«Χάνουμε» δύο μήνες προσδόκιμο ζωής για κάθε παραπάνω κιλό και έναν ολόκληρο χρόνο για κάθε πακέτο τσιγάρα!

«Χάνουμε» δύο μήνες προσδόκιμο ζωής για κάθε παραπάνω κιλό και έναν ολόκληρο χρόνο για κάθε πακέτο τσιγάρα!

Από την άλλη, σχεδόν ένα έτος προστίθεται στο προσδόκιμο ζωής για κάθε πρόσθετο χρόνο εκπαίδευσης

Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι, μειώνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά δύο μήνες κατά μέσο όρο για κάθε παραπανίσιο κιλό βάρους τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μεγάλη γενετική μελέτη, με τη βοήθεια των γονιδίων που ευνοούν την μακροζωία, διαπίστωσε επίσης ότι το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων τη μέρα εφ' όρου ζωής αφαιρεί κατά μέσο όρο γύρω στα επτά χρόνια από το προσδόκιμο ζωής. Αλλά αν κανείς κόψει έγκαιρα το τσιγάρο, τελικά μπορεί να ελπίζει ότι θα ζήσει όσο αν δεν είχε ποτέ καπνίσει.
 
Από την άλλη, η μεγαλύτερη μόρφωση «χαρίζει» περισσότερα χρόνια ζωής. Σχεδόν ένα έτος προστίθεται στο προσδόκιμο ζωής για κάθε πρόσθετο χρόνο εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα, μορφώνονται περισσότερο και ταυτόχρονα είναι ανοικτοί σε νέες εμπειρίες, αναμένεται να ζήσουν περισσότερο. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Ουίλσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", ανέλυσαν γενετικές πληροφορίες για πάνω από 600.000 άτομα, συσχετίζοντας αυτά τα δεδομένα με στοιχεία για τη διάρκεια της ζωής καθενός ανθρώπου.
 
Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες -με τη βοήθεια των υπολογιστών- κατάφεραν να εντοπίσουν γονίδια που έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στην μακροζωία. Επειδή οι επιλογές στη ζωή και η συμπεριφορά κάθε ανθρώπου (μόρφωση, τάση για αλκοολισμό κ.α.) επηρεάζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από γενετικούς παράγοντες -πέρα ασφαλώς από τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες- οι ερευνητές μπόρεσαν έμμεσα να εντοπίσουν τους παράγοντες εκείνους στον τρόπο ζωής που έχουν την μεγαλύτερη επίδραση στο προσδόκιμο.

Βρήκαν έτσι ότι το κάπνισμα και ο καρκίνος των πνευμόνων έχουν τη σημαντικότερη επίπτωση και είναι αυτά που κόβουν τα περισσότερα χρόνια ζωής. Επίσης, η συσσώρευση λίπους και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και το διαβήτη, επιδρούν αρνητικά στην μακροζωία. Εντοπίσθηκε επίσης ένα «κακό» γονίδιο που αυξάνει τη χοληστερίνη στο αίμα και αφαιρεί οκτώ μήνες ζωής, καθώς και ένα «καλό» γονίδιο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προσθέτει σχεδόν μισό χρόνο στο προσδόκιμο ζωής.
 
«Ο συνδυασμός της δύναμης των "μεγάλων δεδομένων" και της γενετικής μάς επιτρέπει να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις των διαφόρων συμπεριφορών και ασθενειών, όσον αφορά την απώλεια ή το όφελος μηνών ή ετών ζωής και, επιπλέον, να διακρίνουμε ανάμεσα σε μια απλή συσχέτιση και σε μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος», δήλωσε ο Ουίλσον.

ΣΧΟΛΙΑ (53)

ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ

ΕΓΚΥΡΕΣ έρευνες από μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια και το δικό μας, και πριν αρχίσει η αμφισβήτηση της διαπλοκής βιομηχανιών τροφίμων και φαρμάκων, έχουν επισημάνει πως η υγιεινή χορτοφαγία και η αληθινή μεσογειακή διατροφή του 1950-60, με ελάχιστο κρέας και ζωικά, προφυλάσει από καρδιαγγειακά και καρκίνους, ζάχαρο και πολλές άλλες ασθένειες. Μέχρι και το Άγ Όρος πήγαν κι ερεύνησαν που νηστεύουν 225 μέρες και δεν τρώνε κρέας ούτε όταν δεν νηστεύουν, με τα ίδια στατιστικά αποτελέσματα. Και οι έρευνες μακροζωίας παγκοσμίως δείχνουν τα ίδια. Ακόμα κι οι παχείς χορτοφάγοι, έχουν λιγότερες αρρώστιες. Αυτά να λέτε, αφού με υγιεινή χορτοφαγία, άφθονα φρούτα-λαχανικά αδυνατίζεις....

Οκ.

Το ξέρουμε ότι το κάπνισμα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την υγεία μας. Ομως αν είναι να παίρνουμε στα σοβαρά τέτοια άρθρα τότε πρέπει να κόψουμε τα πάντα! Γιατί κατα καιρούς βγαίνουν μελέτες μια για το ένα, μια για το άλλο, όπου όλα κάνουν κακό στην υγεία μας. Να φτιάξουμε μια αποστειρωμένη γυάλα λοιπόν και να ζούμε εκεί μέσα μέχρι να πεθάνουμε! Χαλαρώστε λιγάκι. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να βάζουμε συνέχεια απαγορεύσεις και περιορισμούς. Πιο πολύ σκοτώνει το στρες στο οποίο υποβάλουμε τον εαυτό μας παρα όλα τα άλλα. Το μόνο που αρκεί κατα τη γνώμη μου, είναι να υπάρχει μέτρο.

@Οκ .έτσι ε?

Kαπνιστής εεεε???Ποιο ηλίθια εξήγηση...μονο απο καπνιστή.

@ Eτσι ε.

Καταρχήν λέμε "πιο" και όχι "ποιο". Πάμε παρακάτω. Καπνίζω γύρω στα 6 τσιγάρα την ημέρα, με τον καφέ μου. Ποτέ δεν έγραψα ότι το κάπνισμα κάνει καλό. Ειδικά αν κάποιος κάνει 3-4 πακέτα την ημέρα. Τα πάντα έχουν να κάνουν με το μέτρο. Κατα τη γνώμη μου, και με βάση αυτά που έχω ακούσει απο υπεργηρους γέροντες, μπορείς να κάνεις τα πάντα, να τρως τα πάντα, να πίνεις τα πάντα, αρκεί να μην το κάνεις καταχρηστικά. Ενώ παράλληλα να μην αφήνεις το σώμα σου σε οκνηρία. Και μιλάμε για γέροντες που είναι εν ζωή και πάνω από 85. Κατάλαβες τώρα κουφιοκεφαλάκο μου?

@Οκ

Καταρχήν είσαι και καπνιστής και...εγωιστής μέχρι ηλιθιότητας...συνέχισε να καπνίζεις με το μέτρο σου....μπορεί να τα καταφέρεις μέχρι τα 85 σου η τα ....58σου.Τόσο πέθανε (απο καρκινο στα πνευμονια,πεθανε βασανιστικα ο κακομοιρης) ο θείος μου που κάπνιζε μόνο 10 τσιγάρα την ημέρα....τι 85 και τι 58 λοιπον???Ασε εμας τους κουφιοκεφαλους να μην καπνιζουμε.

Καλά...

Κι εγω είχα συγγενικό πρόσωπο που πέθανε από καρκίνο στα 47 χωρίς να έχει βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα. Γι αυτό έγραψα πιο πάνω για στρες και άλλους παράγοντες. Ακόμα δεν κατάλαβες αγαπητέ μου μπούφε?

D1

Και τι σημαινει αυτο? Οι ερευνες λενε οτι το καπνισμα αυξανει τις πιθανοτητες καρκινου του πνευμονα. Τις πιθανοτητες. Ξερεις τι σημαινει πιθανοτητες? Φυσικα και υπαρχουν περιπτωσεις ανθρωπων που δεν καπνισαν καθολου και πεθαναν απο καρκινο. Ομως η πιθανοτητα να πεθανεις απο καρκινο αυξανει αν εισαι καπνιστης. Συγκεντρωσου και προσπαθησε να καταλαβεις.

pan

Σωστά τα λες ειδικα για το στρες!!

Εχω κοψει το τσιγαρο...

... πολλα χρονια. Διαβασα σχολια ότι επιβαρύνεται το συστημα υγειας, η γιατι καποιος πρεπει να πληρωνει φορους που πανε για νοσηλεια καπνιστων κλπ κλπ. Εχω όμως μια απορια. Αν ενας μανιωδης καπνιστης με προβλήματα υγειας λογω του τσιγαρου, πρεπει να νοσηλευτεί, αλλα δηλωσει εντελως ακαπνος, πως μπορουν οι γιατροι να αποδειξουν ότι ψεύδεται? Το ρωταω γιατι παρα πολλα νοσηματα που σχετίζονται με το καπνισμα, εμφανίζονται και σε ανθρώπους που δεν καπνισαν ποτε στη ζωη τους και που ζουσαν και σε συνθήκες ιδανικου περιβάλλοντος. Επισης πολλοι ξεπερασαν κατά πολύ το προσδοκιμο μεσο ορο ζωης καπνιζοντας από νεαρη ηλικια. Μαλλον η συγκεκριμένη μελετη δεν τους ελαβε υπ οψιν.

μεγαλοδοκτορας ροχιντι (συντεκνος Πολακη)

μετραμε στο αιμα τα επιπεδα της καρβοξυαιμοσφαιρινης που ειναι αυξημενα στους χρονιους καπνιστες...μεταβολιτες νικοτινης στο αιμα, στα ουρα και στο σαλιο...τα νυχια θα χουν λεκεδες νικοτινης...η αναπνοη τσιγαριλας...αυξημενη αιμοσφαιρινη...θελεις κι αλλα?? δεν γλιτωνεις θεριακλη μου, θα σε τσακωσουμε!

Ερευνες της πλακας

Αρχισα το καπνισμα στα 22, αλλα με βαση την ερευνα επρεπε να ειχα πεθανει...3 χρονων!!

Εισαι βλαξ

Διαφωνεις με μια αποδεδειγμενη ερευνα χωρις να εχεις το παραμικρο στοιχειο

456

Τι αποδεδειγμένη έρευνα βρε? Το ότι χάνεις 1 χρόνο ζωής με κάθε πακέτο? Αυτοί που κάπνισαν 80 πακέτα σε 2-3 χρόνια σημαίνει ότι πεθαίνουν πριν γεννηθούν?

Δε ξερετε να διαβαζετε

1 χρονο λιγοτερο θα ζησει καποιος που κανει ενα πακετο καθημερινα σε σχεση με καποιον που δε καπνιζει... δλδ μη καπνιστης ζει μεχρι 85 καπνιστης μεχρι 84

Μ

Ειναι ζωντανός! Αυτο δεν ειναι στοιχείο; Καπνίζω 30 χρονια 1 με 1,5 πακέτο την ημέρα. Δεν λέω ότι κάνω καλα αλλά σύμφωνα με την έρευνα και εγώ θα χα πεθάνει χρονια πριν. Έφυγαν απο κοντά μου άνθρωποι που δεν άγγιξαν τσιγάρο και ποτό ποτέ. Απο την κωλοαρρωστια. Κάποιος έγραψε παραπάνω ουι μας εχει φάει το άγχος. Συνυπογράφω.

TT

Αυτά που θα γράψω δεν είναι δικαιολογίες απλώς γεγονότα.Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με 2 γονείς καπνιστες.Τα πακέτα ήταν πάντα σε ανοικτή θέα και άφθονά και το σπίτι φούλ στον καπνό.Άρχισα να καπνίζω στα 17 το έκοψα πρώτη φορά για 2 χρόνια (32-34) και αλλά δυο (37-39) αλλά σήμερα στα 40 καπνίζω ακόμα μέσο όρο 24-25 πακέτα το μήνα.Το ΞΕΡΩ οτι αν δεν κάπνιζα ποτέ η ζωή μου θα ήταν ΠΟΛΥ καλύτερη σε όλους τους τομείς αλλά τα χρόνια πίσω δεν γυρνούν.Είμαι τρελά υπέρ των μακάβριων εικόνων που υπάρχουν σήμερα στα πακέτα και όποτε μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω με πιτσιρίκια που μόλις ξεκινουν το κάπνισμα τους περιγράφω πόσο ζημιά μου έχει κάνει το κάπνισμα 20 χρονών.Έχασα τον νονό μου απο το κάπνισμα και παραλίγο να χάσω και τον πατέρα μου που κάποτε με χαπάκια πίεσης κάπνιζε 3-4 πακετα την ημέρα.Σε ένα απο τα μεγάλα θέματα της ημέρας ο Συριζα και η ΝΔ μιλάνε για την Κάναβη και εκεί θα πέσει όλο το βάρος αλλά για το γεγονός οτι ο αντικαπνιστικός νόμος είναι ανενεργός απλώς σιωπη.Κανείς Έλληνας δεν θα πεθάνει απο το χασίς στα επόμενα χρόνια αλλά απο το κάπνισμα δεκάδες χιλιάδες.Δεν είμαι υποκριτής σήμερα είμαι καπνιστής και μου προκαλέι ευχαρίστηση το τσιγάρο απλώς ΘΕΛΩ στο μέλλον όλο και λιγότεροι νέοι Έλληνες να εθίζονται.

Μ

Οι επιδημιολογικές μελέτες επιβίωσης σε σχέση με το κάπνισμα, χρησιμοποιούν ως μετρήσιμο μέγεθος έκθεσης στον καπνό και στα προϊόντα αυτού τη μονάδα pack/year= 20 τσιγάρα, ανά ημέρα, ανά έτος. Επομένως, κάποιος που καπνίζει 40 τσιγάρα την ημέρα, επί 15 έτη, "γράφει" 30 pack/years. Οι διαφορές στη γενική επιβίωσης μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών είναι σαφή, ακόμη και μετά από μικρής διάρκειας έκθεση στον καπνό (10 Pack/years).

@

Αν είσαι ιατρός σου εύχομαι πάντα να έχεις την ίδια όρεξη για ενημέρωση. Κατά τον προεγχειρητικό μου έλεγχο, στο σχετικό ερώτημα απάντησα με ...pack/year. Επεσε το γέλιο της ακρούδας . Βρέθηκα σε δύσκολη θέση, γιατί νόμιζαν οτι τους κορόιδευα !

γιατί δε λέμε

πόσο το κάπνισμα επιβαρρύνει το ήδη επιβαρρυμένο εθνικό σύστημα υγείας,όπως και η παχυσαρκία...Έχε χάρη που τα τσιγάρα είναι πάμφθηνα στην Ελλάδα, έπρεπε να τα πληρώνετε 10 λίρες αγγλικές το πακέτο όπως στη Γηραιά Αλβιώνα... Τότε όλοι οι Έλληνες θα ήταν 'φίτ'!

AntiTroll

Γιατί από την άλλη δεν λες και πόσα εισπράττει το κράτος από τους φόρους στα προϊόντα καπνού; Μήπως οι φόροι είναι πολλαπλάσιοι των δαπανών;

Κωστας

Και εσυ δεν λες ποσο επιβαρυνουν το συστημα υγειας οι ασθενεις του τσιγαρου

@antitroll

Να σε κάψω Γιάννη, να σ αλείψω λάδι... Το κράτος δεν παίρνει αρκετούς φόρους. Στα τσιγάρα, στα ποτά και όχι στα ξενύχτια, έπρεπε να τα είχαν βάλει.

κτλ

Αυτές τις μπούρδες γράφετε και άντε μετά να πείσετε τους καπνιστές να το κόψουν.

Καλο

αρα αν καποιος κανει 100 πακετα μπορει να πεθανει στα -23 χρονια του.

AntiTroll

Πολύ σωστά, με αυτό το σκεπτικό έχω πεθάνει πολλά χρόνια πριν γεννηθώ!!!

124

με βάση αυτούς του υπολογισμούς έπρεπε να είχα πεθάνει το 1785

ΝΙΚΟΣ

ΕΔΩ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΘΕΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΖΗΣΕΙΣ ME TΟΣΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΜΠΕΤΟΒΛΑΚΑ!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vagina

Μία απίστευτη ιστορία που έφτασε στα δικαστήρια - Τι δήλωσε για τον... δραστήριο σύζυγό της μετά την εκδίκαση της υπόθεσης - Η πρόσφατη εγκυμοσύνη και η συμβουλή της... μητέρας για συγχώρεση

woman

Το 55% των γυναικών «σκέφτονται» τον εαυτό τους στο σεξ ως άντρες - Η έρευνα έδειξε ότι το 37% των ατόμων που «ανοίγουν» βίντεο με gay άντρες στο PornHub, είναι γυναίκες και μάλιστα παρακολουθούν τα βιντεάκια έως το τέλος