Adam Zagajewski: Ο σημαντικότερος Πολωνός ποιητής στην Αθήνα

Adam Zagajewski: Ο σημαντικότερος Πολωνός ποιητής στην Αθήνα

Το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί έναν από τους σπουδαιότερους Πολωνούς ποιητές, έναν γλωσσοπλάστη και εραστή της ποίησης τον μοναδικό Adam Zagajewski

Adam Zagajewski: Ο σημαντικότερος Πολωνός ποιητής στην Αθήνα
Ο Adam Zagajewski έρχεται στην Αθήνα με αφορμή την έκδοση της νέας του ποιητικής συλλογής «Μαθήματα Πιάνου» στα ελληνικά την Παρασκευή 22 Μαΐου (ώρα έναρξης 19:00). Συγγραφέας, μεταφραστής και δοκιμιογράφος, θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πολωνικής ποίησης στις μέρες μας. 

Η ποίησή του, ελεύθερη και φωτεινή, ακροάται την τέχνη, τον έρωτα, τον βηματισμό της ιστορίας και τη βουή της αέναης ζωής. Γεννήθηκε το 1945 στη Λεόπολη (σημερινό Λβοφ της Ουκρανίας) και μεγάλωσε στην πόλη Γκλίβιτσε της Πολωνίας.  Έχει τιμηθεί με πολλές σημαντικές διακρίσεις όπως το Neustadt Prize (2004), το Ευρωπαϊκό Βραβείο Ποίησης του ιδρύματος Cassamarca (2010), το κινεζικό Βραβείο Ποίησης Zhongkun (2014) κ.ά. Το 2010 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Είναι αντεπιστέλλον μέλος του ελληνικού Κύκλου Ποιητών. Έχει δημοσιεύσει αρκετές ποιητικές συλλογές και συλλογές δοκιμίων. Η τελευταία του συλλογή έχει τίτλο Ασυμμετρία (Κρακοβία 2014).

Κλείσιμο
Για τέσσερις δεκαετίες τώρα, ο Zagajewski, ασχολείται με την ποίηση που σκιαγραφεί την ανθρώπινη υπόσταση. Όχι μόνο αυτό που είμαστε, αλλά αυτό που είμαστε μέσα στην πόλη, γύρω από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, την φύση, τα ζώα, την θάλασσα αλλά και το πως ο σύγχρονος άνθρωπος αντιλαμβάνεται την μουσική, την ιστορία και την τέχνη. Τα ποιήματα του περιγράφουν τις στιγμές που συνειδητοποιούμε αυτό που είμαστε, τις στιγμές που ξυπνάμε από την ρουτίνα μας, από την βαρετή καθημερινότητα. 
 
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr)

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το πολιτιστικό σωματείο Κύκλος Ποιητών και την Πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα.Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Κύκλου Ποιητών θα απευθύνει ο ποιητής και εκδότης λογοτεχνικών περιοδικών Ντίνος Σιώτης. Τον βραβευμένο πολωνό ποιητή, δοκιμιογράφο και μεταφραστή θα προλογίσει και θα έχει συνομιλία μαζί του ο Δρ Βασίλης Μαραγκός,στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεταφραστής του Ζαγκαγιέφσκι στα  ελληνικά. Θα ακολουθήσει ανάγνωση ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή στα αγγλικά, πολωνικά και ελληνικά από τους Βασίλη Μαραγκό και Ντίνο Σιώτη. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο ποιητής θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του Μαθήματα πιάνου. Ηείσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης