Ekapol Chantawong: Ήρωας ή απερίσκεπτος ο προπονητής που οδήγησε τα παιδιά στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης;

Ekapol Chantawong: Ήρωας ή απερίσκεπτος ο προπονητής που οδήγησε τα παιδιά στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης;

Ο προπονητής δέχθηκε σκληρή κριτική για την απόφασή του αυτή με αρκετούς κάνουν λόγο για απερισκεψία - Για πολλούς όμως θεωρείται ήρωας  για  το τρόπο  που κράτησε ζωντανά τα  παιδιά

ekapol2
Πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες ίσως ήταν ο πρώτος που μπήκε στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της βόρειας Ταϊλάνδης, οδηγώντας σε αυτό και τα 12 παιδιά. Σήμερα, 18 ημέρες μετά τον εγκλωβισμό τους, ήταν ο τελευταίος που είδε το φως.

Ο Ekapol Chantawong δέχθηκε σκληρή κριτική για την απόφασή του αυτή με αρκετούς κάνουν λόγο για απερισκεψία. Μια μεγάλη προειδοποιητική πινακίδα στην είσοδο του σπηλαίου τόνιζε τον κίνδυνο να εισέλθει κανείς, τόσο κοντά στην περίοδο των μουσώνων, και πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι θα έπρεπε να το γνωρίζει καλύτερα.

Για πολλούς, όμως, στην Ταϊλάνδη, ο Ekapol, που εγκατέλειψε τη ζωή του ως μοναχός πριν από τρία χρόνια και έγινε μέλος της ομάδας ποδοσφαίρου ως βοηθός προπονητή, είναι μια σχεδόν θεϊκή δύναμη, που απεστάλη για να προστατεύσει τα αγόρια καθώς περνούν από αυτή τη διαδικασία.

Ένα ευρέως διαδεδομένο σκίτσο που κάνει το γύρο του διαδικτύου στην Ταϊλάνδη, τον δείχνει να κάθεται σταυροπόδι, όπως ο μοναχός όταν διαλογίζεται, με 12 μικρούς αγριόχοιρους (το όνομα της ομάδας αν μεταφραστεί) στα χέρια του.

ekopal


Από το βουδιστικό μοναστήρι στο ποδόσφαιρο

Η Thamma Chantawong είναι μία από τις δύο εν ζωή συγγενείς του Coach Ake, όπως είναι ευρύτερα γνωστός στη γενέτειρά του. Η δεύτερη είναι η μητέρα του.

O Ake, όπως και πολλά ορφανά παιδιά στην Ταϊλάνδη, έφυγε από το πατρικό του σπίτι στo Mae Sai για να γίνει βουδιστής μοναχός σε ένα μοναστήρι της γειτονικής επαρχίας, Lum Phun. Παρέμεινε υπό την σκέπη της μονής για την επόμενη δεκαετία, μέχρι να επιστρέψει στην πατρίδα του για να δει τη γιαγιά του. «Ήταν μία σκληρή περίοδος», λέει η ξαδελφή του .

Επέστρεψε στο Mae Sai στα 20 χρονια του, αναζητώντας μία νέα αρχή στη ζωή του. Αν και δεν ήταν πλέον μοναχός, είχε διατηρήσει στενούς δεσμούς με τους ναούς της πόλης, στους οποίους -όπως λένε οι φίλοι του- πήγαινε αρκετά συχνά για να πρσευχηθεί.

Κλείσιμο
Η Chantawong επεσήμανε την βαθιά πίστη του Ake να βοηθά τους άλλους, τονίζοντας ότι δεν έτρωγε τις πρώτες ημέρες στο σπήλαιο και μοίραζε το φαγητό του στα παιδιά. «Αυτός ο αλτρουισμός του είναι που βοήθησε να κρατήσει τα παιδιά ζωντανά όλες αυτές τις ημέρες, πριν οι δύτες τους ανακαλύψουν», σημείωσε

«Αγαπούσε την ομάδα του. Όπου πήγαινε πάντα είχε κάποια από τα παιδιά μαζί του. Οι γονείς τους τον εμπιστεύονταν ότι μπορούσε να κρατήσει τα παιδιά τους», ανέφερε η Kantawong, προσθέτοτας ότι οργάνωνε διάφορες προπονήσεις κάθε εβδομάδα με τους «Αγριόχοιρους»
«Το κίνητρό του δεν ήταν τα χρήματα, τοέκανε επειδή αγαπούσε το ποδόσφαιρο και να δουλεύει με παιδιά», τόνισε η Chantawong, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ότι θα έκανε το οτιδήποτε που θα έβλαπτε τα παιδιά

Η θητεία του στο μοναστήρι τού έμαθε πώς να μη σπαταλά δυνάμεις, περιορίζοντας τις κινήσεις του σώματός του αλλά και χρησιμοποιώντας τον διαλογισμό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού τύπου, ο Ake δίδαξε τις τεχνικές αυτές στα εγκλωβισμένα παιδιά.

Στο γράμμα του, ζητούσε συγγνώμη από τους γονείς που οδήγησε τα παιδιά μέσα στη σπηλιά, λαμβάνοντας όπως από πολλούς την απάντηση ότι δεν του ρίχνουν την ευθύνη.

«Υπόσχομαι να προσέχω τα παιδιά όσο καλύτερα μπορώ», έγραφε ο Εϊκ. Σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ, όταν το γκρουπ εντοπίστηκε, ο Εϊκ βρέθηκε να είναι ο πλέον αδύνατος όλων, επειδή κατά τις ίδιες πηγές ηρνείτο να ακουμπήσει τα φαγητά που είχαν φέρει μαζί τους τα παιδιά .

Στο σημείωμά του αναφερόταν στη γιαγιά και τη θεία του, πληροφορώντας τους ότι ήταν «τέλεια. «Μην ανησυχείτε πολύ για μένα. Προσέξτε την υγεία σας», έγραψε προσθέτοντας. «Παρακαλώ ετοιμάστε μου χυμούς λαχανικών και τσιγαρίδες. Θα τα φάω μόλις βγω έξω».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης