Ένοχος για βιασμό ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

Ένοχος για βιασμό ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν

Μετά από πέντε ημέρες διασκέψεων, οι ένορκοι έκριναν ένοχο τον πρώην παραγωγό του Χόλιγουντ - Κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική επίθεση κατά της  βοηθού παραγωγής Μίριαμ Χάλεϊ και για βιασμό τρίτου βαθμού της ηθοποιού Τζέσικα Μαν - Αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 25 ετών

weinstein
Ένοχος κρίθηκε ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, στη δίκη για βιασμό, που πυροδότησε με τις αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του έναντι των γυναικών το κίνημα #MeToo.

Μετά από πέντε ημέρες διασκέψεων στο ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το σώμα των ενόρκων, που αποτελούνταν από επτά άνδρες και πέντε γυναίκες κατέληξαν σε ετυμηγορία.

Ο Γουάινσταϊν καταδικάστηκε  για σεξουαλική επίθεση και κακοποίηση σε δύο υποθέσεις: τον βιασμό το 2013 της ηθοποιού Τζέσικα Μαν και τον εξαναγκασμό σε πεολειχία της πρώην βοηθού παραγωγής Μίριαμ Χάλεϊ, το 2006.Ωστόσο, απηλλάγη από την κατηγορία της βίαης σεξουαλικής επίθεσης και του βιασμού σε πρώτο βαθμό. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν ήταν ένοχος για καμία από τις δύο υποθέσεις. 

Αν κρινόταν ένοχος για βίαιη σεξουαλική επίθεση, θα ερχόταν αντιμέτωπος με ενδεχόμενη ποινή ισόβιας κάθειρξης. Όμως εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ποινή 25 ετών κάθειρξης. Ο Γουάινσταϊν θα τεθεί υπό κράτηση στις 11 Μαρτίου, οπότε και θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον των αρχών για να εκτίσει την ποινή του.  

Την ίδια ώρα, ο 67χρονος παραγωγός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει στο Λος Άντζελες νέα δίκη για βιασμό και σεξουαλική επίθεση δύο γυναικών το 2013. 

Η καταδίκη του έρχεται ως τελική βοή στην ήδη κατεστραμμένη καριέρα του, ενώ θέτει οριστικό τέλος στην παντοδυναμία του ως το τρομερό παιδί του αμερικανικού κινηματογράφου.

Κλείσιμο
Κι αν στο παρελθόν η ζωή του ήταν μέσα στη δόξα -με ταινίες του όπως το Pulp Fiction και το «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» κατέκτησε συνολικά 81 όσκαρ-, όμως πλέον θα αναγκαστεί να την περιορίσει σε ένα κελί φυλακών στη Νέα Υόρκη, που αναμένεται ότι θα εκτίσει την ποινή φυλάκισης.

Η καταδίκη του θεωρείται μια μεγάλη νίκη για το κίνημα #MeToo.

«Νέα ημέρα» για τα θύματα βιασμού

Ο γενικός εισαγγελέας Σάιρους Βανς Τζούνιορ υποστήριξε ότι η απόφαση των δικαστών ανοίγει μια «νέα ημέρα» για τα θύματα βιασμού.

«Ο βιασμός είναι βιασμός, είτε διαπράττεται από κάποιον ξένο σε ένα σκοτεινό δρόμο ή από έναν στενό συνεργάτη. Είναι βιασμός είτε τον διαπράττει ένας άπορος είτε ένας άνδρας με μεγάλη ισχύ και προνόμια... » είπε.

Η μη καταδίκη του παραγωγού για τα πλέον βαριά αδικήματα δείχνει ότι οι ένορκοι δεν πίστεψαν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, ότι ο Γουάινσταϊν βίασε και επιτέθηκε σεξουαλικά στην ηθοποιό Αναμπέλα Σιόρα στο διαμέρισμά της στις αρχές του 1990.

Η δικηγόρος του ζήτησε να παραμείνει έξω με εγγύηση

Μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, η συνήγορος υπεράσπισης Ντόνα Ροτούνο ζήτησε να παραμείνει ο πελάτης της εκτός φυλακών με εγγύηση, εν αναμονή της απαγγελίας της ποινής. Όπως είπε, ο πρώην παραγωγός χρειάζεται ιατρική βοήθεια, μετά από ανεπιτυχή επέμβαση στην πλάτη του. Επίσης, αντιμετωπίζει προβλήματα και με τα μάτια του. Ωστόσο η δικαστής αρνήθηκε το αίτημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης