25 χρόνια χωρίς τον Laurence Olivier

25 χρόνια χωρίς τον Laurence Olivier

Σαν σήμερα «έφυγε» από τη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του 20ου αιώνα

25 χρόνια χωρίς τον Laurence Olivier

                  Με τη δεύτερη σύζυγό του, Βίβιαν Λι

Κλείσιμο
Είκοσι πέντε χρόνια συμπλήρωθηκαν σήμερα -11 Ιουλίου- από τον θάνατο του Laurence Olivier, του ηθοποιού που χάρισε ιδεώδεις ερμηνείες ως Άμλετ, Βασιλιάς Ληρ, Μάκβεθ και που βετεράνοι ηθοποιοί, ανάμεσα τους ο Michael Gambon και ο Anthony Hopkins, έχουν δηλώσει απερίφραστα ότι τον μιμούνται. Η τελευταία του εμφάνιση στη σκηνή ήταν στο Party του Trevor Griffiths το 1973, και ελάχιστοι από τους θαμαστές του, κάτω των εξήντα ετών,  είχαν την τύχη να τον δουν ζωντανά στη σκηνή. Οι κριτικοί θεάτρου της εποχής έκαναν λόγο για έναν από τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς του 20ου αιώνα και οι ερμηνείες του στον κινηματογράφο, σε ταινίες όπως «Ο Πύργος των Καταιγίδων», «Ρεβέκκα (1940)», «Σπάρτακος (1960)», «Χαρτούμ (1966)», «Ο Άνθρωπος από το Κρεμλίνο» (1968) και «Ανθρωποκυνηγητό» τους επιβεβαιώνουν, και συνεχίζουν να γοητεύουν γενιές και γενιές.

Κατά τη διάρκεια της θρυλικής καριέρας του, έλαβε εννιά υποψηφιότητες για όσκαρ Α' Αντρικού Ρόλου, το 1948 για την ερμηνεία του στην ταινία Άμλετ (Hamlet). Την ίδια χρονιά κέρδισε το Όσκαρ καλύττερης ταινίας, με την ιδιότητα του παραγωγού, για τον «Άμλετ». Βραβεύτηκε επίσης με 2 τιμητικά Όσκαρ, ένα το 1947 για την ταινία «Ερρίκος ο 5ος » και ένα το 1979 για το σύνολο της προσφοράς του. Υπήρξε επίσης υποψήφιος και για όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για την ταινία του 1976 Ανθρωποκυνηγητό (The Marathon Man).

Το 1970 έγινε μέλος της Βουλής των Λόρδων και έγινε ο πρώτος ηθοποιός που τιμήθηκε με αυτόν τον τίτλο, ενώ το 1981 έγινε δεκτός στο Τάγμα του Merit.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης