Ραντεβού στην Άνδρο

Ραντεβού στην Άνδρο

Ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το δικό του Φεστιβάλ, που αγκαλιάζει μία σειρά από πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις

Ραντεβού στην Άνδρο

Ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το δικό του Φεστιβάλ, που αγκαλιάζει μία σειρά από πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις


«Οι σκυφτοί ώμοι και τα μουντά βλέμματα δεν μας βγαίνουν σε καλό», επεσήμανε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Άνδρου και γνωστός σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του 2ου Φεστιβάλ Άνδρου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου στο όμορφο νησί των Κυκλάδων. «Οι εκδηλώσεις πολιτισμού είναι αντικαταθλιπτικές ενέσεις», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια για ανέφελες εποχές, αλλά παντοτινή ανάγκη».

Το Φεστιβάλ Άνδρου είναι ένας πολύ νέος πολιτιστικός θεσμός. Έκανε το ντεμπούτο του μόλις πέρυσι σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Μέχρι τότε η Άνδρος ήταν γνωστή στους φίλους του πολιτισμού κυρίως χάρη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στη Χώρα της Άνδρου, αλλά και το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως. Και τα δύο αγκάλιασαν τον νέο θεσμό, που ευτύχησε να έχει για Καλλιτεχνικό Διευθυντή έναν άνθρωπο που σημαίνει πολλά για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, τον Παντελή Βούλγαρη.

Φέτος το καλοκαίρι το Φεστιβάλ Άνδρου επεκτείνεται και αποκτά έναν πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου από το νεόδμητο ανοικτό θέατρο στη Χώρα της Άνδρου, που σχεδίασαν πέρυσι οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος Λούκος με τρόπο που να θυμίζει αρχαίο θέατρο, θα παρελάσουν μία σειρά από σημαντικούς καλλιτέχνες και παραστάσεις.

Από τη Μαρία Φαραντούρη (27 Ιουλίου) μέχρι την Άλκηστη Πρωτοψάλτη (13 Αυγούστου) κι από την Έλλη Πασπαλά (26 Αυγούστου) και τους Μανώλη Μητσιά – Γεωργία Νταγάκη (30 Ιουλίου) μέχρι την «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία Γ. Χουβαρδά (7 Αυγούστου) και τη «Λυσιστράτη» του Εθνικού σε σκηνοθεσία Μ. Μαρμαρινού (12 Αυγούστου). Το «παρών» στο Φεστιβάλ θα δώσουν και τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα, όπως η Λαϊκή Σκηνή Άνδρου με τον «Οιδίποδα Τύραννο» (20 Ιουλίου), ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου με το «Μεγάλο μας τσίρκο» (29 Ιουλίου) και η Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου (16 Αυγούστου).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αφιέρωμα στον Φεντερίκο Φελίνι, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες (1–4 Αυγούστου) και θα κορυφωθεί με μία συναυλία με συνθέσεις του Νίνο Ρότα από ταινίες του Φελίνι (4 Αυγούστου). Άλλωστε φιλοδοξία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή είναι «κάθε χρονιά το Φεστιβάλ να είναι ένας ανοιχτός χώρος συνεργασίας και φιλοξενίας σημαντικών καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο στη μουσική και το θέατρο, αλλά και τον κινηματογράφο, τον χορό και τη λογοτεχνία».

Στις 18 Αυγούστου ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Ζουγανέλης μας καλούν σε μία μεγάλη συναυλία στο Δημοτικό Στάδιο της Άνδρου, ενώ η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει στις 3 Σεπτεμβρίου με μία ακόμα συναυλία των Θάνου Μικρούτσικου και Μίλτου Πασχαλίδη. Νωρίτερα, τον Ιούνιο και στις αρχές του Ιούλη, στο ανοικτό θέατρο της Άνδρου θα φιλοξενηθούν τρεις σημαντικές εκδηλώσεις. Στις 18 Ιουνίου ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Περρής παρουσιάζουν τη μουσική τους «Κιβωτό» και όχι μόνο σε μία συναυλία, που διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου και έχει φιλανθρωπικό σκοπό. Στις 2 Ιουλίου οι Χορωδίες του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου ενώνουν τις φωνές τους, ενώ στις 9 Ιουλίου αρχίζουν οι χοροί με το 18ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου.

Στα παραπάνω, προσθέστε τρεις πολύ σημαντικές εικαστικές εκθέσεις, καθώς και το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο, που τίθενται υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ. Από τις 19 Ιουνίου μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου θα φιλοξενήσει μία μεγάλη αναδρομική έκθεση στο έργο του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου. Με τίτλο «Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης», η έκθεση εξερευνά όλη τη δημιουργική διαδρομή του καλλιτέχνη από την πρώιμη νεανική περίοδο, που εστιάζει στον ρεαλισμό, μέχρι τη φάση της υπαινικτικής πιστότητας στο αντικείμενο και τη μακρά περίοδο, κατά την οποία ο καλλιτέχνης απέρριψε πλήρως κάθε ρεαλιστική αναφορά.

«Επικράτειες του Νότου» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που θα παρουσιάσει ο εικαστικός θεσμός «ΠΛΟΕΣ» στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της τετραλογίας για το περιβάλλον (μετά την περσινή έκθεση «Νηπενθή κι Εωθινά»). Μία έκθεση που εστιάζει στις ιδιοσυγκρασιακές και πολιτισμικές μας ιδιαιτερότητες.

Τον Αύγουστο στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, που φιλοξενείται στο παλιό εργοστάσιο πάγου, θα φιλοξενηθεί μία έκθεση με τίτλο «Το Σχολείο 100 χρόνια πριν», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην πρώτη ενότητα της έκθεσης θα υπάρχουν φωτογραφίες, αντικείμενα και αναφορές στο σχολείο από το 1900 και στη δεύτερη θα υπάρχουν φωτογραφίες ειδικά από την Άνδρο.

Τέλος, το 2ο Θερινό Πανεπιστήμιο, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard, το Γραφείο Ελλάδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Φιλοπρόοδο Όμιλο «Το Γαύριο», θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 17 Ιουλίου με θέμα «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: Από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία έως σήμερα». Το πρόγραμμα θα καλύψει τις θεματικές της Αρχαιοελληνικής γραμματείας και δημοσιογραφίας, της εξουσίας και της χειραγώγησης σε κλασικά κείμενα, καθώς και της μετα-μνημονιακής γλώσσας στα σύγχρονα ΜΜΕ και των απεικονίσεων της κρίσης στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης