Έκθεση σοκ της βρετανικής βουλής: Η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι «ενδημική» στον ανθρωπιστικό τομέα

oxfam-haiti

Έκθεση κόλαφος στον απόηχο των σεξουαλικών καταχρήσεων που διαπράχθηκαν από ορισμένους εργαζομένους της βρετανικής μκο Oxfam μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 στην Αϊτή

Το πρόβλημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι «ενδημικό» στον τομέα της ανθρωπιστικής αρωγής, ο οποίος δεν έχει κάνει αρκετά για να επιχειρήσει να το εξαλείψει, υιοθετώντας μια στάση η οποία αγγίζει «τη συνέργεια», υπογραμμίζεται σε έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αυτή της Επιτροπής Διεθνούς Ανάπτυξης της Βουλής των Κοινοτήτων δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις, τον Φεβρουάριο, σεξουαλικών καταχρήσεων που διαπράχθηκαν από ορισμένους εργαζομένους της βρετανικής μκο Oxfam μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 στην Αϊτή.

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν χιονοστιβάδα προσφυγών σε όλον τον τομέα.

Η Επιτροπή εκτιμά πως το εύρος του προβλήματος είναι αδύνατο να προσδιοριστεί, όμως υποψιάζεται πως οι γνωστές περιπτώσεις δεν αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου.

«Υπάρχουν περιπτώσεις εκμετάλλευσης και σεξουαλικών καταχρήσεων και λαμβάνουν χώρα στις οργανώσεις, τις χώρες και τους θεσμούς. Είναι ενδημικό, και μάλιστα από καιρό», υπογραμμίζει.

«Η παροχή βοήθειας στα πρόσωπα και τις κοινότητες που αντιμετωπίζουν κρίση υπονομεύθηκε από τους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα εξασθενημένα συστήματα διακυβέρνησης», προσθέτει.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, ο ανθρωπιστικός τομέας υπερτιμά τις προσπάθειες που αναπτύσσονται για την επίλυση το προβλήματος: η αυτορρύθμιση, που έχει θέσει σε εφαρμογή, είναι ανεπαρκής. Οι βουλευτές συνιστούν κυρίως να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο μητρώο των εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ώστε να μην μπορούν οι δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων να περνούν από τη μία μκο στην άλλη.

«Ο ανθρωπιστικός τομέας συλλογικά γνωρίζει εδώ και χρόνια για περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κατάχρησης από το ίδιο το προσωπικό του, όμως η προσοχή που έδωσε στο πρόβλημα δεν βρίσκεται στο ύψος της πρόκλησης», υπογραμμίζεται στην έκθεση, στην οποία καταγγέλλεται μια «κουλτούρα της άρνησης» στους κόλπους των μκο όπως και των Ηνωμένων Εθνών.

Η «χλιαρή» απάντηση του τομέα δημιούργησε «μια συνολική εντύπωση αλλαζονείας που αγγίζει τη συνέργεια», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως οι μκο φροντίζουν περισσότερο να προστατεύσουν τη «φήμη» τους παρά τα θύματα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο διεθνή διάσκεψη που έχει στόχο να καθορίσει μια κοινή προσέγγιση σε όλον τον τομέα.

Η Τζούντιθ Μπρόντι, η οποία επιβλέπει το βρετανικό δίκτυο των μκο για τη διεθνή ανάπτυξη, διαβεβαιώνει σε ανακοίνωση πως οι μκο εργάζονται για να βάλουν τέλος στις σεξουαλικές καταχρήσεις και πως «η αλλαγή άρχισε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (4)

kyriakos

Κάνουν οι Άγγλοι τέτοια πράγματα;

ΑΒΓ

Για ποιο λόγο νομίζετε ότι τρέχουν τόσες ΜΚΟ για τους μετανάστες (μεταξύ άλλων); Εκτός από τις χρηματοδοτήσεις, πέφτει και πολύ εμπόριο οργάνων, αλλά και σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών και μικρών παιδιών.

Δεν έχουν

κανένα λόγο ύπαρξης οι ΜΚΟ. Τέλος.

Τίποτε παράξενο

Ο πατέρας μου, έλεγε. "Παιδί μου να φοβάσαι δύο ειδών ανθρώπους: Αυτούς που κάνουν μακριούς σταυρούς και τους φιλάνθρωπους".

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sri_lanka_art

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων -Εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε κοντά στο αεροδρόμιο –Έχουν ήδη γίνει οκτώ συλλήψεις -Ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων είναι και δύο Τούρκοι, ένας Κινέζος και ένας Ολλανδός

9
pendarovski_art

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας ανέφεραν ότι η διαφορά  του Στέβο Πεντάροφσκι με την Γκορντάνα Ντάβκοβα -Σιλιάνοφσκα του αντιπολιτευόμενου VMRO ήταν στη μισή μονάδα - Στο 11% ο υποψήφιος των δύο αλβανικών κομμάτων

1
7-2

Οι δύο Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι κατηγορούνται για προσβολή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν - Δημοσίευσαν μια γελοιογραφία με ένα αρχαιοελληνικό ανδρικό άγαλμα να ουρεί τον αρχηγό του τουρκικού κράτους