Αξιοποίηση των αρχείων μετά μουσικής!

Αξιοποίηση των αρχείων μετά μουσικής!

Το Πολιτιστικό ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς  ανοίγει τις πόρτες του Αρχείου του στον Ταύρο και με στοχευμένες εκδηλώσεις τιμά στις 9 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων

Αξιοποίηση των αρχείων μετά μουσικής!
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, ανοίγει το απόγευμα της Παρασκευής 9 Ιουνίου, τις πόρτες του Αρχείου του στον Ταύρο οργανώνοντας μια επιστημονική συνάντηση αφιερωμένη στα ζητήματα πρόσβασης, φύλαξης και  αξιοποίησης των αρχείων επιχειρήσεων στη χώρα μας. Θα ακολουθήσουν, στον ίδιο πάντα χώρο, τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης με τίτλο “Art_in_the_archive: ίχνη και σιωπές” και η συναυλία του Κουιντέτου Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon».

Αναλυτικότερα, η επιστημονική συνάντηση ξεκινά στις 18.00, με τους χαιρετισμούς των διοργανωτών. Στην συνέχεια, ακολουθούν οι ανακοινώσεις:

Κλείσιμο
  • 18:15 Νίκος Παντελάκης, Αρχειονόμος-Ιστορικός, “Η διάσωση των αρχείων των επιχειρήσεων ως πρόκληση για τις επιχειρήσεις και την αρχειακή κοινότητα”
  • 18:30 Ζήσιμος Χ. Συνοδινός, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Eurobank Ergasias ΑΕ, “Τα τραπεζικά αρχεία στην Ελλάδα και οι σύγχρονες προκλήσεις”
  • 18:45 Ευτυχία Λιάτα, Διευθύντρια Ερευνών, Τομέας Νεοελληνικών Σπουδών/ΕΙΕ, “Αρχεία εμπόρων - εμπορικά αρχεία, 18ος-19ος αιώνας”
  • 19:00 Γιάννης Στογιαννίδης, Δρ. Ιστορίας-Διδάσκων ΤΕΙ Αθήνας, “Από τα προβιομηχανικά στα βιομηχανικά αρχεία. Απώλειες, Προσκτήσεις και Ετοιμότητες”
  • 19:15 Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Ιστορίας Ιονίου Παν/μίου, “Τα αρχεία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων”
  • 19:30 Ελευθέριος-Βενιζέλος Πριναράκης, Αρχειονόμος (MSc), Ιστορικό Αρχείο Eurobank Ergasias ΑΕ, “Οργάνωση και διαχείριση ναυτιλιακών αρχείων”

Μετά το πέρας των ανακοινώσεων θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες. 

Στις 20.00 θα γίνουν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης “Art_in_the_archive: ίχνη και σιωπές”. Στην έκθεση, σε επιμέλεια Λουΐζας Καραπιδάκη,  συμμετέχουν οι εικαστικοί: Γιάννης Αδαμάκης, Αντώνιος, Κώστας Βίττης, Ειρήνη Γκόνου, Μάρκος Καμπάνης, Μιχάλης Κατζουράκης, Έλενα Παπαδημητρίου, Ekaterini, François L’ Hotel. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2017 (από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα). 



Στις 20.30 στο προαύλιο χώρο του Αρχείου προγραμματίζεται να ξεκινήσει η συναυλία του Κουιντέτου Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon», με τη συμμετοχή της σπουδαίας Ινές Ζήκου, σε συνδιοργάνωση με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.  

Το «Metallon» - Παναγιώτης Καίσαρης , τρομπέτα, Γιάννης Καραμπέτσος, τρομπέτα, Κωνσταντίνος Σίσκος, κόρνο, Κωνσταντίνος Αυγερινός, τρομπόνι, Γιώργος Ραράκος τούμπα, Σπύρος Λάμπουρας , κρουστά και η Ινές Ζήκου θα ερμηνεύσουν έργα που προέρχονται κατά κύριο λόγο από σπουδαία ελληνικά μουσικά αρχεία.



Στη συναυλία, που εντάσσεται στον επιτυχημένο  Κύκλο Μουσικής Δωματίου της Κ.Ο.Α. «Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία», θα ακουστούν επίσης έργα του Επτανήσιου συνθέτη Παύλου Καρρέρ, προερχόμενα από το Αρχείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας και το Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και αποσπάσματα από δημοφιλέστατες οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, προερχόμενα από το Αρχείο του Θεατρικού Μουσείου και το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα συνθέσεις του Νίκου Σκαλκώτα, του Νίνο Ρότα και άλλων συνθετών του 20ού αιώνα. 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή όμως των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 341 8011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

Info
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (www.piop.gr)
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης