ΗΠΑ: Μήνυση στον Τραμπ από 17 Πολιτείες για τον χωρισμό των οικογενειών

ΗΠΑ: Μήνυση στον Τραμπ από 17 Πολιτείες για τον χωρισμό των οικογενειών

Η μηνυτήρια αναφορά, η οποία συνιστά πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Κόμματος, εστιάζει στην πληθώρα προβλημάτων του προεδρικού διατάγματος, το οποίο υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα 

19681556
Σε μηνύσεις κατά της κυβέρνησης Τραμπ προχώρησαν 17 πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια, σε μία προσπάθεια να αναγκάσουν τον Λευκό Οίκο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επανένωση όσων οικογενειών διαχωρίστηκαν στα σύνορα με το Μεξικό.

Η μηνυτήρια αναφορά, η οποία συνιστά πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Κόμματος, εστιάζει στην πληθώρα προβλημάτων του προεδρικού διατάγματος, το οποίο υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα και βάζει «τέλος» στην πρακτική του χωρισμού των οικογενειών.

Σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς, το διάταγμα περιλαμβάνει πάρα πολλές εξαιρέσεις και «παραθυράκια», με αποτέλεσμα να καθίσταται μη λειτουργικό.

Σημειώνεται ότι η πολιτική «μηδενικής ανοχής» του Ντόναλντ Τραμπ έχει εγείρει την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, η οποία άσκησε δριμύτατη κριτική στην Ουάσιγκτον.

Κλείσιμο
Ως αποτέλεσμα και υπό το βάρος των πιέσεων, την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην κατάργηση της πρακτικής του διαχωρισμού.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, τα προβλήματα παραμένουν καθώς η νομοθετική πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται από ελλείψεις, οι οποίες θέτουν εμπόδια στην επανένωση των οικογενειών.

Αγωγή κατέθεσαν τρεις μητέρες που τις χώρισαν από τα παιδιά τους

Νέα αγωγή κατατέθηκε σήμερα ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης με την οποία αξιώνεται η επανένωση οικογενειών που είχαν χωριστεί εξαιτίας της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» που εφαρμόζεται από τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Στο έγγραφο της αγωγής, που κατατέθηκε στο Λος Άντζελες από τρεις μητέρες που είχαν αιτηθεί άσυλο και χωρίστηκαν «με τη βία από τα παιδιά τους», περιγράφονται οι «απάνθρωπες» συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα της αστυνομίας μετανάστευσης (ICE). Η εν λόγω υπηρεσία δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί στο αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσει την υπόθεση.

Η πρώτη ενάγουσα, η Τζ. Π., 37 ετών, κρατείται στο κέντρο της ICE του Ίρβιν στην Καλιφόρνια και η 16χρονη κόρη της έχει μεταφερθεί στο Τέξας. Εισήλθε παράνομα στις ΗΠΑ, σε περιοχή κοντά στο Σαν Λούις στην Αριζόνα γύρω στις 17 Μαΐου, εγκαταλείποντας την χώρα της, τη Γουατεμάλα για να γλυτώσει από τις απειλές σε βάρος της από έναν πρώην «σύντροφο» που την κακοποιούσε και τη βίαζε. Μιλάει «μια διάλεκτο των μάγια και δεν καταλαβαίνει τα αγγλικά», επισημαίνεται στο έγγραφο της αγωγής.

Η Π. και η κόρη της Λ. συνελήφθησαν και κατόπιν μεταφέρθηκαν «σε ένα δωμάτιο χωρίς θέρμανση, χωρίς παράθυρα, μαζί με άλλους κρατουμένους».

«Δεν υπάρχουν ούτε κρεβάτια, ούτε ντους, ούτε ιδιωτικές τουαλέτες, τα φώτα είναι αναμμένα 24 ώρες το 24ωρο» και «δεν τους έδωσαν να φάνε παρά ζεστή σούπα για τρεις ή τέσσερις μέρες».

Η Λ. «ανακρίθηκε χωρίς την παρουσία της μητέρας της και της έδωσαν να υπογράψει έγγραφα, στην αγγλική γλώσσα», την οποία δεν καταλαβαίνει. Την 20η Μαΐου αστυνομικοί την οδήγησαν σε ένα άλλο κέντρο, εκείνη «λιποθύμησε από τον τρόμο της (…) και τραυματίστηκε στο στόμα κατά την πτώση της» συνεχίζει το κείμενο.

«Η κυρία P. δεν γνώριζε πού βρισκόταν η κόρη της και πότε θα την ξαναέβλεπε».

Η δεύτερη ενάγουσα, η Ρ.Μ. έφυγε από το Σαλβαδόρ για να γλυτώσει από τον βίαιο σύζυγό της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης