Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΠΙΟΠ

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με πλούσιες δράσεις στο Ιστορικό Αρχείο και σε Μουσεία του Δικτύου του

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΠΙΟΠ
Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς βρίσκονται και πάλι ante portas και αρκετοί είναι οι πολιτιστικοί φορείς που έχουν ήδη ετοιμάσει το πρόγραμμά τους για να τις υποδεχτούν. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και το το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το οποίο συμμετέχει στον φετινό εορτασμό αξιοποιώντας το ευρύ δίκτυο μουσείων που έχει οικοδομήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και το Ιστορικό Αρχείο στον Ταύρο και τη Βιβλιοθήκη του στην Καλλιθέα. Το θέμα των φετινών Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (οι οποίες γιορτάζονται 25-27 Σεπτεμβρίου) έχει θέμα: «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα».

Το πρόγραμμα του ΠΙΟΠ περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δράσεων, από αφηγηματικές παραστάσεις μέχρι προβολές ταινιών και εκθέσεις, το οποίο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις δράσεις, ωστόσο θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με το εμπλεκόμενο μουσείο ή το Ιστορικό Αρχείο για να δηλώσετε συμμετοχή. Δωρεάν θα είναι και η είσοδος για το κοινό σε όλα τα μουσεία του Δικτύου του ΠΙΟΠ. Επίσης, οι επισκέπτες όλων των μουσείων του Δικτύου του ΠΙΟΠ θα έχουν έκπτωση 20% στα είδη των πωλητηρίων του από τις 25 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.

Κλείσιμο
Ας δούμε, όμως, αναλυτικά το πρόγραμμα:
 
Ιστορικό Αρχείο
Αφηγηματική παράσταση «Όλοι κοιτάμε τον ίδιο ήλιο»
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (9:30-10:30 και 11:00-12:00), για σχολικές ομάδες παιδιών Δ’ –Στ’ Δημοτικού και Γυμνασίου
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου (19:30) για το γενικό κοινό (ενηλίκους και παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω)
Παραμύθια και θρύλοι των λαών, αρχαίες δοξασίες, τραγούδια και πρωτότυπες ιστορίες με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη. Ιστορίες που έρχονται από μακριά και ζωγραφίζουν μπροστά στα μάτια των θεατών τις πανανθρώπινες ανάγκες για συγχώρεση, συνύπαρξη και δικαιοσύνη.


Προβολή της ταινίας «Σκιές και σιωπή»
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (21:00)
Η ταινία του Ρόμπερτ Μάλιγκαν αποτελεί, κατά πολλούς, μια από τις πλέον δυνατές παρουσιάσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σε μια μικρή πόλη στην Αμερική της ύφεσης, ο βραβευμένος με Όσκαρ, Γκρέγκορι Πεκ στον ρόλο δικηγόρου αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των συμπολιτών του αλλά και τη βία κατά της ζωής των παιδιών του, όταν του ανατίθεται η υπεράσπιση ενός έγχρωμου άνδρα, ο οποίος κατηγορείται για τον βιασμό μιας λευκής κοπέλας.

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης αρχειακού υλικού
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου (20:00)
Τεκμήρια που περιλαμβάνονται στο Αρχείο της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία ανέλαβε μέρος του έργου της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων, αλλά και άλλες συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, παρέχουν μαρτυρίες για το δύσκολο εγχείρημα της αγροτικής και αστικής αποκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα.

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος
Τηλέφωνο: 210 3418051

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Αφηγηματική παράσταση «Δε σε φοβάμαι»
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (12:00)
Η παράσταση του Στέλιου Πελασγού στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους εφήβους σχετικά με το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) αλλά και τη διαχείριση του φόβου που προκαλεί η βία. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
20016 Στυμφαλία Κορινθίας
Τηλέφωνο: 27470 22296

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα (Βόλος)
Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (10:30-13:30)
ΠειΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ: Παιχνιδιάρικα πειράματα, απολύτως ακίνδυνα, που έχουν σκοπό να κάνουν τα παιδιά να δουν με άλλο μάτι τις φυσικές επιστήμες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Β’ και της Γ’ Γυμνασίου.
Το ελατάκι που δεν του άρεσαν τα φύλλα του: Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, δραματοποιούν σκηνές του παραμυθιού και καλούνται να παίξουν παντομίμα και να προβούν σε κλασικές ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού για μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας (Νηπιαγωγείο-Β’ Δημοτικού).

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
Τηλέφωνο: 24210 29844

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος)
Μουσική παράσταση Βατραχομυομαχία - Ένας ραπ πόλεμος (αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου)
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου για σχολικές ομάδες Δημοτικού και Γυμνασίου (κατόπιν συνεννοήσεως)
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου (19:30) για το γενικό κοινό
Η αφηγήτρια Αγνή Στρουμπούλη, παραμένοντας πιστή στο αρχαίο κείμενο, μετέγραψε στα νέα ελληνικά τη Βατραχομυομαχία, επικό ποίημα 303 εξάμετρων στίχων που παρωδεί την ομηρική Ιλιάδα. Το έργο εξιστορεί τον λυσσαλέο πόλεμο μεταξύ βατράχων και ποντικών, στην άκρη μιας λίμνης, αποδίδοντας με κωμικό τρόπο χαρακτήρες και χαρακτηριστικά ενός διαχρονικού θέματος, αυτού της διαμάχης των ανθρώπων (διάρκεια: 50 λεπτά).

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τηλέφωνο: 22830 31290

Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ
Παραμύθια και Ιστορίες
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (19:00)
Ιστορίες από την προφορική παράδοση και τη λογοτεχνία του κόσμου, από τη Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, με την αφήγηση της Εύης Γεροκώστα και τη μουσική και το τραγούδι του Παναγιώτη Τερζάκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας (Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου).

Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ
Σαλαμίνος 72-74, Καλλιθέα
Τηλέφωνο: 210 3739651-2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης