Ο Τιμ Πικ φωτογραφίζει τη Γη από ψηλά

Ο Τιμ Πικ φωτογραφίζει τη Γη από ψηλά

Αποκλειστικά για την Ελλάδα και το protothema.gr, ο Βρετανός αστροναύτης Τιμ Πικ μιλά για την αποστολή του στο διάστημα και μοιράζεται ορισμένες από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που τράβηξε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ο Τιμ Πικ φωτογραφίζει τη Γη από ψηλά
Ο Τιμ Πικ είναι ο πρώτος Βρετανός αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency - ESA) και έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές που δοκιμάζουν τα όρια ενός απλού ανθρώπου. Τον Νοέμβριο του 2010 ολοκλήρωσε τη βασική εκπαίδευση των αστροναυτών και ένα χρόνο αργότερα πήρε το δίπλωμα Eurocom, σύμφωνα με το οποίο ήταν υπεύθυνος για την επικοινωνία μεταξύ των αστροναυτών που βρίσκονταν σε τροχιά και του Κέντρου Ελέγχου των Ευρωπαϊκών Αποστολών.

Κλείσιμο

Ιαπωνία (ESA/NASA)

Μαζί με άλλους πέντε αστροναύτες συμμετείχε το 2011 σε μια διεθνή αποστολή, στο πλαίσιο της οποίας έζησε κάτω από τη γη για μία εβδομάδα εξερευνώντας ένα σπηλαιώδες σύστημα στη Σαρδηνία. Στόχος της αποστολής ήταν η μελέτη την ανθρώπινης συμπεριφοράς και αντίδρασης σε ακραία περιβάλλοντα. Τον Ιούνιο του 2012, ο Τιμ έμεινε για 12 ημέρες 20 μέτρα κάτω από τη θάλασσα ανοιχτά της Φλόριντα, στο πλαίσιο μίας εκ των Αποστολών Ακραίων Περιβαλλοντικών Συνθηκών της ΝΑΣΑ, όπου εστίασε στη δημιουργία εργαλείων, τεχνικών και διαδικασιών για επανδρωμένη αποστολή σε αστεροειδή.


Βερμούδες (ESA/NASA)


Πυρηναία (ESA/NASA)

Εκτός των άλλων, ο Τιμ είναι ο έκτος πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέφθηκε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station - ISS). Συγκεκριμένα, συμμετείχε στην αποστολή Principia η οποία ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου 2015. Επέστρεψε στη Γη στις 18 Ιουνίου του 2016, μένοντας 186 μέρες στο διάστημα. Το όνομα της αποστολής προήλθε από τον πρωτοποριακό τίτλο του κειμένου του Ισαάκ Νεύτωνα για τη φυσική, το “Naturalis Principia Mathematica”, όπου περιγράφει τους πρωτοποριακούς νόμους της κίνησης και της βαρύτητας.

Κατά την παραμονή του στο διάστημα, ο Βρετανός αστροναύτης συμμετείχε σε περισσότερα από 30 πειράματα και σε 12 ερευνητικές δραστηριότητες για τον ESA και τους διεθνείς συνεργάτες της. Χρησιμοποίησε τον θάλαμο του ISS για να μελετήσει τους πνεύμονές του, έλεγξε τον ύπνο του ώστε να μάθει πώς οι άνθρωποι προσαρμόζονται σε μια ζωή χωρίς το ηλιακό φως και κατέγραψε πόσες θερμίδες κατανάλωσε, ώστε να βοηθήσει στην προετοιμασία άλλων αποστολών μακριά από τη Γη.


Γιβραλτάρ (ESA/NASA)



Ντουμπάι (ESA/NASA)

Μέσα στον πρώτο μήνα της αποστολής, ο Τιμ περπάτησε στο διάστημα για να φτιάξει την παροχή ενέργειας του σταθμού μαζί με τον αστροναύτη της NASA, Τιμ Κόπρα. Επίσης, οδήγησε από το διάστημα ένα ρομποτικό όχημα σε μια προσομοιωμένη αρειανή περιοχή και βοήθησε στην πρόσδεση δύο διαστημοπλοίων.Επίσης, ο Τιμ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τον μαραθώνιο του Λονδίνου στο διάστημα, ενώ παρουσίασε σε ζωντανή σύνδεση από το διάστημα τα βραβεία BRIT.

Κατά την παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο Τιμ δεν ξέχασε το πάθος για τη φωτογραφία.Τράβηξε περισσότερες από 200 φωτογραφίες, τις οποίες ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Flickr και τις κοινοποίησε στους ακόλουθούς του. Χώρες, πόλεις, το πολικό σέλας, βουνά και ποτάμια είναι απεικονίζονται σε ορισμένες από τις φωτογραφίες. Μάλιστα, το βιβλίο του Tim “Hello, is this planet Earth?”, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 17 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Penguin Random House, περιέχει περισσότερες από 140 καταπληκτικές φωτογραφίες που έβγαλε όσο βρισκόταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πολλές από αυτές, μάλιστα, δεν τις έχει μοιραστεί μέχρι στιγμής με τον κόσμο. Το βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες όλων των ηλικιών και οι φωτογραφίες συνοδεύονται από προσωπικά του σχόλια. Ο τίτλος του βιβλίου είναι εμπνευσμένος από το διάσημο «λάθος τηλεφώνημα» όταν τυχαία κάλεσε λάθος τηλεφωνικό αριθμό από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ρώτησε «Γεια, πλανήτης Γη;». Τα έσοδα του βιβλίου θα γίνουν δωρεά στο The Prince’s Trust, μία βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση που βοηθά τους νέους να βρουν δουλειά ή θέση εκπαίδευσης ή κατάρτισης.



Αλγερία (ESA/NASA)


Ρωσία (ESA/NASA)


Λονδίνο (ESA/NASA)

Με αυτή την αφορμή, ο Τιμ μάς μίλησε για την εμπειρία του στο διάστημα, αλλά και για τις φωτογραφίες του.

Τι σας παρακίνησε να βγάλετε φωτογραφίες από το διάστημα;
Είναι κάτι αληθινά συγκλονιστικό το να βλέπεις την επιφάνεια της Γης. Συχνά πήγαινα στο παράθυρο περιμένοντας να δω μια συγκεκριμένη οροσειρά, μια πόλη ή κάποιο άλλο διακριτό σημείο, αλλά ερχόμουν μπροστά σε φωτογραφίες που έδειχναν κάτι τελείως διαφορετικό. Η Γη έχει τόσα πολλά μυστικά και όσο πιο πολύ βρίσκεσαι στο διάστημα τόσο πρέπει να τα ανακαλύπτεις και να τα εκτιμάς. Ακόμα και κάθε ανατολή και δύση του ήλιου ήταν μοναδική και ειδική με τον δικό της τρόπο. Μου άρεσε να φωτογραφίζω το πολικό σέλας. Η φωτογραφική μηχανή δεν κάνει κριτική στον μυστηριώδη τρόπο που το σέλας κινείται, κυματίζει και αλλάζει πυκνότητα - αν και κάποια timelapse το έχουν αιχμαλωτίσει.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις και οι σκέψεις ενός ανθρώπου που βρίσκεται στο διάστημα και βλέπει τον πλανήτη του, τη Γη, και τους άλλους πλανήτες από το διάστημα;
Είναι αδύνατο να μην κοιτάξεις προς τη Γη από το διάστημα και να μη σαγηνευτείς από την εύθραυστη ομορφιά του πλανήτη μας. Αποφάσισα να μοιραστώ και να κοινοποιήσω αυτή τη μοναδική οπτική από αυτό το ένα μέρος που όλοι μας το αποκαλούμε «σπίτι», τη Γη. Αυτό το βιβλίο συλλαμβάνει ένα ταξίδι ανακάλυψης, όχι μόνο του πλανήτη Γη -μια θαυμάσια όαση ζωής στην απεραντοσύνη του διαστήματος-, αλλά και ενός νέου πάθους για τη φωτογραφία, η οποία έχει σημαντική επίδραση σε εμένα.

Τι θα συμβουλεύατε τους ανθρώπους που θα ήθελαν να γίνουν αστροναύτες και φωτογράφοι;
Η συμβουλή μου σε όποιον θέλει να γίνει είτε αστροναύτης είτε φωτογράφος είναι να βρει τι ακριβώς τον εμπνέει και τον εξάπτει. Μελετήστε αυτό που απολαμβάνετε και τότε προσπαθήστε να γίνετε οι καλύτεροι σ’ αυτό!


Αίτνα (ESA/NASA)


Κύπρος (ESA/NASA)


Γκραντ Κάνυον (ESA/NASA)


Νείλος και Κάιρο (ESA/NASA)


Αμαζόνιος (ESA/NASA)


Αθήνα (ESA/NASA)


Παταγονία (ESA/NASA)


Διώρυγα Παναμά (ESA/NASA)


Και μία σέλφι από τον Τιμ (ESA/NASA)

Δείτε όλο το άλμπουμ του Τιμ εδώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης