Μήπως μπαίνεις στην εμμηνόπαυση;

Μήπως μπαίνεις στην εμμηνόπαυση;

Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης στις ανεπτυγμένες χώρες είναι στα 51 χρόνια, με τις περισσότερες γυναίκες να εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα στα μέσα της πέμπτης δεκαετίας της ζωής τους

menopause
Εμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπή της περιόδου μιας γυναίκας. Για να θεωρηθεί ότι μια γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να υπάρχει διακοπή της περιόδου της για τουλάχιστον 12 μήνες. Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης στις ανεπτυγμένες χώρες είναι στα 51 χρόνια, με τις περισσότερες γυναίκες να εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα στα μέσα της πέμπτης δεκαετίας της ζωής τους.


– Είναι δυνατόν να μπω στην εμμηνόπαυση νωρίτερα;
Πρόωρη εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν η περίοδος σταματά πριν την ηλικία των 40 ετών. Σε πολλές περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται κάποιο αίτιο για την πρόωρη έλευση της εμμηνόπαυσης.

Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης στην οικογένεια. Λοιμώξεις, ανοσολογικές, ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Κάποιες γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυση νωρίτερα από το αναμενόμενο σαν αποτέλεσμα κάποιας θεραπείας ή χειρουργείου. Οι καπνίστριες φαίνεται να φτάνουν στην εμμηνόπαυση νωρίτερα από τις μη καπνίστριες.

Κλείσιμο
– Είναι δυνατόν να μείνω έγκυος στην εμμηνόπαυση;
Η γονιμότητα μπορεί να διατηρείται έως και ένα χρόνο μετά την τελευταία περίοδο ή δύο χρόνια αν η εμμηνόπαυση προήλθε πριν την ηλικία των 50 ετών. Αυτό σημαίνει ότι αν μια γυναίκα έχει ελεύθερες επαφές, είναι δυνατόν να μείνει έγκυος. Είναι σημαντικό να κουβεντιάσετε με έναν ιατρό την κατάλληλη μέθοδο αντισύλληψης που θα ακολουθήσετε σε αυτή την περίοδο.

Διάβασε περισσότερα στο kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης