Σίδηρος: Ποιοι χάνουν περισσότερο – Ποια τρόφιμα «γεμίζουν» καλύτερα τις αποθήκες του οργανισμού

Σίδηρος: Ποιοι χάνουν περισσότερο – Ποια τρόφιμα «γεμίζουν» καλύτερα τις αποθήκες του οργανισμού

Τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό ή ανεπάρκεια σιδήρου και ποιες τροφές είναι οι καλύτερες επιλογές για την τροφοδοσία του οργανισμού με σίδηρο

1341803441_sidiros_iron
Αποτελεί ένα μέταλλο εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία και την ορθή λειτουργία του οργανισμού. Συμμετέχει σε βασικές διεργασίες του σώματος, όπως η μεταφορά οξυγόνου και η σύνθεση πρωτεϊνών και ενζύμων. Παρ’ όλα αυτά, η επάρκειά του δεν είναι δεδομένη για όλους. Κάποιοι αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες να διασφαλίσουν τις απαραίτητες ποσότητες. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό ο σίδηρος να προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής. Ευτυχώς, πρόκειται για ένα μέταλλο που εμπεριέχεται τόσο σε φυτικές, όσο τροφές ζωικής προέλευσης. Τα άπαχα κρέατα, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια όπως τα φασόλια αποτελούν εξαιρετικές πηγές σιδήρου. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να αποτελούν μέρος μιας γενικότερα ισορροπημένης διατροφής.

Η ποσότητα σιδήρου που χρειάζεστε καθημερινά εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, τις διατροφικές συνήθειες και συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός. Για τους χορτοφάγους και τους vegans, συνιστάται σχεδόν διπλάσια πρόσληψη σιδήρου σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους. Αυτό συμβαίνει καθώς ο σίδηρος που εμπεριέχεται στα ζωικά τρόφιμα απορροφάται πολύ πιο αποτελεσματικά από τον οργανισμό σε σύγκριση με αυτόν που υπάρχει στις φυτικές πηγές.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης