Ένα παιδικό σακίδιο ανθρωπιάς

Ένα παιδικό σακίδιο ανθρωπιάς

Ετοιμάστε το δικό σας «σακίδιο για το δρόμο» και κάντε το δώρο σε ένα προσφυγόπουλο χαρίζοντας του ένα πλατύ χαμόγελο και στιγμές ξεγνοιασιάς

Ένα παιδικό σακίδιο ανθρωπιάς
Τις τελευταίες μέρες σκέφτομαι όλο και πιο συχνά ότι θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση τους. Θα μπορούσε να συμβεί και σ’ εμάς. Σήμερα. Αναπάντεχα. Οι πρόσφυγες που φτάνουν από τη Συρία δεν διαφέρουν σε τίποτα από εμάς. Άνθρωποι μεσοαστοί, καλλιεργημένοι, με τις οικογένειές τους, τις οικονομίες τους, που χτυπημένοι από τον πόλεμο πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπόρεσαν να διασώσουν. Πριν από μερικά χρόνια η Δαμασκός θεωρούνταν «το Παρίσι της Μέσης Ανατολής». Κανείς δεν το περίμενε αυτό. Και να που έγινε.

Νομίζω ότι αυτές τις σκέψεις τις μοιράζομαι με ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι τυχαία η αλληλεγγύη και η διάθεση για βοήθεια και προσφορά που έχουν επιδείξει –έστω άτακτα και ανοργάνωτα– εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες απέναντι στους πρόσφυγες. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα ενεργά στο προσφυγικό. Άλλες δίνουν τον αγώνα τους στα νησιά, που καταφθάνουν οι άνθρωποι θαλασσοδαρμένοι. Άλλες στους καταυλισμούς. Άλλες επιχειρούν πιο στοχευμένες δράσεις, όπως οι Refugees Welcome που μας καλούν να φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας έναν πρόσφυγα. Κι άλλες εστιάζουν στα παιδιά.

Κλείσιμο
Αν επισκεφθεί σήμερα κάποιος ένα hot spot θα έρθει αντιμέτωπος με εκατοντάδες παιδάκια που αποζητούν να παίξεις μαζί τους, να τα κάνεις να γελάσουν, να τα κάνεις να ξεχάσουν. Κι αυτά τα παιδιά –τα πιο αθώα θύματα όλης αυτής της παράλογης κατάστασης– έχουν ανάγκες, όπως τα δικά σας παιδιά. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία «Ένα σακίδιο για το δρόμο…», που ξεκίνησε από την ομάδα προσφοράς και αλληλεγγύης ΠΑΡΕΑ είναι μία από τις πιο σημαντικές που γίνονται στο πλαίσιο του προσφυγικού. Το Θέατρο Πόρτα, πάντα ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα που αφορούν τα παιδιά, ενώνει τις δυνάμεις του με την ΠΑΡΕΑ και μας καλεί να ετοιμάσουμε το δικό μας «σακίδιο για το δρόμο» που θα δοθεί σε ένα προσφυγόπουλο γεμίζοντας το χαρά. Είναι το δικό μας δώρο για ένα παιδί του πολέμου, που έχει στερηθεί τα βασικά.

Καθένας –παιδί ή ενήλικας– μπορεί να ετοιμάσει ένα σακίδιο, που πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

1) Σκούφο/ γάντια
2) Ένα μικρό παιχνιδάκι
3) Φακό
4) Σφυρίχτρα
5) Αδιάβροχο τύπου poncho
6) Σετ χρώματα ζωγραφικής
7) Μπλοκ ζωγραφικής (ή μερικές σελίδες Α4)
8) Μωρομάντηλα
9) Χυμό
10) Οδοντόκρεμα/οδοντόβουρτσα
11) Μπισκότα
12) Μερικά μπαλόνια

*Προαιρετικά:
1) Κουτάκι πρώτων βοηθειών
2) Κάλτσες
3) Βούρτσες/χτένες
4) Λαστιχάκια για τα μαλλιά

Ιδανικά προτιμήστε σακίδια που να απευθύνονται σε παιδιά, ενώ πάνω σε κάθε σακίδιο θα πρέπει να αναγράφεται αν προορίζεται για αγόρι ή για κορίτσι. Τα σακίδια, που θα ετοιμάσετε, μπορείτε να τα αφήσετε στο ταμείο του θεάτρου Πόρτα (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-13.00 και 18.00-22.00 & Σάββατο και Κυριακή 10.00- 22.00) κι από εκεί οι άνθρωποι του ΠΑΡΕΑ θα τα διανείμουν στα παιδιά, που έχουν κατασκηνώσει με τους γονείς τους στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι βέβαιο ότι θα τους χαρίσετε πολλά χαμόγελα. Αξίζει τον κόπο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης