Λιβύη: Εκλογές μέχρι το τέλος του χρόνου, διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός

Λιβύη: Εκλογές μέχρι το τέλος του χρόνου, διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός

Η Λιβύη παραμένει διχασμένη ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που εδρεύει στην Τρίπολη, και μια παράλληλη κυβέρνηση, στο ανατολικό τμήμα της χώρας

libya_ekloges0
Η Λιβύη αναμέμεται να διεξαγάγει βουλευτικές και προεδρικές εκλογές πριν από το τέλος της χρονιάς, δήλωσε χθες Τρίτη ο Φάγεζ ας Σάρατζ, ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ήλπιζαν να διεξαχθούν εκλογές στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα της βόρειας Αφρικής τη 10η Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας για να τερματιστεί το χάος που κυριάρχησε μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Όμως η έξαρση της βίας και η έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη το κατέστησαν αδύνατο.

Η Λιβύη παραμένει διχασμένη ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που εδρεύει στην Τρίπολη, και μια παράλληλη κυβέρνηση, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Ο αυτοανακηρυγμένος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χάφταρ κρατά τα κλειδιά του ανατολικού τμήματος της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σάρατζ συναντήθηκε με τον Χάφταρ στο Αμπού Ντάμπι (ΗΑΕ), αλλά ελάχιστα πράγματα για τη συζήτησή τους είχαν γίνει γνωστά μέχρι χθες. Ο επικεφαλής της ΚΕΕ διαβεβαίωσε ωστόσο σε ομιλία του στην Τρίπολη πως συμφώνησαν με τον Χάφταρ να διεξαχθούν εκλογές πριν από το τέλος του 2019.

Κλείσιμο
Τόνισε ακόμη πως συναντήθηκε με τον Χάφταρ για «να τερματιστεί η αιματοχυσία» και να υπάρξει «μια φόρμουλα για να αποφευχθεί η σύγκρουση και η στρατιωτική κλιμάκωση στη χώρα μας». Δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ επεκτείνουν τον έλεγχό τους στον νότο, διεξάγοντας επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας από τον Ιανουάριο: παίρνουν πετρελαιοπηγές-κλειδιά. Κυκλοφορούν φήμες ότι ίσως κινηθούν προς βορρά, για να αποπειραθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης