επόμενο look που θα απασχολήσει όσους ξέρουν να προφέρουν σωστά τη λέξη «στυλ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης