Γερμανία: Κατέληξαν σε συμφωνία για το κλίμα μετά από διαπραγματεύσεις 19 ωρών

merkel_clima

Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν σε δέσμη μέτρων €54 δισ. για την επόμενη τετραετία - Στόχος η μείωση των επιβλαβών για το περιβάλλον αερίων κατά 55% ως το 2030

Μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκησαν από την Πέμπτη το απόγευμα μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων για την προστασία του κλίματος.

Στόχος του είναι η μείωση των επιβλαβών για το περιβάλλον αερίων κατά 55% ως το 2030. Το κόστος των μέτρων μέχρι το 2023 ανέρχεται στα 54 δις ευρώ. Παρά τα επιπλέον έξοδα οι ετήσιοι κρατικοί προϋπολογισμοί θα παραμείνουν ισοσκελισμένοι, διαβεβαίωσαν σε συνέντευξη τύπου το απόγευμα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα η καγκελάριος πρόβαλε ένα μέτρο, το οποίο κατά την άποψη της, θα έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχία του προγράμματος: η τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε οχήματα και κτήρια. Με αυτό τον τρόπο θα ακριβύνει σταδιακά η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων όπως η βενζίνη, το πετρέλαιο ντίζελ, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, διευκρίνισε η καγκελάριος. Συγκεκριμένα προβλέπεται να αυξηθούν οι τιμές ανά τόνο διοξείδιού του άνθρακα από 10 ευρώ το 2021 στα 35 ευρώ το 2026. Κατά συνέπεια θα ακριβύνουν για παράδειγμα οι τιμές για βενζίνη και ντίζελ από 3 ως και 10 λεπτά το λίτρο.

Επιβράβευση και τιμωρία

Προκείμενου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις ο κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε σειρά ελαφρύνσεων για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Τα μέτρα αυτά αφορούν τόσο την τιμή του ρεύματος όσο και τους εργαζόμενους, οι οποίοι διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στον τόπο εργασίας τους.

Επίσης από το 2026 και μετά θα απαγορεύεται μεν η εγκατάσταση νέων θερμαντήρων πετρελαίου. Όποιος όμως θα αντικαθιστά τους παλιούς με νέα μοντέλα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον θα επιδοτείται με 40% του κόστους. Προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικά τα ταξίδια με το τραίνο αποφασίστηκε η μείωση του ΦΠΑ στα σιδηροδρομικά εισιτήρια από 19% στο 7%, ενώ, προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός επιβατών αεροπορικών πτήσεων θα αυξηθεί ο φόρος εναέριων μεταφορών.

Κερδισμένοι από το νέο πακέτο μέτρων θα είναι ιδιώτες και επιχειρήσεις που κάνουν χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση αυτού του είδους ενέργειας καταργούνται οι περιορισμοί στις κρατικές επιδοτήσεις των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και χρηματοδοτούνται ένα εκατομ. σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μελλοντικά η φορολόγηση νέων οχημάτων θα καθορίζεται από την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν. Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς επεσήμαναν πάντως ότι το πακέτο για την προστασία του κλίματος είναι κοινωνικά δίκαιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές για το κλίμα

Αντιθέτως, «χαστούκι στο πρόσωπο» χαρακτήρισαν τα μέτρα των κυβερνητικών κομμάτων εκπρόσωποι του μαθητικού περιβαντολλογικού κινήματος «Fridays For Future». Τα σχέδια για την τιμολόγηση των εκπομπών του διοξείδιού του άνθρακα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα, θα αποφέρουν πολύ αργά επιπτώσεις και είναι πολύ περιορισμένα, δήλωσαν σε ομιλίες τους στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε ολόκληρη τη Γερμανία. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Η μεγαλύτερη πορεία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την αστυνομία συμμετείχαν σχεδόν 100.000 άτομα.

Πηγή: dw.com

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Γωγώ

Ας αφήσουν για λίγο το κλίμα και ας επικεντρωθούν στην Ισλαμοεισβολή στην Ευρώπη! Αυτό προέχει τώρα!

Κινέζος

Καλά εντάξει - θα τα αυξήσουμε εμείς κατά 100% μέχρι το 2020. Θα γλυτώσουμε και λεφτά και θα σας έχουμε φθηνά προιοντα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

policia

Ορισμένα από τα θύματά του φέρονται να είχαν υπογράψει «σεξουαλικά συμβόλαια» που του επέτρεπαν να κάνει ό,τι θέλει, ενώ άλλες γυναίκες «εξαναγκάζονταν σε σεξουαλικές πράξεις με άλλους άνδρες και ζώα»

1
191021135221_Russian-gymkhana-tsiro-1000

Αυτό δεν είναι απλώς ένα ακόμη video με αυτοκίνητα που οδηγούνται στο όριο. Θέλει να προβάλλει παλιά ρώσικα αυτοκίνητα που ξαφνικά απέκτησαν ψυχή.