Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Λύση «όλα ή τίποτα» - Στον αέρα όλα τα ονόματα

Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Λύση «όλα ή τίποτα» - Στον αέρα όλα τα ονόματα

Μόνο αν υπάρξει συνολική συμφωνία και για τις υπόλοιπες θέσεις «κλειδιά», πάει στην Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η Κομισιόν και στην Λαγκάρντ η ΕΚΤ  - Επί πέντε ώρες συνεχίζεται η Σύνοδος - Τουσκ: Είμαστε όλο και πιο κοντά - Ποια πρόσωπα συζητούνται

synt_main01
Μια σκληρή παρτίδα πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στις Βρυξέλλες που συναντούνται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για να επιλέξουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, όσο και στο Στρασβούργο όπου συνέρχεται για πρώτη φορά σε Σώμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την νέα του σύνθεση που πρόεκυψε μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.

Την ώρα που οι «26» στις Βρυξέλλες (σ.σ. απουσιάζουν οι αρχηγοί των δύο ελληνόφωνων κρατών της ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης της Κύπρου για ιατρικούς λόγους και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας για... προεκλογικούς) προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα αποτρέψει την παράλυση εντός της ΕΕ, οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα έχει τον τελευταίο λόγο στην διαδοχή του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν λαμβάνουν θέσεις μάχης.

Στις 18.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ θα συναντηθεί στο Στρασβούργο για να συζητήσουν και ενδεχομένως να μπλοκάρουν κάθε πιθανή συμφωνία ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που θα έδινε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από κοινού σε έναν σοσιαλδημοκράτη και έναν κεντροδεξιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως της οιασδήποτε συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εν τέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτό που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον (ή στην) προτεινόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. Η πολιτική ομάδα των σοσιαλδημοκρατών αρνείται προς το παρόν να δεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία του Κοινοβουλίου με τον Μάνφρεντ Βέμπερ. ενώ το ΕΛΚ εκφράζει έντονες αντιδράσεις για τον Βούλγαρο Σεργκέι Στάνισεφ λόγω της συμμετοχής του σε αμφιλεγόμενες υποθέσεις διαφθοράς.

Βρυξέλλες και Στρασβούργο προσπαθούν να αποφύγουν μια ενδο-ευρωπαϊκή θεσμική κρίση (ανάμεσα σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ναυάγιο κάθε απόπειρα συμβιβασμού.

Πάντως στις 7 το απόγευμα περίπου ώρα Ελλάδος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε στο Twitter: «Είμαστε όλο και πιο κοντά». «Έχουμε α πριόρι μια συμφωνία», είπε από την πλευρά της μια υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Κλείσιμο


Τι συζητείται στις Βρυξέλλες

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μετά το χθεσινό ναυάγιο μιας μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής που ξεπέρασε σε χρονική διάρκεια ακόμα και εκείνη της 13ης Ιουλίου 2015 όταν επί Τσίπρα ετέθη ζήτημα αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, έχουν συμφωνήσει καταρχήν στα ονόματα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Η λίστα που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες με τα πρόσωπα που προαλείφονται για τα κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα είναι:

1. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν: Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, είναι ένα συμβιβαστικό πρόσωπο και θεωρείται κατάλληλη για να διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ursula-vonder-Leyen
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


2. Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ: Η Γαλλίδα «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ θεωρείται καλή λύση για να διαδεχτεί τον Μάριο Ντράγκι.

kristin-lagarde-pic
Κριστίν Λαγκάρντ


3. Το αξίωμα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

charles-michel-pic
Σαρλ Μισέλ


4. Ο νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς αναλαμβάνει το αξίωμα του Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε

maros-sefcovic-pic
Μάρος Σέφκοβιτς


5. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- επί 2,5 χρόνια ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ και επί 2,5 χρόνια οι Σοσιαλιστές. Ωστόσο ο Μάνφρεντ Βέμπερ ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά ότι εγκαταλείπει την κούρσα διαδοχής για μια θέση στην ΕΕ. Όπως ανέφερε ο Βαυαρός πολιτικός «το ταξίδι μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται σήμερα. Θα συνεχίσω να παλεύω για μια δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση»

manfred-weber-pic
Μάνφρεντ Βέμπερ


Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες αν δεν υπάρξει συμφωνία για όλες τις θέσεις δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για καμία επιμέρους θέση. Πρόκειται για μια παρτίδα «όλα ή τίποτα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης