Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τα εφάπαξ

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τα εφάπαξ

Ποιοι θα υποστούν μειώσεις στο εφάπαξ και ποιοι διασώζονται... - Πότε θα «ξεπαγώσουν » οι πληρωμές

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τα εφάπαξ
«Σανίδα σωτηρίας» για 25.472 δημόσιους υπάλληλους που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τις 31-8-2013 και θα λάβουν κανονικά το εφάπαξ τους χωρίς μειώσεις, προσφέρει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε πριν από λίγο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης και  αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού των παροχών εφάπαξ στο Δημόσιο και Ιδιωτικό.

Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ότι με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου η προσαρμογή στα νέα εφάπαξ του Δημοσίου είναι η πιο ήπια δυνατή καθώς για τον υπολογισμό τους «απλώνονται» οι απλήρωτες υποχρεώσεις του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος 15ετίας.

Κλείσιμο
Οι μειώσεις για όσους αποχωρούν από το Σεπτέμβριο θα κυμανθούν από 15% έως 20%.
Πάντως μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ θα ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των εφάπαξ. Οι υπάλληλοι που έφυγαν με σύνταξη από τον Οκτώβριο του 2011 και δεν έχουν πάρει ακόμη το εφάπαξ είναι οι πρώτοι που θα πληρωθούν  τις επόμενες μέρες χωρίς να υποστούν μειώσεις.

Εκτιμάται ότι η εξόφληση των παλαιότερων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015.

Τις πρώτες περικοπές θα υποστούν 18.000 υπάλληλοι που έχουν αποχωρήσει μετά την 1/9/2013.

 
Με την εφαρμογή του νέου υπολογισμού ωφελούνται τα ταμεία, καθώς:

Διασφαλίζεται, πλέον, ότι δεν θα ξαναγεννηθούν ελλείμματα στα δύο κύρια ταμεία παροχής εφάπαξ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ). Η λέξη έλλειμμα θα είναι άγνωστη λέξη πλέον στα ταμεία αυτά.

Μπαίνει τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο να καταστρατηγούνται βασικές αρχές της παροχής εφάπαξ και να δίνονται εφάπαξ 50%,60% και 70% πάνω από το σύνολο των εισφορών.
Δημιουργείται ψηφιακή ατομική μερίδα του κάθε ασφαλισμένου στην οποία θα αποτυπώνονται οι εισφορές για την εφάπαξ παροχή που θα λαμβάνει στο τέλος του εργασιακού του βίου.

Η εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου αποτελεί την εγγύηση ότι και οι σημερινές γενιές εργαζόμενων θα πάρουν εφάπαξ παροχή στο μέλλον. 

Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας στηρίζεται εφεξής σε ακόμα πιο στέρεες βάσεις καθώς εξυγιαίνονται πλήρως τα δύο βασικά ταμεία παροχής εφάπαξ στη χώρα.

Αποφεύγονται δραματικές και κατακόρυφες προσαρμογές στα παρεχόμενα εφάπαξ που θα έφταναν, αν δεν εφαρμοζόταν ο νέος μαθηματικός τύπος, ακόμα και σε ποσοστό 80% και 90%.

Στον ιδιωτικό τομέα οι προσαρμογές στα εφάπαξ θα είναι ανεπαίσθητες.

Οι καταβολές των εφάπαξ, εφεξής, θα προέρχονται μόνο από παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών, από τους ίδιους πόρους των ταμείων και όχι από δάνεια ή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Με την υπουργική απόφαση ,δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης,  διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ταμείων χωρίς νέα ελλείμματα, η οποία αποτελεί εγγύηση για την απρόσκοπτη καταβολή των εφάπαξ σε όλους τους Έλληνες, κυρίως, στις νέες γενιές.
Με την καθιέρωση, μάλιστα, του σύγχρονου συστήματος «ΑΤΛΑΣ» θα εκμηδενίσουμε τους χρόνους απονομής συντάξεων και εφάπαξ στους δικαιούχους τους.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της υπουργικής απόφασης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης