Η πτώση ήρθε μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξαγγείλει την επιβολή δασμών 50 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγόμενα προϊόντα της Κίνας, επιτείνοντας τις ανησυχίες για το ξέσπασμα εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αν όχι παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Με πτώση έκλεισε λοιπόν σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο.
Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 974,13 μονάδες (-4,51%) και έκλεισε στις 20.617,86 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο 2017.
«Βουτιά» και στη Wall Street
Η απειλή ενός εμπορικού πολέμου έριξε στο «κόκκινο» τα Χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με τη Wall Street να καταγράφει σημαντικές απώλειες, μία ημέρα αφότου η ομοσπονδιακή τράπεζα αύξησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 23.957,89 μονάδες, μειωμένος κατά 724,42 μονάδες ή -2,93%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε στις 7.166,68 μονάδες, χάνοντας 178,61 μονάδες ή -2,43%.
Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έχασε 68,24 μονάδες (-2,52%) και έκλεισε στις 2.643,69 μονάδες.