Ερώτηση στον ψυχολόγο: Ο άντρας μου με χτυπά, αλλά δεν έχω τη δύναμη να φύγω

Ερώτηση στον ψυχολόγο: Ο άντρας μου με χτυπά, αλλά δεν έχω τη δύναμη να φύγω

Για τη γυναίκα που υφίσταται σωματική κακοποίηση δεν είναι συχνά εύκολο να εγκαταλείψει το βίαιο σύζυγό της

via_ginaika
Για τη γυναίκα που υφίσταται σωματική κακοποίηση δεν είναι συχνά εύκολο να εγκαταλείψει το βίαιο σύζυγό της όσο και να φαίνεται απλό στους περισσότερους ανθρώπους.

Στους παράγοντες που σχετίζονται με το γεγονός ότι μια κακοποιημένη γυναίκα δεν εγκαταλείπει τη σχέση ή φεύγει αλλά γυρνά πίσω, περιλαμβάνονται:

Φόβος μοναξιάς: Ο εσωτερικός αυτός φόβος της γυναίκας είναι συνήθως μεγαλύτερος από το φόβο να είναι με το άτομο που την κακοποιεί.

Αίσθημα ελπίδας: Η γυναίκα συνεχίζει να ελπίζει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί επειδή θα το ήθελε και ο σύντροφός της υπόσχεται ότι θ’ αλλάξει.

Μαθημένη αβοηθητότητα: Πιστεύει πως δεν μπορεί να διαφύγει από μια χρόνια τραυματική κατάσταση. Μπορεί να μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου ο πατέρας της κακοποιούσε τη μητέρα της, ίσως και την ίδια. Η ζωή της εκλαμβάνεται ως μη ελεγχόμενη από την ίδια με αποτέλεσμα να οδηγείται στην παθητικότητα (ενώ το αίσθημα αδυναμίας προκαλεί αρνητικές προσδοκίες).

Φόβοι αποχωρισμού: Αφορούν συναισθηματικά αλλά και πρακτικά θέματα – πως θα διαχειριστεί τον εαυτό της αλλά και τα παιδιά της.

Θέμα χαμηλής αυτοπεποίθησης: Αισθάνεται ότι είναι άχρηστη, ότι δεν θα τα καταφέρει. Ο φόβος και ο έλεγχος έχουν μειώσει την αυτοεκτίμηση και το αίσθημα της (αυτο)αποτελεσματικότητάς της.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης