Ερευνα: Οι γυναίκες που εκνευρίζονται στο γραφείο χάνουν το σεβασμό των συναδέλφων τους

Ερευνα: Οι γυναίκες που εκνευρίζονται στο γραφείο χάνουν το σεβασμό των συναδέλφων τους

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους άνδρες...

Ερευνα: Οι γυναίκες που εκνευρίζονται στο γραφείο χάνουν το σεβασμό των συναδέλφων τους
Αν είστε γυναίκα και θέλετε να έχει αντίκτυπο η παρουσία σας στη δουλειά, μην χάνετε ποτέ την ψυχραιμία σας. Σύμφωνα με το πόρισμα μιας νέας έρευνας οι άνδρες που εκφράζουν το θυμό τους αποκτούν ισχυρή επιρροή στους συναδέλφους τους, ενώ το αντίθετο ισχύει για τις γυναίκες.

Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας συστάθηκε μία ομάδα 210 ατόμων που υποτίθεται ήταν ένορκοι σε ένα φανταστικό δικαστήριο και έπρεπε να πάρουν αποφάσεις για το αν κάποιος ήταν αθώος ή ένοχος. Οι «ένορκοι» αμφισβητούσαν τις ίδιες τους τις αποφάσεις τους αν κάποιος άντρας είχε αντίθετη άποψη και τη διατύπωνε με ένταση και θυμό. Αντίθετα αν μια γυναίκα «ένορκος» οργιζόταν, έχανε αυτόματα όποια επιρροή ασκούσε, καθώς τα υπόλοιπα μέλη υποστήριζαν με μεγαλύτερη σιγουριά τις δικές τους αποφάσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Law and Human Behavior», οι γυναίκες μετά την οργισμένη συμπεριφορά τους έχαναν τον σεβασμό των συναδέλφων τους κι αντιμετωπίζονταν ως υπερβολικά συναισθηματικές.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, που διενήργησε την έρευνα: «Ο θυμός και η οργισμένη συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει τους άνδρες στο να αποκτήσουν επιρροή, ενώ αντίστροφα τις γυναίκες στο να χάσουν την επιρροή πάνω στους άλλους».

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι συμμετέχοντες έπρεπε να χωριστούν σε ομάδες των έξι ενόρκων οι οποίες συσκέπτονταν μέσω διαδικτύου. Το πείραμα ξεκίνησε με τους ενόρκους να διαβάζουν στην οθόνη του υπολογιστή μια παρουσίαση 17 λεπτών σχετικά με την υπόθεση μια δολοφονίας, που βασιζόταν σε πραγματικά γεγονότα.
Κλείσιμο

Στη συνέχεια, κάθε συμμετέχων κλήθηκε να αποφανθεί αν ο κατηγορούμενος ήταν αθώος ή ένοχος, πριν από την έναρξη της διαδικτυακής σύσκεψης με τους υπόλοιπους 5 ενόρκους. Στην πραγματικότητα, όμως, η σύσκεψη ήταν βάσει σεναρίου: τέσσερις από τους ενόρκους θα συμφωνούσαν με τον συμμετέχοντα, ενώ το πέμπτο θα διαφωνούσε.

Στην αρχή ο πέμπτος ένορκος (άντρας ή γυναίκα) δεν εξέφρασε κάποιο συναίσθημα, αλλά καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονταν, «σαφείς εκφράσεις του θυμού» γίνονταν εμφανείς.
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης, οι συμμετέχοντες σε τακτά χρονικά διαστήματα απαντούσαν σχετικά με το κατά πόσο εμμένουν στην αρχική τους ετυμηγορία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης