Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Να γιατί «χτυπά» περισσότερες γυναίκες

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Να γιατί «χτυπά» περισσότερες γυναίκες

Έναν από τους λόγους που ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος εμφανίζεται εννέα φορές συχνότερα σε γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες ανακάλυψαν οι ερευνητές και μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες

190423152404_lykos-1280x720
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιατρικής, ενώ επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων: Γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών είναι πιο επιθετικό προς τον ίδιο του τον εαυτό συγκριτικά με εκείνο των ανδρών; Αποτέλεσμα αυτού η εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος που εκδηλώνεται έως και εννέα φορές συχνότερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Η απάντηση μάλλον πρέπει να αναζητηθεί στην επιδερμίδα. Νέα στοιχεία αναδεικνύουν τον ρόλο κλειδί ενός μοριακού διακόπτη που αποκαλείται VGLL3.

Τρία χρόνια πριν, μία ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε πως οι γυναίκες έχουν περισσότερο VGLL3 στα κύτταρα του δέρματός τους συγκριτικά με τους άνδρες. Στη συνέχεια διεξάγοντας πειράματα σε πειραματόζωα ανακάλυψαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα των δερματικών κυττάρων σε VGLL3 ωθούσε το ανοσοποιητικό σύστημα σε υπερλειτουργία οδηγώντας το να επιτεθεί ακόμα και στα ίδια του τα όργανα – γεγονός που αποτελεί το υπόβαθρο των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης