Πάπας Φραγκίσκος: «Πονάω και ντρέπομαι» για την αποτυχία της εκκλησίας να αντιμετωπίσει τα σεξουαλικά σκάνδαλα

papas-ireland-mesa

Ο Ποντίφικας πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ιρλανδία η οποία θα κρατήσει δύο μέρες - Η τελευταία φορά που επισκέφθηκε Πάπας τη χώρα ήταν το 1979

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι αισθάνεται «πόνο και ντροπή» για την αποτυχία των εκκλησιαστικών αρχών να αντιμετωπίσουν αυτό που περιέγραψε ως «σοβαρότατο σκάνδαλο» των σεξουαλικών εγκλημάτων του κλήρου στην Ιρλανδία.

Ο Ποντίφικας, που πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ιρλανδία η οποία θα κρατήσει δύο μέρες (την πρώτη επίσκεψη Πάπα στη χώρα μετά το 1979) έθιξε αυτό το φλέγον ζήτημα σε ομιλία που εκφώνησε από το Κάστρο του Δουβλίνου. Ο Φραγκίσκος παραδέχτηκε ότι οι αρχιεπίσκοποι, οι ιερείς και άλλες καίριες φιγούρες στην Καθολική Εκκλησία δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο τα «φρικτά εγκλήματα» που διαπράττονταν για δεκαετίες.

«Η αποτυχία των εκκλησιαστικών αρχών - αρχιερέων, ιερέων και άλλων - να αντιμετωπίσουν επαρκώς αυτά τα φρικτά εγκλήματα έχει προκαλέσει δικαίως τη λαϊκή οργή και παραμένει μια πηγή πόνου και ντροπής για την καθολική κοινότητα. Κι εγώ συμμερίζομαι αυτά τα συναισθήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ελπίδα η βαρύτητα των σκανδάλου που έχει φέρει στο φως αυτά τα ολέθρια λάθη να αναδείξει τη σημασία της προστασίας των ανηλίκων και των ευάλωτων μελών της κοινωνίας.
Μια ιστορική επίσκεψη

Ο πάπας Φραγκίσκος έφθασε σήμερα στην Ιρλανδία για διήμερη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια.

Σε επιστολή του προς το 1,2 δισεκατομμύριο καθολικούς σε όλο τον κόσμο ο ποντίφικας καταδίκασε αυτή την εβδομάδα τις «θηριωδίες» της παιδικής κακοποίησης και της συγκάλυψης από τον κλήρο.

Η επίσκεψη του πάπα συμπίπτει με την Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών – μια συνάθροιση καθολικών από όλο τον κόσμο που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια.

Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί με μια λειτουργία ενώπιον 500.00 ανθρώπων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Φίνιξ Παρκ.

Η Ιρλανδία την οποία θα επισκεφθεί ο πάπας Φραγκίσκος είναι μια διαφορετική χώρα από εκείνην που υποδέχθηκε τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ το 1979, σημειώνει το BBC. Αφότου ο Πολωνός πάπας επισκέφθηκε τη χώρα, έχουν σημειωθεί τεράστιες αλλαγές στη στάση της κοινής γνώμης απέναντι σε κοινωνικά θέματα όπως η άμβλωση, η αντισύλληψη, το διαζύγιο και ο γάμος μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.

Η χώρα ψήφισε υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος προκειμένου να επιτραπεί ο γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου το 2015 και ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την κατάργηση του αυστηρού νόμου που απαγόρευε τις αμβλώσεις τον Μάιο.

Η ιρλανδική καθολική Εκκλησία βρίσκεται στη δίνη σκανδάλων μετά την αποκάλυψη εκτεταμένων σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών από κληρικούς και συγκαλύψεων των εγκλημάτων αυτών από τον κλήρο. Σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εξακολουθούν να συγκλονίζουν την Εκκλησία σε όλο τον κόσμο.

Το Βατικανό δήλωσε πως η συνάντηση με επιζώντες σεξουαλικών κακοποιήσεων δεν θα ανακοινωθεί παρά μετά το τέλος της και πως επαφίεται στα θύματα αν θέλουν να κάνουν δηλώσεις μετά.

Σήμερα το βράδυ ο πάπας θα παρακολουθήσει συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Οικογενειών στο στάδιο Κρόουκ Παρκ του Δουβλίνου.

Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι αναμένεται να παρακολουθήσουν τη συναυλία με τον διάσημο τενόρο Αντρέα Μποτσέλι.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και άλλοι καλλιτέχνες όπως οι Νέιθαν Κάρτερ, Ντάνιελ Ο’ Ντόνελ, Μόγια Μπρέναν, the Begley Family και the Priests.

Ο ποντίφικας θα ταξιδέψει την Κυριακή στην κομητεία Μάγιο για μια επίσκεψη στo Knock Shrine.

Θα επιστρέψει στο Δουβλίνο για μια απογευματινή λειτουργία ενώπιον ενός πλήθους πιστών που εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 500.000 στο Φίνιξ Παρκ, στο Δουβλίνο, κλείνοντας την Παγκόσμια Συνάντηση Οικογενειών.


Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ζητά δικαιοσύνη για τα θύματα

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ κάλεσε σήμερα τον πάπα Φραγκίσκο, με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης ενός ποντίφικα στη χώρα του μετά από 39 χρόνια, να χρησιμοποιήσει τη θέση του και την επιρροή του ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς σε όλον τον κόσμο.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πληγές των θυμάτων παραμένουν ακόμη ανοιχτές και, μετά τα λόγια, χρειάζεται να γίνουν και πράξεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

"Τα Πλυντήρια (σ.σ. άσυλα) της Μαγδαληνής, τα Σπίτια Μητέρας και Παιδιού, οι παράνομες υιοθεσίες και η κακοποίηση παιδιών από τον κλήρο είναι στίγματα στο κράτος μας, στην κοινωνία μας και επίσης, στην Καθολική εκκλησία. Οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές και πρέπει να γίνουν πολλά για να αποδοθεί δικαιοσύνη, να ειπωθεί η αλήθεια και να γιατρευτούν τα θύματα και οι επιζώντες", είπε ο Βαράντκαρ υποδεχόμενος τον πάπα.

"Άγιε Πατέρα, σας ζητώ να χρησιμοποιήσετε τη θέση και την επιρροή σας για να διασφαλίσετε ότι θα γίνει αυτό στην Ιρλανδία και σε όλον τον κόσμο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι από τα λόγια θα προκύψουν πράξεις", πρόσθεσε.

"Πάνω απ' όλα, Άγιε Πατέρα, σας ζητώ να ακούσετε τα θύματα. Είναι μια ιστορία οδύνης και ντροπής", συνέχισε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι από το 2002 περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς στην Ιρλανδία.

Ο Βαράντκαρ αναφέρθηκε επίσης στη θέση της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία, η επιρροή της οποίας φθίνει διαρκώς λόγω των σκανδάλων παιδεραστίας αλλά και της εξέλιξης των ηθών – όπως δείχνει η νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου το 2015 και των αμβλώσεων, τον περασμένο Μάιο.

"Ψηφίσαμε στο κοινοβούλιο και με δημοψήφισμα για να εκσυγχρονίσουμε τη νομοθεσία μας, κατανοώντας ότι οι γάμοι δεν λειτουργούν πάντα, ότι οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τις ίδιες και ότι οι οικογένειες μπορεί να πάρουν πολλές μορφές – να είναι μονογονεϊκές, να υπάρχουν γονείς του ίδιου φύλου ή γονείς διαζευγμένοι ή να έχουν επικεφαλής τον παππού. Άγιε Πατέρα, πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση μεταξύ της Εκκλησίας και του κράτους της Ιρλανδίας, μια νέα συμμαχία για τον 21ο αιώνα. Ελπίζω ότι η επίσκεψή σας θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μας", κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Ορθοδοξος Ελληνας

Ετσι οξω οι λατινοι σταυροφοροι ακομα δεν ξεχασαμε την 4η Σταυροφορια προδοτες παιδοφιλοι

Χριστιανοταλιμπαν

Μπορεί οι εκπρόσωποι της θρησκείας μας να εμπλέκονται σε σεξουαλικα σκάνδαλα με μικρά παιδάκια, μπορεί να έχουν ως Θεό τους το χρήμα, μπορεί να απατούν τις γυναίκες τους, μπορεί να βρίζουν και να αδιαφορούν για το πλησίον τους, αλλά έχουμε την καλύτερη θρησκεία και ευτυχώς που δεν είμαστε στο Ισλάμ... LOL 😂

Αθεοταλιμπαν

Η Ορθόδοξη εκκλησία δεν έχει καμία ευθύνη για τις ανομιες των Καθολικών. Οι Καθολικοί υπήρξαν ιστορικά οι χειρότεροι εχθροί των Ορθοδόξων από το σχίσμα, την 4η σταυροφορία, την Λατινοκρατία κτλ.Είναι αίρεση αντίχριστο και όχι εκκλησία και καμία σχέση με τον χριστιανισμό δεν έχουν. Η Ορθοδοξία ουδέποτε ευλόγησε ιερούς πολέμους όπως τζιχάντ ή σταυροφορίες και ποτέ δεν έδωσε άδεια να αδικηθουν οι μη Ορθόδοξοι. Η Ορθοδοξια δεν είναι θρησκεία είναι βίωμα της πίστης και της αλήθειας.Οι Καθολικοί άρχισαν να απολογουνται.Τώρα θα πρέπει να κάνουν αυτοκριτική και οι άθεοι διότι στον 20ο αιώνα καταδίωξαν και σκότωσαν εκατοντάδες εκατομύρια πιστούς στα κομμουνιστικά αθειστικά κράτη.

Prince Myshkin

Όταν λέει πως πονάει και ντρέπεται για την αποτυχία της εκκλησίας να αντιμετωπίσει τα σεξουαλικά σκάνδαλα μπορεί να εννοεί την αποτυχία της εκκλησίας να τα συγκαλύψει για ακόμα μία φορά

Roylina

Μάλλον κάτι τετοιο!!!!!!!!!

Αντε και εις ανωτερα

Αααχ αυτη η εκκλησια.μια χαρα εβγαλες την ουρα σου αποξω.η εκκλησια φταιει.τρεχα γυρευε.σαν τον αλλο που ελεγε " ο στρατηγος ανεμος "εφταιγε.μη πονας τοσο πολυ,εισαι και γέρος.θα παθεις τιποτα.υποκρισια υποκρισια κ παλι υποκρισια.ψευτια κ απατεωνια

Ο τρελός πόντιος

Όλοι μέρα κάθε μέρα μιλά για το ίδιο θέμα?

Άμα

Αν Έκοβες τα αρχ....Σε έναν δεν θα το κάναν άλλοι. Δεν ξερω μονο αν θα βγει το σχολιο

θεσπρωτος

Αυτα τα καλα ....!!!!! εχει ο χριστιανισμος ....κανεις ο,τι γουσταρεις , ξεσκιζεις ..... παιδακια , βγαζεις τα γουστα σου και με ενα συγνωμη θεουλη μου ( μια ειλικρινη !!!!! μεταμελεια .....!!!! ενα ταμα και ενα κερακι .... ) καθαρισες ....

Αθεοταλιμπαν

Οι Καθολικοί είναι αντίχριστη αίρεση που προξένησε στην Ορθοδοξία τεράστιες συμφορές(4η σταυροφορία, Λατινοκρατία, Σχίσμα κτλ).Το ότι άρχισαν να απολογουνται είναι καλό αλλά δεν φτάνει.Πρέπει και οι άθεοι να απολογηθούν διότι στον 20ο αιώνα στα κομμουνιστικά αθροιστικά κράτη οι άθεοι σκότωσαν και καταδίωξαν εκατοντάδες εκατομύρια πιστούς.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

erdogan

«Εάν θέλετε να δείτε δολοφονίες αμάχων, πριν από την επέμβαση της Τουρκίας, δείτε στην Κύπρο» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος -  «Είπα στον Μακρόν να κοιταχτεί στον καθρέφτη, όταν μου μίλησε για σφαγές στη Συρία» πρόσθεσε

3
191016114132_maxresdefault4567654

Η δύναμη απαιτεί και ικανότητα οπότε σίγουρα τα ανόητα παιχνίδια με ένα πραγματικό όπλο όπως η Mercedes-AMG C63 δεν μπορούν να έχουν ευχάριστη κατάληξη όταν ο οδηγός υπολείπεται σε μυαλό και ταλέντο.