Μακρόν: Ζήτησε ασυνήθιστη «παράταση δανείου» από τον Κινέζο πρόεδρο

Μακρόν: Ζήτησε ασυνήθιστη «παράταση δανείου» από τον Κινέζο πρόεδρο

«Πράσινο φως» από τον πρόεδρο της Κίνας στον Εμμανουέλ Μακρόν για παράταση της παραμονής των πάντα, που ζουν σε ζωολογικό κήπο της Γαλλίας - Η Κίνα με τον σπάνιο εθνικό της θησαυρό ασκεί την «διπλωματία των πάντα»

Macron_Xi
Επέστρεψε στη Γαλλία την Τετάρτη το απόγευμα, μετά από τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα ο Εμμανουέλ Μακρόν μαζί με την σύζυγό του, Μπριζίτ και την αποστολή που τον συνόδευσε, αποτελούμενη από 50 επιχειρηματίες και προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου, όπως ο συνθέτης Ζαν Μισέλ Ζαρ.

Μεταξύ της πληθώρας των εμπορικών συμφωνιών, της κοινής ανακοίνωσης για την κλιματική αλλαγή και της συζήτησης για το Χονγκ Κονγκ, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του έβαλαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τα δύο πάντα, που η Κίνα παραχώρησε ως «δάνειο» στη Γαλλία το 2012 για 10 έτη.

Όπως αποκαλύπτει το γαλλικό περιοδικό Paris Match, κατά την διάρκεια του ρομαντικού δείπνου, που παραχώρησε στο προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και η Πρώτη Κυρία Πενγκ Λιουάν στον εντυπωσιακό βοτανικό κήπο της Σαγκάης Yu, το «μενού» περιελάμβανε, εκτός από τις συζητήσεις για το Ιράν και την έκρυθμη κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και την παράταση της παραμονής των δύο πάντα, που η Κίνα είχε παραχωρήσει στη Γαλλία και που θα πρέπει να επιστραφούν στην πατρίδα τους σε δύο χρόνια, όπως όριζε η αρχική συμφωνία με τις κινεζικές αρχές.

Η Μπριζίτ Μακρόν είναι η «νονά» της Χουάν Μενγκ

Πρόκειται για τον Γουάν Ζι και την Χουάν Χουάν, που έχουν γίνει τα «αστέρια», στον ζωολογικό κήπο Μποβάλ, στην κεντρική Γαλλία, προσελκύοντας περισσότερους από ενάμισι εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Τον Αύγουστο του 2017 ήρθε στον κόσμο ένα χαριτωμένο θηλυκό πάντα και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, βάφτισε την Χουάν Μενγκ, επιλέγοντας η ίδια το όνομά της, που σημαίνει «εκπλήρωση ενός ονείρου». Σε ένα χρόνο η Χουάν Μενγκ, αφού απογαλακτιστεί, θα πρέπει να επιστρέψει στην Κίνα.

Το Πεκίνο έδωσε το «πράσινο φως» για την παράταση παραμονής των πάντα στη Γαλλία

Ο Ροντόλφ Ντελόρ, διευθυντής του ζωολογικού κήπου Μποβάλ, που συνόδευσε το ζεύγος Μακρόν στην Κίνα, δήλωσε στο Paris Match πως είναι βέβαιος ότι τα γιγάντια ζώα θα παραμείνουν στη Γαλλία. «Είμαι βέβαιος. Πήραμε το "πράσινο φως", αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα στην τύχη», δήλωσε ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου.

Ο Ντελόρ αποκάλυψε στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροσκάφος, που μετέφερε την γαλλική αποστολή από την Σαγκάη στο Πεκίνο, πως ο Κινέζος πρόεδρος δεν απάντησε επίσημα στον Μακρόν για την παράταση παραμονής των πάντα σε γαλλικό έδαφος, αλλά υποστήριξε πως το αίτημα του Γάλλου προέδρου έχει πάρει θετική πορεία. Ο ίδιος, ανέφερε πως το θέμα θα τεθεί εκ νέου στη Διεθνή Σύνοδο για την Βιοποικιλότητα, που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2020 στην πόλη Κουνμίνγκ, στην Κίνα.

Το συμβολικό δώρο της Μπριζίτ Μακρόν στην Πρώτη Κυρία της Κίνας

Πάντως, και η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας δεν έμεινε με «σταυρωμένα χέρια», αλλά έδειξε με τον τρόπο της την επιθυμία της χώρας της να παραταθεί η παραμονή των δύο πάντα στη Μποβάλ. Ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε δώρο ένα ακριβό γαλλικό κρασί με συμβολική σημασία στον Κινέζο ομόλογό του, η Μπριζίτ Μακρόν χάρισε στην Πρώτη Κυρία της Κίνας ένα μικρό αγαλματίδιο, που αναπαριστά την μικρή Χουάν Μενγκ με την μητέρα της!

Η Γαλλία θα ήθελε τα δύο ζώα να παραμείνουν για δέκα χρόνια ακόμα στη Μποβάλ ενώ ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου αποκάλυψε πως υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» για δεύτερη εγκυμοσύνη της Χουάν Χουάν. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί συχνά την «διπλωματία των πάντα» παραχωρώντας ως «δάνειο» τα συμπαθή μεγαλόσωμα ζώα σε ζωολογικούς κήπους του εξωτερικού. Συνολικά 23 ζωολογικοί κήποι στον κόσμο φιλοξενούν πάντα από την Κίνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης