Η Ελλάδα θα γερνάει συνεχώς μέχρι το 2050: Λύση για τους ειδικούς οι εμιγκρέδες και οι αλλοδαποί

syntagma_main01

Ένας συνδυασμός αύξησης των γεννήσεων, επιστροφής όσων έφυγαν από το εξωτερικό και προσέλκυση αλλοδαπών μπορεί να ανακόψει την πορεία

«Τις τελευταίες δεκαετίες περιορίσθηκε σημαντικά ο αριθμός των γεννήσεων (γύρω στις 90.000/έτος, την τρέχουσα δεκαετία) και αυξήθηκε λόγω της γήρανσης του πληθυσμού μας ο αριθμός των θανάτων (120.000/ετησίως, κατά μέσο όρο την ίδια περίοδο) με αποτέλεσμα ένα αρνητικό φυσικό ισοζύγιο» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής, διευθυντής Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ), ΤΜΧΠΠΑ, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύεται στα «Δημογραφικά Νέα».

«Η τάση αυτή δεν πρόκειται πιθανότατα να αναστραφεί μέχρι το 2050. Απλώς είναι δυνατό, εάν οι γεννήσεις σταθεροποιηθούν - και στην ευνοϊκότερη των περιπτώσεων αυξηθούν- το αρνητικό αυτό ισοζύγιο στο μέλλον να περιορισθεί».

Ο ίδιος κάνει λόγο για «παίγνιο» των βασικών δημογραφικών συνιστωσών στη χώρα μας (γονιμότητα, θνησιμότητα, εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση), που έχει οδηγήσει στην υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού μας σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο τμήμα της συνολικής επιφάνειάς της (> 60% του πληθυσμού είναι πλέον συγκεντρωμένο στο 6% της συνολικής επιφάνειας), στη μείωση του συνολικού πληθυσμού που πιθανότατα θα συνεχισθεί μέχρι και το 2050 (μείωση που οδηγεί προοδευτικά και στη συρρίκνωση του πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας και, προφανώς, και σε αυτήν του οικονομικά ενεργού πληθυσμού). Και επίσης σε μια έντονη δημογραφική γήρανση (υψηλά και αυξανόμενα συνεχώς ποσοστά πληθυσμού 65 ετών ως υψηλά % των >85 ετών «γήρανση μέσα στην γήρανση»).

Οι τάσεις αυτές δεν αναμένεται να αναστραφούν τις επόμενες δεκαετίες κατά τον κ. Κοτζαμάνη, οι ρυθμοί αύξησης του ειδικού βάρους των ηλικιωμένων δύνανται όμως -υπό όρους- να επιβραδυνθούν. Βασικό ρόλο στη γήρανση αυτή, διευκρινίζει ο ίδιος έπαιξε κυρίως η χαμηλή γονιμότητα -κάτω από το όριο αναπαραγωγής-, καθώς οι γυναίκες που γεννήθηκαν λίγο πριν από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο έκαναν κατά μέσο όρο 2,2 παιδιά, αυτές που γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '70 1,65, ενώ οι νεότερες θα κάνουν πιθανότατα ακόμη λιγότερα ( γύρω στα 1,55).

Μπορούμε να κάνουμε όμως κάτι για να επιβραδυνθούν οι προαναφερθείσες τάσεις;

Ο κ. Κοτζαμάνης, τονίζει ότι όσον αφορά την εξαιρετικά άνιση κατανομή του πληθυσμού στον χώρο, αυτή δύσκολα θα αλλάξει. Οι μετακινήσεις προς τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν μεν ανακοπεί την τελευταία δεκαετία και αναδύεται μια τάση επιστροφής των εσωτερικών κυρίως μεταναστών των προηγούμενων δεκαετιών στις περιοχές προέλευσης τους. Η νέα αυτή τάση, όμως, ακόμη και αν υποβοηθηθεί με κάποια μέτρα (ενίσχυση νέων για εγκατάσταση και δραστηροποίησή τους στον ύπαιθρο χώρο) δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά μεσοπρόθεσμα τον πληθυσμιακό μας χάρτη.

Σχετικά με τη μείωση του πληθυσμού εξαιτίας των αρνητικών φυσικών και μεταναστευτικών ισοζυγίων (ως και τη γήρανσή του) αυτή απλώς δύναται να επιβραδυνθεί. Η αναμενόμενη αύξηση του πλήθους και του % των ηλικιωμένων θα οδηγήσει στο μέλλον στην αύξηση των θανάτων , ενώ δεν θα συμβεί το ίδιο και με τις γεννήσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση τόσο του συνολικού πληθυσμού όσο και αυτή των εν δυνάμει οικονομικά ενεργών.

Αν και η μείωση αυτή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, διευκρινίζει ο κ. Κοτζαμάνης, μπορεί να περιορισθεί υπό όρους: αλλαγή πρόσημου στο μεταναστευτικό ισοζύγιο, περιορισμός του αρνητικού φυσικού ισοζυγίου (γεννήσεις - θάνατοι). Ειδικότερα, εξηγεί, η δημογραφική γήρανση εκ των «άνω» -αυτή δηλαδή που οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής-, δεν είναι δυνατόν να ανακοπεί. Η δημογραφική γήρανση εκ των «κάτω» αντιθέτως -αυτή δηλαδή που οφείλεται στην πτώση των γεννήσεων- μπορεί να επιβραδυνθεί αν ανακοπεί η μείωσή τους σε μια πρώτη φάση και εν συνεχεία οι γεννήσεις αυξηθούν ελαφρώς. Στην επιβράδυνση της δημογραφικής γήρανσης δύναται φυσικά να συντελέσουν τόσο η ανακοπή της μετανάστευσης των νέων όσο και η προσέλκυση νέων αλλοδαπών.

Με βάση τα προαναφερθέντα, συνοψίζει ο κ. Κοτζαμάνης, «θα πρέπει να προγραμματίσουμε την πορεία μας τις αμέσως επόμενες δεκαετίες με βάση τη σίγουρη μείωση τόσο του συνολικού πληθυσμού όσο και των 15-64 ετών (και ταυτόχρονα την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού και του % των ηλικιωμένων). Να ληφθούν μέτρα που δεν δύνανται να αναστρέψουν άμεσα, αλλά μεσοπρόθεσμα, τις πρότερες τάσεις, στοχεύοντας αφενός μεν στην αύξηση της τελικής γονιμότητας των γυναικών που γεννήθηκαν μετά το 1980 (από 1,5 σε 1,7-1,8 παιδιά/ γυναίκα) και στη σταθεροποίηση μελλοντικά των γεννήσεων γύρω από τις 100.000 /έτος, αφετέρου δε στην ανακοπή του ρεύματος φυγής νέων αναπαραγωγικής ηλικίας από τη χώρα μας και, προοδευτικά, στο πέρασμα από ένα ισοζύγιο όπου οι έξοδοι είναι περισσότεροι από τις εισόδους, στο αντίστροφο)».

ΣΧΟΛΙΑ (151)

χμμ...

αργα αλλα σταθερα οι ελληνες εξαφανιζονται. δεν ειναι κακο, αν λαβουμε υποψιν οτι ειναι από τους πιο διεφθαρμενους λαους παγκοσμιως.

Στην ...

... ελλάδα όταν λέμε "αλλοδαποί" εννοούμε ουσιαστικά αλβανοί. Δηλ. τη χειρότερη ράτσα στον κόσμο by far... Ωστόσο αυτοί είναι καλοδεχούμενοι εδώ (σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν είναι τόσο πολλοί) πράγμα που δείχνει το επίπεδο και τον εκφυλισμό του σύγχρονου έλληνα... Κάτι ισλαμιστές π.χ. Αφγανοί που αναφέρονται στα σχόλια είναι εκατό φορές καλύτεροι απ' αυτά τα καθάρματα τους αλβανούς. Αλλά βέβαια αυτοί δεν συνεργάζονται με τους χρυσαυγίτες και άλλους εγχώριους εγκληματίες...

Ανακατωσούρης

Από το 1999 έως το 2009 οι γεννήσεις αυξανόταν. Αυτό δείχνει ότι με τις κατάλληλες προϋποθέσεις υπάρχει λύση στο πρόβλημα, καθώς όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι ελληνικές οικογένειες θέλουν να έχουν περισσότερα παιδιά, αλλά οι οικονομικές, εργασιακές, οικιστικές και άλλες συνθήκες της κοινωνίας είναι αποτρεπτικές για την γέννηση άνω των ενός ή δύο παιδιών. Με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, έχει περάσει η νοοτροπία ότι με λιγότερα παιδιά, η οικογένεια ζει σε καλύτερες συνθήκες και τα παιδιά έχουν καλύτερη εκπαίδευση, πράγμα εν μέρει σωστό. Παραγνωρίζονται όμως άλλοι παράγοντες, οι οποίοι παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη διαβίωση και την εξέλιξη του συνόλου της οικογένειας και ειδικότερα: α) Η απόφαση για τη γέννηση ενός μόνο παιδιού, είναι μία απολύτως εγωιστική έως εχθρική στάση των γονιών προς το παιδί, καθώς το καλύτερο δώρο για ένα παιδάκι είναι ένα αδελφάκι. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, τίποτε δε χαροποιεί περισσότερο από έναν αδελφό ή αδελφή. Δεν είναι μόνο συντροφιά και παιχνίδι, αλλά κυρίως εκπαίδευση και ανάπτυξη της προσωπικότητας. β) Από την πλευρά των γονιών, τίποτε δεν είναι πιο κουραστικό από το να πρέπει να ικανοποιείς ένα παιδί μόνο του, καθώς πρέπει να παίζει και να απασχολείται κάποιος συνεχώς μαζί του. Η συμπεριφορά του παιδιού αλλάζει μόλις το μικρό αδελφάκι αρχίζει να επικοινωνεί μαζί του. γ) Φεύγοντας από την παιδική ηλικία, δεν υπάρχει καλύτερο στήριγμα και εφόδιο στη ζωή, για έναν άνδρα ή γυναίκα, από αδέλφια που αγαπημένα και δεμένα μεταξύ τους. Στο συναισθηματικό, κοινωνικό, επαγγελματικό τομέα και όχι μόνο τα αδέλφια είναι απαραίτητα. δ) Όσο και να το παραβλέπει κανείς, όποια κι αν είναι η οικονομική του κατάσταση, όταν φτάνει κάποιος στα γεράματα, θα χρειαστεί οπωσδήποτε τη βοήθεια και την αγάπη των παιδιών του. Είναι πολύ αφελές να νομίζει κανείς ότι θα είναι όλα εύκολα και απλά στα γεράματά του, όπως και πρωτύτερα. Σε αυτή την περίοδο της ζωής μας, που μακάρι να φτάσουμε όλοι, είναι εντελώς διαφορετικό ένα παιδί να υποστηρίζει τους γονείς του, από πολλά αδέλφια μαζί. Βέβαια, όλα τα παραπάνω ισχύουν μόνο με τη βασική προϋπόθεση, ότι υπάρχει μία στερεή σχέση στο ζευγάρι με αλληλοσεβασμό, αγάπη και ουσιαστική επικοινωνία.

...

οι γεννησεις 1999-2009 αυξηθηκαν γιατι τα παιδια ειναι αλλοδαπων γυναικων. ριξε μια ματια στα δημογραφικα νεα τευχος 20 του κ. κοτζαμανη

Γεωμέτρης

Η Ελλάδα γερνάει, γιατί κάτι άχρηστοι 35ηρες βαριούντε να δουλέψουν και να κάνουν οικογένεια. Αχρηστοι...

κα

Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον! Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν παρόμοιο πρόβλημα. Το πρόβλημα εμφανίζεται βέβαια εντονότερο στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης όπως η Ελλάδα αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει στις πλουσιότερες. Εκτός Ευρώπης; Μια από τα ίδια! Γήρανση πληθυσμού έχει αρχίσει να εμφανίζεται ακόμη και σε ανεπτυγμένες Αραβικές χώρες σε σχέση με τις φτωχότερες. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος γεύεται τις απολαύσεις που προσφέρει μια ανεπτυγμένη οικονομία, γίνεται βασικό του μέλημα να συνεχίσει να τις γεύεται. Σε αυτό δεν έχουν θέση τα πολλά παιδιά. Οι χώρες που βλέπουν στις μελλοντικές προκλήσεις το έχουν κατανοήσει και βασικό τους μέλημα είναι η σχεδιασμένη βελτίωση της ηλικιακής πυραμίδας μέσω της ελεγχόμενης μετανάστευσης. Η Γαλλία ή οι ΗΠΑ πχ βρίσκονται σε καλύτερη θέση λόγω μετανάστευσης. Οι χώρες χωρίς σχεδιασμένη μεταναστευτική πολιτική απλά θα δουν τους λαούς τους να εξαφανίζονται σταδιακά στο πέρασμα του χρόνου και μετά από εκατό χρόνια οι ιστορικοί θα λένε "εδώ κάποτε κατοικούσε ο λαός Α με μακρά ιστορία, μπλα μπλα μπλα...". Είναι καιρός και εμείς οι Έλληνες - από τους πιο γερασμένους λαούς της Ευρώπης - να αντικρύσουμε κατάματα την πραγματικότητα και να αποφασίσουμε εάν θέλουμε ως λαός να μην υπάρχουμε σε 100 χρόνια ή να δεχτούμε κάποιες ζωτικές ενέσεις "νεότητας" από άλλα μέρη του κόσμου που θα μας βοηθήσουν να αποφύγουμε την εξαφάνιση.

ποιο 2050 ρε παιδια?

αυτο ειναι το παραμυθακι για να μην τρομοκρατηθει ο ελληνικος λαος. η αληθεια ειναι οτι ηδη σε λιγα χρονια την δεκαετια 2020-2030, ο "ελληνικος λαος" θα ειναι μισοι ελληνες-μισοι αλλοδαποι. ηδη ειμαστε μολις 9 εκατομμυρια ελληνες.

DONPOULOS

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ !! Κατάλαβες Έλληνα τώρα !! Οι ωραίες Λύσεις που μεγειρεύονται Χρόνια τώρα !!! Είδες οι Ειδικοί ;;;; Την βρήκαν την Λύση - εις . Ρε σεις Ειδικοί, Τίποτα λύσεις άς πούμε για, - Αύξηση των Γεννήσεων απο ΕΛΛΗΝΕΣ με Έξτρα Προγράμματα ενίσχυσης του Βιοτικού επιπέδου στις Νέες Οικογένειες δεν παίζει ; - Για αύξηση του Βιοτικού Επιπέδου και της Καθημερινότητας για την κάθε Ελληνική Οικογένεια δεν παίζει τίποτα έτσι ! - Για Επαναπατρισμό των Νέων Ελλήνων που φύγαν ως Μετανάστες λόγω της Ηλιθιότητάς σας κάτι ;;; TIΠOTA ΈΤΣI ;; Αυτά προφανώς όλα στοιχίζουν πολύ εεεε !!! ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΛ6 ούτως ή άλλως μέχρι εκεί βλέπεται !!!!!

456

Δεν είναι γήρανση του πληθυσμού αλλά αντικατάσταση του πληθυσμού. Αλλάζουνε τους Έλληνες με τα κεκτημένα δικαιώματα, με το συγκεκριμένο επίπεδο ζωής και φέρνουνε ξένους που δεν ζητούν πολλά ούτε επιδόματα ούτε ασφάλεια τίποτα. Μόνο δουλειά και ύπνο. Τη μεσαία τάξη ψοφάνε και φέρνουν δούλους.

Χρηστος..

Διαβασα μπαρουφες για παππουδες, ανατολικο μπλοκ κοκ. Το θεμα ειναι πολυ απλο. Αλλες βλεψεις ειχε ο παππους στο χωριο, μαθημενος ηταν ψωμι τυρι και αλλες ο φραπεδιαρης με το ταμπλετ. Οταν οι οριζοντες σου ειναι κλειστοι, δηλαδη ξερεις οτι αυτο που θα κανεις, ειναι κοπρια, ζωντανα κλπ, τοτε ελαχιστα αγχη. Πως θα σκοτωσεις την ωρα; Βαρωντας ασυστολα οπως κανουν ολοι οι Πακιστανοι. Ποσο διαφορα λετε να ειχε η εικονα του παππου για το μελλον του στο χωριο οταν ηταν νεος τοτε, απο το σημερινο νεο Αφγανο; Ελαχιστη. Μαμ, κακα, στεγη, κοκο και νανι. Ο σημερινος νεοΕλληνας ξερει απο τεχνολογια, εχει αποψη για ολα χωρις να εχει φραγκο, εχει αλλες εικονες. Και προσπαθει να ανελιχθει με βαση αυτες. Σε αυτες δε χωρανε παιδια διοτι ο Ελληνας δεν εχει μαθει απο μικρος να εχει ευθυνες. Ο παππους ειχε μαθει. Ο νεος σημερα εμαθε για iPhone θεωρια, για Τσιπρες, για καταληψεις, για τσιγαρο-χασισακι και γκομενιτσες. Παντα συντροφια με φραπε. Αφου δεν αισθανεται ικανος να συντηρησει καλα-καλα τον ιδιο του τον εαυτο, οικογενεια θα κανει; Και στις γυναικες θα φερθει ασχημα κοιταζοντες τες ως αρπαχτη γιατι μολις παει να σοβαρεψει το πραγμα, αρχιζουν οι ευθυνες τις οποιες και δεν ειναι ετοιμος να αναλαβει. Μετα τις αποκαλει καργ...λες γιατι τον παρατησανε. Η γυναικα εχει ενστινκτο για ασφαλεια. Δεν θα το νιωσει, εφυγε. Αυτο εννοουν οταν λενε δεν υπαρχουν αντρες. Οτι δεν μπορουν να δωσουν κανενα οραμα για το μελλον διοτι οι ιδιοι ειναι ανασφαλεις. Αρα τι να σε κανει.. Ασφαλεια δεν σημαινει απαραιτητα χρημα. Ασφαλεια για τη γυναικα σημαινει ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΟΥ. Φτωχα, φτωχα, πλουσια, πλουσια. Αντε να τα εξηγησεις αυτα στον κακογαμ....μενο Ελληναρα που εχει αποψη για ολα χωρις να μπορει να την υποστηριξει.

Από Νέα Υόρκη

Σωστά έτσι είναι.....

ναι ναι σωστα

ενώ οι συγχρονες ελληνιδες κανουν πρωταθλητισμο στην υπευθυνοτητα και στην αναληψη ευθυνων..κ οσο για τις επιλογες τους.... ασχολιαστο. Οποτε ρουφα κ συ κανα φραπε κ ασε τις κοινωνικες αναλυσεις

Η λυση ειναι η αλλωση της ελλαδας

Να μας την πάρουν με τη μια και Οχι κομμάτι κομμάτι, να πεθάνουμε πολεμώντας για την πατρίδα, και Οχι μπουρδολογωντας στα σοσιαλ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mpakaliaros

Η 25η Μαρτίου χαρακτηρίζεται από το παραδοσιακό της φαγητό που δεν είναι άλλο από το μπακαλιάρο με σκορδαλιά - Τι να προσέξετε για να απολαύσετε το φαγητό σας χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας

gamos

Πλην λίγων εξαιρέσεων, δύσκολα θα αποφύγετε την υποβάθμιση των ερωτικών σας συνευρέσεων με τον επίσημο/η αγαπημένο/η - ή μήπως όχι;