Το «θηλυκό» ανδρικό χαρακτηριστικό που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Το «θηλυκό» ανδρικό χαρακτηριστικό που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Μελέτη παρατήρησης αναδεικνύει τη γυναικομαστία σε παράγοντα που απειλεί την υγεία των ανδρών

gynaikomasteia_1482365021
Οι άνδρες με διογκωμένο ιστό του μαστού, που δεν οφείλεται σε υπερβολικό βάρος, μία κατάσταση γνωστή ως γυναικομαστία, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου πριν από την ηλικία των 75 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης BMJ Open.

Ο διογκωμένος ιστός του μαστού στους άνδρες προκαλείται συνήθως από ορμονική ανισορροπία και επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ανδρών, ανάλογα με την ηλικία. Διαφέρει από τη διόγκωση που σχετίζεται με υπερβολικό βάρος και ονομάζεται ψευδογυναικομαστία. Η γυναικομαστία μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά έχει τρεις διαφορετικές κορυφώσεις κατά τη διάρκεια της ζωής των ανδρών, που προκαλούνται από έντονες αλλαγές στα επίπεδα ορμονών του φύλου: Κατά τη νεογνική περίοδο, κατά την εφηβεία και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, είναι πιο συχνή στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται και συχνά σημειώνεται αύξηση του σωματικού βάρους, που με τη σειρά της μπορεί να την επιδεινώσει.

Στην παρούσα έρευνα η επιστημονική ομάδα βασίστηκε σε δεδομένα από τα εθνικά μητρώα υγείας και πληθυσμού της Δανίας. Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 1995 και 30ής Ιουνίου 2021, 23.429 άνδρες διαγνώστηκαν με γυναικομαστία. Λίγο πάνω από το 44% ήταν ηλικίας 19-40 ετών κατά τη διάγνωση. Ο κάθε ένας από αυτούς τους άνδρες αντιστοιχίστηκε με βάση την ηλικία και την ημερομηνία διάγνωσης με πέντε τυχαία επιλεγμένους άνδρες χωρίς την πάθηση με αποτέλεσμα να συμπληρωθεί ένα σύνολο 140.574 ατόμων.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης