Αποκαλύφθηκε η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών

Αποκαλύφθηκε η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών

Πολυσύνθετη επιτροπή σημαίνει ότι τα βραβεία μπορούν να πάνε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση

Αποκαλύφθηκε η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών
Πριν λίγες μέρες είχαν ανακοινωθεί από το Φεστιβάλ των Καννών οι πρόεδροι (ναι, 2 πρόεδροι!) του φετινού διαγωνιστικού τμήματος, που δεν είναι άλλοι από τους Joel και Ethan Coen
. Η κριτική επιτροπή θα αποφασίσει πιο από τα 17 προτινόμενα φιλμ θα αποσπάσουν τον πολυπόθητο Χρυσό Φοίνικα, αλλά και τα υπόλοιπα βραβεία του φεστιβάλ.

Κλείσιμο
Χθες ανακοινώθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη που θα απαρτίζουν την κριτική επιτροπή. Από τα 7 αυτά μέλη: οι 4 είναι γυναίκες και οι 3 άνδρες, οι 4 είναι ηθοποιοί, οι 2 σκηνοθέτες και η 1 τραγουδίστρια, 3 είναι Ευρωπαίοι (Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία), 3 Αμερικανοί (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό) και 1 από την Αφρική (Μάλι).

Αναλυτικά και με αλφαβητικά σειρά τα 7 μέλη της κριτικής επιτροπής είναι:

Rossy de Palma


Ξεχωριστή φιγούρα του Ισπανικού σινεμά και μούσα του Pedro Almodovar. Ενέπνευσε το 1986 το La Ley Del Deseo, ενώ συμμετείχε και στα Mujeres Al Borde De Un Ataque De Nervios, Átame!, Kika και La Flor De Mi Secreto. Πρωταγωνίστησε επίσης σε ταινίες των Robert Altman, Mike Figgis και Patrice Leconte, ενώ ήδη βρίσκεται στα γυρίσματα της καινούργιας ταινίας του Almodovar που θα τιτλοφορείται Silencio.

Guillermo del Toro


Ο del Toro είναι ένας από τους τρεις σωματοφύλακες του νέου Μεξικάνικου κινηματογράφου, μαζί με τους Alfonso Cuarón και Alejandro González Iñárritu. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ειδικός make-up και σπέσιαλ εφέ. Η φιλμογραφία του αποτελείται από ξεχωριστές και ιδιαίτερες ταινίες όπως τα Mimic, El Espinazo Del Diablo, από προσεγμένα blockbuster όπως τα Blade II, Hellboy, Hellboy II: The Golden Army και Pacific Rim. Η πρώτη του ταινία Cronos παρουσιάστηκε σε παράλληλες προβολές στις Κάννες, ενώ η πιο διάσημή του ταινία El Laberinto Del Fauno συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα το 2006.

Xavier Dolan


Το παιδί θαύμα του Καναδά. Σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία J’Ai Tué Ma Mère όταν ήταν 20. Οι επόμενες δυο ταινίες του Les Amours Imaginaires και Laurence Anyways προβλήθηκαν στο τμήμα Un Certain Regard στο Φεστιβάλ Καννών και απέσπασαν θετικές κριτικές. Το Tom A La Ferme προβλήθηκε στην Βενετία και βραβεύτηκε από την FIPRESCI. Η τελευταία του ταινία Mommy του χάρισε το Βραβείο της Επιτροπής στο περσινό Φεστιβάλ Καννών. Τώρα ολοκληρώνει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας The Death And Life Of John F. Donovan.

Jake Gyllenhaal


Μεγαλωμένος σε οικογένεια καλλιτεχνών, έπαιξε σε ταινία όταν ήταν 11 χρονών. Το 2001 κατάφερε να ξεχωρίσει πρωταγωνιστώντας στο μοναδικό Donnie Darko του Richard Kelly. Πλέον είναι Α-list star που κινείται προσεκτικά ανάμεσα σε blockbuster και καλλιτεχνικές επιλογές. Συμμετείχες στο Jarhead του Sam Mendes, το Brokeback Mountain του Ang Lee και στο Zodiac του David Fincher που είχε επιλεχθεί στις Κάννες το 2007. Οι τελευταίες ταινίες του –που και πάλι παραδίδει μεγάλες ερμηνείες- είναι τα Prisoners και Enemy του Denis Villeneuve και το Nightcrawler του Dan Gilroy.

Sophie Marceau


Το 1982, σε ηλικία 16 ετών κέρδισε το Βραβείο Ανερχόμενης Ηθοποιού στα Cesar. Η καριέρα της κινείται ιδανικά ανάμεσα σε mainstream και πιο ψαγμένες επιλογές. Έγινε παγκοσμίως γνωστή με τη συμμετοχή της στο Braveheart του Mel Gibson και ως Bond Girl στο The World Is Not Enough. Με πάνω από 40 ταινίες στο ενεργητικό της, έχει επίσης γράψει και σκηνοθετήσει δυο: το Parlez-Moi D'Amour (2002) και το La Disparue De Deauville (2007).

Sienna Miller


Με εμπειρίες σε κινηματογράφο και θέατρο, έγινε γνωστή από το Layer Cake του Matthew Vaughn. Πέρυσι συμμετείχε στο Foxcatcher του Bennett Miller, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών και στο American Sniper του Clint Eastwood. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του High Rise που σκηνοθετεί ο Ben Wheatley.

Rokia Traoré


Η ξεχωριστή τραγουδίστρια γεννήθηκε το 1974 στο Μάλι και με τις μουσικές της εξερευνά την παράδοση αλλά και τη μείξη της με σύγχρονα στοιχεία. Επηρεασμένη από τα παιδικά της χρόνια που μεγάλωσε μετακινούμενη μεταξύ Αφρικής, Ευρώπης και Μέσης Ανατολής προσπαθεί να συνδυάσει μουσικά όργανα που δεν ταιριάζουν φαινομενικά μαζί. Το ανοιχτό μυαλό της και οι πολυποίκιλες συνεργασίες της αποκαλύπτουν πως η μουσική είναι η μόνη ήπειρος καταγωγής της.

Με πολυσύνθετη κριτική επιτροπή που είναι πιθανό να συζητηθεί. Με πρόεδρους τους αδελφούς Coen που είναι ικανοί για τα πάντα, και κάποια μέλη που έλκονται από τη διαφορετικότητα –όπως ο Dolan και η de Palma- μπορεί να κινηθούν σε μη αναμενόμενα μονοπάτια στις επιλογές τους για τα βραβεία. Και ποιός ξέρει;... Ίσως ένας από αυτούς που περιμένει να γίνει μια έκπληξη να είναι και ο δικός μας Γιώργος Λάνθιμος με το The Lobster!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης