Ο πολιτικός που αδιαφορούσε για το πολιτικό κόστος

Ο πολιτικός που αδιαφορούσε για το πολιτικό κόστος

Η εκδήλωση «Ο Γεώργιος Καρτάλης και η Τρέχουσα Κρίση» πραγματοποιείται τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του χαρισματικού πολιτικού και οικονομολόγου

Ο πολιτικός που αδιαφορούσε για το πολιτικό κόστος
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η κυβέρνηση Πλαστήρα εφάρμοσε με απόλυτη επιτυχία το πρώτο σταθεροποιητικό πρόγραμμα που έκανε την ελληνική οικονομία να ορθοποδήσει έπειτα από την καταστροφική δεκαετία του 1940, με τη γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια ο πληθωρισμός έπεσε από το 14,5% στο 0,6%, ενώ τα δίδυμα ελλείμματα μειώθηκαν δραματικά. Στο τιμόνι αυτής της προσπάθειας βρέθηκε ο Γεώργιος Καρτάλης, ο οποίος δεν δίστασε να έλθει σε σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Αποτέλεσμα; Ο Ελληνικός Συναγερμός του Αλέξανδρου Παπάγου σαρώνει τις εκλογές του 1952 και ο Καρτάλης δεν εκλέγεται καν βουλευτής. Case study προς αποφυγή για έναν πολιτικό καριέρας, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε πολιτικό που βάζει το δημόσιο συμφέρον πάνω από το δικό του.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τον θάνατο του χαρισματικού στελέχους της Κεντροαριστεράς, η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις διοργανώνει τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, στις 17:00, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα
Κλείσιμο
), συμπόσιο με τίτλο «Ο Γεώργιος Καρτάλης και η Τρέχουσα Κρίση». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία για την ανάδειξη σημείων από την προσέγγιση και το έργο του υπουργού -των πρώτων ετών της δεκαετίας του 1950- και οικονομολόγου Γεωργίου Καρτάλη, τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως σημείο αναφοράς για την τρέχουσα κρίση.



Στο συμπόσιο θα τοποθετηθούν με εισηγήσεις οι Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ανδρέας Κακριδής, επιστημονικός υπεύθυνος στο Ιστορικό Αρχείο Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Χριστοδουλάκης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Ζουμπουλάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Χρήστος Τριαντόπουλος, ερευνητής στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Συντονιστές θα είναι οι Χρήστος Διαμαντόπουλος, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Ludwig von Mises Institute και Πάνος Καζάκος, ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Ο Γεώργιος Καρτάλης (1908-1957) γεννήθηκε στην Αθήνα και προερχόταν από μία από τις σημαντικότερες πολιτικές οικογένειες του Βόλου. Φοίτησε σε πανεπιστήμια της Ευρώπης σπουδάζοντας νομικά και οικονομικές επιστήμες στο Μόναχο, τη Λειψία, το Κίελο και το Λονδίνο. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την πολιτική και το 1935 εκλέχθηκε βουλευτής Μαγνησίας. Σε ηλικία μόλις 27 ετών διετέλεσε υφυπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 1935, ενώ λίγο αργότερα θήτευσε και στην κυβέρνηση του Γεωργίου Κονδύλη ως υπουργός του νεοϊδρυθέντος τότε υπουργείου Εργασίας.

«Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου αποτέλεσε το καθοριστικό γεγονός, που οδήγησε τον Γ. Καρτάλη σε ρήξη με την οικογενειακή παράδοση και μετέτρεψε έναν βασιλόφρονα πολιτικό σε οπαδό της αβασίλευτης δημοκρατίας, ανοιχτό στις νέες ιδέες και τα σύγχρονα ιδεολογικά ρεύματα της εποχής του», αναφέρει ο Ηλίας Νικολακόπουλος σε παλαιότερο άρθρο του. Έχοντας σημειώσει πλούσια δράση κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αλλά και του Εμφυλίου, ο Γεώργιος Καρτάλης διετέλεσε στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών το 1950 και υπουργός Συντονισμού το 1951-1952 στην κυβέρνηση Πλαστήρα. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ενθαρρύνει τον ουσιαστικό διάλογο πολιτών που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών, ακαδημαϊκών και κοινωνικών πεδίων, με σκοπό τη σύνθεση ιδεών, προσεγγίσεων και απόψεων. Στόχος είναι η διάδραση μεταξύ όλων όσοι κινούνται στον δημιουργικό και ορθολογικό ευρωπαϊκό χώρο. Απώτερος σκοπός είναι μέσα από αυτή την προσπάθεια να αναδειχθούν χρήσιμες προτάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά και στην εξασφάλιση των συνθηκών για την επίτευξη κοινωνικής και οικονομικής προόδου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ προσφέρονται βεβαιώσεις παρακολούθησης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του event στο Facebook, στην ιστοσελίδα της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, καθώς και στη σελίδα της στο Facebook.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης