Βίντεο: Ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός σε 39 πόλεις της Ελλάδας την Κυριακή

Βίντεο: Ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός σε 39 πόλεις της Ελλάδας την Κυριακή

Στόχος η αφύπνιση της κοινωνίας για τα οφέλη του θηλασμού και τη στήριξη των νέων μαμάδων 

Βίντεο: Ταυτόχρονος δημόσιος θηλασμός σε 39 πόλεις της Ελλάδας την Κυριακή
Με στόχο να κάνουν την Ελλάδα μια χώρα υποστηρικτική και φιλική προς το θηλασμό, μαμάδες από 39 πόλεις της χώρας θα θηλάσουν ταυτόχρονα και δημόσια, στο πλαίσιο του 4ου Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού.

Η δράση διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού με στόχο την αφύπνιση της κοινωνίας για τα οφέλη του θηλασμού και τη στήριξη των νέων μαμάδων που ξεκινούν να θηλάζουν τα μωρά τους.



«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αποτελέσει μια χώρα υποστηρικτική και φιλική προς το θηλασμό, που θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει την νέα μητέρα όσο εκείνη θα μαθαίνει την τέχνη του θηλασμού», αναφέρει το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας που διοργανώνει τη δράση.
Κλείσιμο

Σημείο συνάντησης στην Αθήνα είναι το Ζάππειο, ενώ η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.

Το μέλος του πανελλήνιου δικτύου ομάδας υποστήριξης μητρικού θηλασμού και μητρότητας, Κατερίνα Ψυλλινάκη, μίλησε στην κάμερα του protothema.gr και μας εξήγησε γιατί οι μητέρες δεν πρέπει να ντρέπονται να θηλάζουν το βρέφος του δημόσια.




Οι εταιρείες παραβιάζουν το νόμο για τα υποκατάστατα μητρικού γάλατος


Σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης του IBFAN Ελλάδας εταιρείες παραβιάζουν τον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος, με αποτέλεσμα να αποτρέπουν τις γυναίκες από το θηλασμό.

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των εγκύων και των επιτόκων (89%) επιθυμούν να θηλάσουν και πράγματι ξεκινούν το θηλασμό, πολύ γρήγορα το ποσοστό των βρεφών που θηλάζουν αποκλειστικά, στους 3 μήνες πέφτει στο 10%, στους 6 μήνες στο 0,8%, ενώ στους 12 μήνες συνεχίζει να θηλάζει μόλις το 0,6%.



«Αυτό συμβαίνει γιατί οι διάφορες εταιρείες παραβιάζουν τον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος, ο οποίος ψηφίστηκε το 1981 από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA) και στοχεύει στην προώθηση ασφαλούς και επαρκούς τροφής για τα παιδιά, προστατεύοντας τον θηλασμό και διασφαλίζοντας συνετή διαφήμιση των προϊόντων. Από τα στοιχεία της έκθεσης του Δικτύου Δράσης για τη Βρεφική και Παιδική Διατροφή IBFAN Ελλάδας με τίτλο 'Παραβιάσεις του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος στην Ελλάδα 2013' προκύπτει ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια καταγράφηκαν 378 παραβιάσεις. Η έκθεση καταδεικνύει τη μη προστασία του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα από ανεξέλεγκτη προώθηση και διαφήμιση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Όμως, η προστασία του θηλασμού είναι πρώτη προϋπόθεση σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πριν από ενέργειες προώθησης και υποστήριξής του», επεσήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η δικηγόρος Ελεάννα Ιωαννίδου, η οποία είναι μέλος της διοίκησης του IBFAN Ελλάδας.



Τα στοιχεία της έκθεσης για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος στη χώρα μας παρουσιάστηκαν, σήμερα, στην Αίθουσα Νερού του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, με αφορμή την εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα.

Το 2001, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας WHA 54, όρισε ως παγκόσμια σύσταση, τους 6 μήνες αποκλειστικού μητρικού θηλασμού, ακολούθως εισαγωγή ασφαλών, κατάλληλων συμπληρωματικών τροφών και παράλληλη συνέχιση του θηλασμού για δύο χρόνια ή και περισσότερο.



«Παρόλα αυτά, στη χώρα μας, η κατάσταση στη βρεφική διατροφή συνεχίζει να είναι προβληματική. Οι μητέρες και τα παιδιά που συναντούν προβλήματα με τον θηλασμό, αντιμετωπίζουν εχθρικό περιβάλλον, την κυρίαρχη κουλτούρα του μπιμπερό καθώς και την ανεξέλεγκτη εμπορική πίεση για αντικατάσταση του μητρικού θηλασμού με υποκατάστατα μητρικού γάλακτος», ανέφερε η κ. Ιωαννίδου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του IBFAN Ελλάδας, οι εταιρείες δεν προσφέρουν αντικειμενική πληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή των μικρών παιδιών, δεν αναφέρουν την αρνητική επίπτωση που έχει στο θηλασμό το μπιμπερό, χρησιμοποιούν κατά κόρον εικόνες και κείμενα που εξιδανικεύουν τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος και παρέχουν δωρεάν δείγματα υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, άμεσα ή έμμεσα, μέσω του συστήματος υγείας ή των εργαζομένων σ' αυτό, παρότι δεν επιτρέπεται.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, οι εταιρείες προτείνουν χορήγηση τροφών ή άλλων υγρών ακόμη και πριν από τους 6 μήνες ζωής, ενώ υπάρχουν επαγγελματίες υγείας που χορηγούν συνταγή για ξένο γάλα χωρίς τεκμηρίωση ένδειξης. Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι οι εταιρείες προβάλλουν αβάσιμους ισχυρισμούς περί υγείας και ιδανικής διατροφής και χρησιμοποιούν παρόμοιες ετικέτες για προϊόντα που προορίζονται για διαφορετικές ηλικίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης