Υπερανθεκτικά βακτήρια: Ένα «ξεχασμένο» αντιβιοτικό υπόσχεται να τα εξουδετερώσει

Υπερανθεκτικά βακτήρια: Ένα «ξεχασμένο» αντιβιοτικό υπόσχεται να τα εξουδετερώσει

Περιθωριοποιήθηκε πίσω στο μακρινό 1942, καθώς θεωρήθηκε επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Μια ομάδα ερευνητών, ωστόσο, ανακάλυψε τον τρόπο να αξιοποιήσει αυτό το αντιβιοτικό από το παρελθόν, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

pills_medicine_antibiotics
Αυξανόμενο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα προκαλούν τα «υπερβακτήρια», δηλαδή τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, που σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία, δείχνουν να μετατρέπονται σε έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για μικρόβια ικανά να οδηγήσουν σε λοιμώξεις δύσκολες στην αντιμετώπιση και δυνητικά θανατηφόρες. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι, όσο εξελίσσονται τα φάρμακα που τα καταπολεμούν, τόσο αναπτύσσεται η αντοχή των μικροβίων, δημιουργώντας έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας επιστημονικής προσπάθειας να βρεθεί μια λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα, μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι ένα ξεχασμένο από τη δεκαετία του 1940 αντιβιοτικό θα μπορούσε πιθανώς να καταπολεμήσει βακτήρια ανθεκτικά σε άλλα, υπάρχοντα αντιβιοτικά. Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο PLOS Biology.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης