Γερμανία: Ακροδεξιοί και αντιφασίστες σε διαδηλώσεις στο Κέμνιτς με αφορμή το θάνατο ενός 35χρονου από μετανάστες

Γερμανία: Ακροδεξιοί και αντιφασίστες σε διαδηλώσεις στο Κέμνιτς με αφορμή το θάνατο ενός 35χρονου από μετανάστες

Πορείες και εκδηλώσεις δημοκρατικών και ακροδεξιών οργανώσεων με αφορμή το θάνατο Γερμανού σε συμπλοκή με ξένους. Η αστυνομία έχει συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις. Αίτημα για παρακολούθηση του ξενοφοβικού AfD

sax
Χωρίς επεισόδια ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου στο Κέμνιτς συγκέντρωση που στρεφόταν ενάντια στην ξενοφοβία. Στις 4 μ.μ. (ελληνική ώρα) θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση 70 οργανώσεων της «Συμμαχίας Κέμνιτς χωρίς ναζί» στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός από εκπρόσωπους των εκκλησιών και των συνδικάτων, πολιτικοί των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke). Στις πέντε και έξι το απόγευμα, αντιστοίχως, ακολουθούν μια συγκέντρωση και μια διαδήλωση ακροδεξιών και ξενοφοβικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η ισλαμοφοβική κινηση Πεγκίντα. Η αστυνομία αναμένει γύρω στους 10.000 διαδηλωτές. Προκειμένου να διασφαλίσει την τάξη, έχει συγκεντρώσει ισχυρό αριθμό δυνάμεων αστυνομικών στη πόλη. Για αυτόν το λόγο αναβλήθηκε μάλιστα ποδοσφαιρικός αγώνας της 2ης κατηγορίας στη Δρέσδη, την πρωτεύουσα της Σαξονίας που βρίσκεται 80 χμ. από το Κέμνιτς.

Αναφερόμενη στις διαδηλώσεις των ακροδεξιών τις προηγούμενες ημέρες η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ απευθύνει προειδοποίηση σε εκείνους που συμμετέχουν σε πορείες όπου ακούγονται ακροδεξιά συνθήματα, γίνεται ανθρωποκυνηγητό και δείχνεται ο ναζιστικός χαιρετισμός, λέγοντας ότι όσοι πηγαινουν σε τέτοιους είδους εκδηλώσεις δεν μπορούν να κρύβονται, προφασιζόμενοι ότι είναι «απλά πολίτες που ανησυχούν». Στην πραγματικότητα «είναι μέρος του ακροδεξιού όχλου», τονίζει η κ. Μπάρλεϊ σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Παρακολούθηση του AfD;

Με αφορμή τα γεγονότα στο Κέμνιτς και τη συμμετοχή του λαϊκιστικού και ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) σε πορείες των ακροδεξιών, πληθαίνουν πάλι οι φωνές που ζητούν την παρακολούθηση αυτού του κόμματος από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος, δηλαδή τη μυστική υπηρεσία που δραστηριοποιείται εντός της Γερμανίας. Ο αρμόδιος γι αυτό το θέμα υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, αντιδρά επιφυλακτικά: «Προς το παρόν δεν βλέπω τις προϋποθέσεις για την παρακολούθηση του κόμματος στο σύνολο του», δηλώνει, αφήνοντας περιθώρια για μία διαφορετική απόφαση σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση ομάδων ή ρευμάτων εντός της AfD. Πάντως σε πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civery πάνω από 57% των Γερμανών εκφράζεται υπέρ της παρακολούθησης αυτού του κόμματος.

Πηγή: DW
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης