Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Χοληστερόλη: Υπάρχουν βακτήρια που την «καταβροχθίζουν» – Τυχεροί όσοι τα έχουν στο έντερό τους

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την καρδιαγγειακή τους υγεία έχουν όσοι διατηρούν μια πληθώρα συγκεκριμένων βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου

choletsterol_2168085583
Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην κατάσταση της υγείας μας απ’ όσο φανταζόμαστε. Γι’ αυτό και οι αλλαγές που συντελούνται στη σύστασή του έχουν ενοχοποιηθεί για μια σειρά ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζονται τώρα περαιτέρω από μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Broad του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ μαζί με το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, η οποία διαπίστωσε ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν και τη λειτουργία της καρδιάς.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Cell, η ομάδα εντόπισε συγκεκριμένα είδη βακτηρίων που «καταναλώνουν» τη χοληστερόλη στο έντερο και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιακής νόσου στους ανθρώπους. Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, τα μέλη του εργαστηρίου του Δρος Ramnik Xavier, ανέλυσαν μεταβολίτες και μικροβιακά γονιδιώματα από περισσότερους από 1.400 συμμετέχοντες της μελέτης Framingham Heart Study, ένα πρόγραμμα δεκαετιών που επικεντρώθηκε στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης