Η έκθεση «Το ημέτερον κάλλος - Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Unti1111tled

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 18 Ιουλίου, στις 20:30, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη

Εγκαίνια μίας σημαντικής Έκθεσης του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, θα πραγματοποιηθούν αύριο στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Ιουλίου και ώρα 20.30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Την έκθεση θα εγκαινιάσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Η έκθεση, την οποία παρουσιάζουν από κοινού το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών (ΠΙΠΜ), το αρχαιότερο επιστημονικό ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο περιοδικών εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου (Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας) από την 18η Ιουλίου έως την 31η Οκτωβρίου 2019.

Η έκθεση «Το Ημέτερον Κάλλος. Βυζαντινές Εικόνες από τη Θεσσαλονίκη», παρουσιάστηκε αρχικώς από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Βλατάδων, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, και την είχε εγκαινιάσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στην έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο παρουσιάζονται δεκαεπτά (17) από τις είκοσι τρεις (23) εικόνες που είχαν εκτεθεί στη Θεσσαλονίκη. Ο πυρήνας της έκθεσης παρέμεινε ο ίδιος και περιλαμβάνει εικόνες από το σκευοφυλάκιο της Μονής Βλατάδων, στις οποίες προστέθηκαν και βυζαντινές εικόνες που φυλάσσονται για αιώνες σε άλλους ναούς της πόλης, αλλά και έξω από αυτήν, στη Βέροια, τον Κολυνδρό, τα Λαγυνά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μαζί τους για πρώτη φορά εκτίθενται και τρεις εικόνες που ανήκουν στις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με προέλευση από ναούς της Θεσσαλονίκης, δίνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα στο ελληνικό και διεθνές κοινό να θαυμάσουν ένα μεγάλο σύνολο σημαντικότατων βυζαντινών εικόνων με προέλευση  τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη.

Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση βυζαντινών εικόνων από τη Θεσσαλονίκη και η κατ’ επέκταση ανάδειξη της πόλης ως ενός από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κέντρα του βυζαντινού κόσμου, ιδιαίτερα κατά την παλαιολόγεια περίοδο. Μέσα από την έκθεση αναδεικνύεται ιδιαίτερα η ποιότητα της τοπικής παραγωγής και η λειτουργία της πόλης ως κέντρου που παρήγαγε μεγάλο αριθμό εικόνων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σήμερα εκτός Θεσσαλονίκης. Όλες οι εικόνες αποτελούν λαμπρά δείγματα της σπουδαίας τέχνης που αναπτύχθηκε στα καλλιτεχνικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινούπολης, αναδεικνύοντας με τρόπο σιωπηλό αλλά δυναμικό αφενός το κάλλος της τέχνης που γέννησε η ίδια η Θεσσαλονίκη και αφετέρου τη διαρκή σχέση της πόλης με την πρωτεύουσα του Βυζαντίου Κωνσταντινούπολη.

Μετά το τέλος των εγκαινίων, η επιμελήτρια της έκθεσης δρ Φλώρα Καραγιάννη, Έφορος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών θα ξεναγήσει τους παρευρισκόμενους.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου έως 31 Οκτωβρίου 2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ_ΗΜΕΤΕΡΟΝ_ΚΑΛΛΟΣ_ΒΧΜ
Παναγια_Οδηγητρια_Βλαταδων

Σκηνες_Παθων

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Τον

Ιησού Χριστό τον έχεις δει? Η μία ζωή τον βλέπεις μωρό? Έχεις ανοίξει την Καινή Διαθήκη? Την σφράγισε ο Ίδιος ο Θεός με το Αίμα Του, που εχυθηκε στον σταυρο στον Γολγοθά. Ο Ιησούς είναι ο ίδιος ο Θεός. Το μυστήριο της ευσαιβιας είναι μέγα, ο Θεός εφανερωθει εν σαρκι.

θεσπρωτος

προσεξε λιγο τις σαλατες , καποιο λαχανικο που τρως , ειναι μανδραγορας .

Salem W.

Τι ομορφιά που έχουν οι εικόνες. Στα μάτια της Παναγίας βλέπεις όλη τη στωικότητα και την απλότητα που έχει η αρχοντιά Της.

ομορφες!

πολυ ομορφο σχολιο...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης