Ανθεκτικά μικρόβια: Ο ένοχος υπεράνω υποψίας που μπορεί να μας τα μεταδώσει

Ανθεκτικά μικρόβια: Ο ένοχος υπεράνω υποψίας που μπορεί να μας τα μεταδώσει

Τα αγαπάμε, τα φροντίζουμε καθημερινά και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά. Η συμβίωση μας όμως με τα κατοικίδια μπορεί κρύβει ένα σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας

220406171220_bacteria-1
Τα μικρόβια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, θα μπορούσαν να κλονίσουν την υγεία μας και τα κατοικίδιά μας θα μπορούσαν να παίξουν βασικό ρόλο σε αυτό. Σύμφωνα με νέα μελέτη που θα παρουσιαστεί στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID) στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, τόσο οι οικοσίτοι σκύλοι αλλά και οι οικόσιτες γάτες θα μπορούσαν να μεταδίδουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά καθώς και γονίδια που παίζουν βασικό ρόλο στη βακτηριακή αντοχή των ιδιοκτήτων τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και το Royal Veterinary College του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εξάπλωση των ανθεκτικών βακτηρίων θα μπορούσε να οδηγήσει παγκοσμίως σε δυνητικά μη θεραπεύσιμες λοιμώξεις, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για επιτήρηση. Ειδικότερα, τα βακτήρια Escherichia coli (E. coli) βρίσκονται τόσο στο έντερο των υγιών ανθρώπων αλλά και των ζώων. Υπάρχουν, ωστόσο, διαφορετικές παραλλαγές του βακτηρίου και ορισμένα ευθύνονται για σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, όπως η δηλητηρίαση του αίματος.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης