Wall Street Journal: Το Κογκρέσο πιέζει τον Τραμπ για άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία

Wall Street Journal: Το Κογκρέσο πιέζει τον Τραμπ για άμεσες κυρώσεις στην Τουρκία

Γιατί διστάζει ο Ντόναλντ Τραμπ - Θα έχει συνάντηση μέσα στην εβδομάδα με γερουσιαστές

trump-erdo
Συναντήση με ομάδα γερουσιαστών για το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας μετά την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει με την εγκατάσταση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 θα έχει μέσα στην εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς, όπως γράφει η Wall Street Journal, «το Κογκρέσο αυξάνει την πίεσή του για κυρώσεις».

Μέχρι στιγμής ο Τραμπ έχει ανακοινώσει μόνο ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τις πωλήσεις μαχητικών F-35 στην Τουρκία
με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να φέρεται να έχει πει σε συμβούλους του, σύμφωνα με την WSJ, ότι θέλει να αποφύγει τις περαιτέρω κυρώσεις κατά της Τουρκίας λέγοντας ότι έχει δώσει σχετικές διαβεβαιώσεις στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αμερικανική εφημερίδα υπενθυμίζει τη συνάντηση που είχαν Ερντογάν και Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου των G-20 τον Ιούνιο στην Ιαπωνία στην οποία στόχος του Τούρκου προέδρου ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης της κρίσης για τους S-400.

Το Κογκρέσο, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Άγκυρα πιέζοντας τον Λευκό Οίκο να υιοθέτήσει μέτρα ή αλλιώς να ρισκάρει να αναλάβει δράση το συγκεκριμένο σώμα κατά της Τουρκίας.

Οι κυρώσεις προβλέπονται σε νόμο του 2017 που προβλέπει απαγόρευση διάδρασης με τους αμυντικούς τομείς της Μόσχας και περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα που ξεκινά από την άρνηση χορήγησης βίζα για πρόσωπα και φτάνει μέχρι την απαγόρευση συναλλαγών με το αμερικανικό οικονομικό σύστημα.

Κλείσιμο
Την περασμένη Παρασκευή ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον είπε σε αξιωματούχους κρατών-μελών του ΝΑΤΟ ότι οι αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης θα ανακοινωθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Ο Λευκός Οίκος έχει ενημερώσει το Κογκρέσο ότι ο Τραμπ θα πάρει τις αποφάσεις του αφού συμβουλευτεί τον υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον Τζον Μπόλτον.

Σε κάθε περιπτωση, επισημαίνει η Wall Street Journal, «η λήψη κάθε απόφασης περιπλέκεται από τις ανάγκες της κυβέρνησης Τραμπ να διατηρήσει τη συνεργασία της με την Τουρκία στη βόρεια Συρία όπου οι ΗΠΑ προσπαθούν να ασφαλίσουν την περιοχή κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο, εάν το Κογκρέσο κρίνει ως αδύναμα τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση ή έαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ τις αποφύγει, τότε τα μέλη του σώματος έχουν την δυνατότητα παρέμβασης προκειμένου να επιβάλλουν τα ίδια κυρώσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης