Αυτοί είναι οι πραιτοριανοί του Ερντογάν που απειλούν την Ελλάδα

erdogmesa

Ποιες είναι οι ακραίες εθνικιστικές ομάδες που έχουν βάλει στόχο τη χώρας μας - Ενίοτε οπλισμένες, πιστές στον Τούρκο πρόεδρο, λειτουργούν στα πρότυπα παραστρατιωτικών οργανώσεων

Στο στόχαστρο ακραίων εθνικιστικών ομάδων, οι οποίες ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας και αναφέρονται απευθείας στον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, έχει μπει το τελευταίο χρονικό διάστημα η χώρα μας. Πρόκειται για ομάδες ή ακόμη και για ολόκληρα κινήματα, με ισχυρή παρουσία στο βαθύ κράτος, με παρακρατική οργάνωση και δράση και ισχυρά ερείσματα στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Στο σύνολό τους οι συγκεκριμένες ομάδες είναι απόλυτα πιστές στον Ταγίπ Ερντογάν, συνιστώντας ένα άτυπο σώμα πραιτοριανών, μέσω των οποίων, ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ο τούρκος Πρόεδρος ελέγχει το κράτος, κινητοποιεί τον κομματικό του μηχανισμό και ασκεί πίεση προς κοινωνικές ή πολιτικές ομάδες που διαφωνούν με τις πρακτικές του.
Στο σύνολό τους οι συγκεκριμένες ομάδες διακατέχονται από εθνικιστικά ένστικτα, σε αρκετές περιπτώσεις διαθέτουν οπλισμό, ενώ ενίοτε λειτουργούν στα πρότυπα παραστρατιωτικής οργάνωσης, με τα μορφωμένα μέλη τους να χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την κάλυψη των κενών θέσεων που προέκυψαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις διώξεις που ακολούθησαν σε εκατοντάδες χιλιάδες υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού κρατικού μηχανισμού, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου η άνοδος της τουρκικής επιθετικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, συνδέεται άμεσα με τη δράση όλων αυτών των οργανώσεων, στην ηγεσία των οποίων έχουν προωθηθεί στελέχη που είτε είναι φίλα προσκείμενα στον Ταγίπ Ερντογάν, είτε έχουν στενούς συγγενικούς δεσμούς μαζί του.

«Perincek Group»
Η πλέον δραστήρια από τις συγκεκριμένες οργανώσεις είναι οι «Perincek». Επί της ουσίας πρόκειται για ένα μικρό εθνικιστικό κόμμα, ο επικεφαλής του οποίου δοκίμασε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνταν. Η εκλογική δύναμη του εν λόγω κόμματος, είναι αντιστρόφως ανάλογη της πολιτικής του επιρροής, δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τα μέλη του έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και προέρχονται κυρίως από τα μεσαία και ανώτερα στρώματα της τουρκικής κοινωνίας . Οι ιδέες τους προσομοιάζουν αρκετά με εκείνες των «Γκρίζων Λύκων», ενώ οι απόψεις που διατυπώνουν χαρακτηρίζονται από έναν ιδιαίτερα έντονο αντιδυτικό, αντιαμερικανικό και συνάμα φιλορωσικό τόνο.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και το άδειασμα του κρατικού μηχανισμού από εκατοντάδες χιλιάδες στελέχη, φίλα προσκείμενα στον εξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και το κεμαλικό καθεστώς, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας αδήριτης ανάγκης αναζήτησης νέων στελεχών από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων. Το εκλογικό σώμα όμως που στηρίζει το κυβερνών κόμμα AKP, προέρχεται κυρίως από τα χαμηλά εργατικά στρώματα της τουρκικής κοινωνίας και τους πληθυσμούς της περιφέρειας, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η έλλειψη μόρφωσης και υψηλής εξειδίκευσης. Το συγκεκριμένο κενό ήρθαν να καλύψουν οι «Perincek», καταλαμβάνοντας υψηλές θέσεις στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στις μυστικές υπηρεσίες και στα Σώματα Ασφαλείας. Οι «Perincek» αποκαλούν τον Ερντογάν «αρχηγό» τους, ενώ διαδραματίζουν ισχυρό ρόλο πίσω από τις διώξεις μελών του κινήματος «Γκιουλέν». Παράλληλα και σε ότι αφορά τη χώρα μας, η διείσδυσή τους σε καίριες όσο και υψηλόβαθμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού της Τουρκίας, εκτιμάται ότι μεσοπρόθεσμα θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Άγκυρας έναντι της χώρας μας με συνακόλουθη αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Λαϊκές Ειδικές Δυνάμεις
Πρόκειται για μία από τις πλέον δραστήριες και ακραίες οργανώσεις που στηρίζουν τις πολιτικές του Ταγίπ Ερντογάν. Η οργάνωση θεωρείται ότι ξεκίνησε από την Τραπεζούντα, διατηρεί γραφεία στο κέντρο της Άγκυρας, ενώ σταδιακά εξάπλωσε τη δραστηριότητά της σε περισσότερα από 20 αστικά κέντρα της Τουρκίας αλλά και του εξωτερικού. Οι «Λαϊκές Ειδικές Δυνάμεις» διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, για να εκφράσουν οι Τούρκοι πολίτες την υποστήριξη τους στην κυβέρνηση και να μπλοκάρουν τις εξόδους των στρατοπέδων σε ολόκληρη την Τουρκία. Ισχυρίζονται ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν έχει κηρύξει τζιχάντ (ιερό πόλεμο) εναντίον των εχθρών της Τουρκίας, τονίζοντας ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για την υλοποίηση των διαταγών του ηγέτη του τουρκικού κράτους.

Οθωμανικές Εστίες
Οι «Οθωμανικές Εστίες» είναι μία οργάνωση η οποία αν και έχει κοσμικό χαρακτήρα, εντούτοις φέρει πολλά χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στους «Γκρίζους Λύκους». Έχει παρόμοια οργανωτική δομή, σύμβολα και ιδεολογία. Είναι από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του τούρκου προέδρου, ενώ παραρτήματά της έχουν αναπτυχθεί τελευταία και στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2009, ενώ κατά καιρούς έχει αναπτύξει έντονη δραση καθώς φέρεται να πρωταγωνιστεί σε επιθέσεις σε κτήρια τόσο του κουρδικού κόμματος HDP, όσο και του «κεμαλικού κόμματος CHP. Οι «Οθωμανικές Εστίες» υπερασπίστηκαν την εγκαθίδρυση του προεδρικού συστήματος και την ανάγκη θέσπισης νέου Συντάγματος, θεωρώντας «τιμή τους» τη στοίχισή τους στο πλευρό του Ερντογάν.

SADAT
Πρόκειται επί της ουσίας για μία εταιρεία συμβούλων σε θέματα άμυνας, η οποία φέρεται να πρωταγωνίστησε στη δημιουργία μίας «επαναστατικής φρουράς» που υπάγεται απευθείας στον Ταγίπ Ερτνογάν, αναλαμβάνοντας «ειδικές αποστολές» τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας. Η εταιρεία, ιδρύθηκε το 2012 από τον ισλαμιστή αποταχθέντα Ταξίαρχο Αντνάν Τανρίβερντι, ο οποίος φέρεται να ηγείται της συγκεκριμένης φρουράς, εμφανιζόμενος, μεταξύ άλλων, ως ένας από τους βασικούς θιασώτες της υιοθέτησης μίας σκληρά επιθετικής στάσης της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Η SANTAT εμφανίζεται να έχει αναλάβει την εκπαίδευση νεαρών μελών της φιλοκυβερνητικής οργάνωσης «Οθωμανικές Εστίες» πάνω σε στρατιωτικά ζητήματα. Κατά την επέκταση του ISIS στη Συρία και το Ιράκ, το 2012-2013, η εταιρεία κατηγορήθηκε από τη Ρωσία στον ΟΗΕ, ότι είχε εμπλοκή στην εκπαίδευση των τζιχαντιστών, δραστηριότητα που αναγκάστηκε να διακόψει όταν αυτή έγινε αντιληπτή από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σέκτα Menzil
Η συγκεκριμένη οργάνωση, έχει έντονα θρησκευτικό χαρακτήρα και θεωρείται ότι έχει ισχυρά ερείσματα στα τουρκικά Σώματα Ασφαλείας. Εκτιμάται δε ότι ένας μεγάλος αριθμός μελών της υπηρετεί σε καίριες θέσεις της τουρκικής Αστυνομίας και Στρατοχωροφυλακής. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις οι περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιλέγουν μέλη της σέκτας Menzil ως προσωπική φρουρά, λόγω της προσήλωσής τους στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και της κομματικής προτίμησής τους στο κυβερνών κόμμα AKP. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαζικές διώξεις που ακολούθησαν στον κρατικό μηχανισμό και στα Σώματα Ασφαλείας της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, είχε ως αποτέλεσμα τα μέλη της εν λόγω σέχτας να καταλάβουν θέσεις κλειδιά στην ηγεσία της αστυνομίας, αποκτώντας παράλληλα σημαντικές προσβάσεις και στην κρατική γραφειοκρατία.

Πλατφόρμα «Μείνε Αδελφωμένη Τουρκία»
Πρόκειται για μία κίνηση που δημιουργήθηκε την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την άμεση κινητοποίηση του κόσμου και το «κατέβασμά» του στους δρόμους, σε περίπτωση ανάλογης προσπάθειας. Ως εμπνευστής της εν λόγο κίνησης θεωρείται ο συμπέθερος του Προέδρου της Τουρκίας, Ορχάν Ουζούνερ (πεθερός του γιού τού Έρντογαν, Μπιλάλ). Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της τουρκικής καθημερινής, αντιπολιτευόμενης, εφημερίδας Τζουμχουριέτ, για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού η οργάνωση έχει προμηθευτεί όλο τον «απαραίτητο εξοπλισμό» όπως σφυρίχτρες και ντουντούκες, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει και στη δημιουργία μίας ειδικής πλατφόρμας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και διαδικτυακού ραδιοφώνου. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η οργάνωση προσφέρει επίσης στα μέλη της εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών, στον έλεγχο τηλεκατευθυνόμενων drones, στη χρήση ασυρμάτου, καθώς και σε θέματα ασφάλειας στη διακίνηση της πληροφορίας.

«Φρουροί του Χωριού»
Πρόκειται για παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν κυρίως στις κουρδικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας ως αντίβαρο στο PKK. Εκτιμάται ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 50.000, φέρουν οπλισμό και πληρώνονται από το τουρκικό κράτος. Σε ότι αφορά τη δράση τους, οι «Φρουροί των Χωριών» έχουν κατηγορηθεί αρκετές φορές ότι χρησιμοποιούν τα όπλα τους για να προωθήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου τ 2017 για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να προσεταιριστεί τους «Φρουρούς του Χωριού» παραχωρώντας τους αυξημένα προνόμια. Οι περισσότεροι φύλακες είναι μέλη φατριών, οι οποίες αποτελούν μία εξαιρετική δεξαμενή ψηφοφόρων, γεγονός που έχει εκτιμηθεί στο πλαίσιο και της υφιστάμενης προσπάθειας του Ταγίπ Ερντογάν να κερδίσει της προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ (25)

ΚΩΣΤΑΣ

ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ( ΕΑΝ ΤΟΥς ΜΕΝΕΙ ΧΡΟΝΟς ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ..... ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ) ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΟΝΔΗΛΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ .

ΠΟΛΕΜΟΣ

Να τελειώνουμε με τους γυναικωτους που τα κάνανε πάλι απάνω τους εδώ μέσα . Αρκετά με τους λαλακηδες στο Ελλαδιστάν . «Θέλετε πόλεμο με την Τουρκία; » . ΝΑΙ ΜΩΡΗ ΑΠΛΥΤΗ ΛΟΥΓΚΡΑ, ΘΕΛΩ ΠΟΛΕΜΟ . Βαρεθήκαμε τις κλ@νιες σας τόσες δεκαετίας κλεπτοπολιτευσης . Προτιμώ να φάω τα λεφτά μου σκοτώνοντας Τούρκους ΠΑΡΑ ΤΑΪ́ΖΟΝΤΑΣ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΣΑΝ ΕΣΑΣ και προτιμώ να πεθάνω πολεμώντας τους παρα να με σφάξουν οι λαθροκουβαλητοι σας στον ύπνο μου . ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΜΑΣ

ΟΥΚΑΣ

στο μυαλουδακι σου ειναι ετσι...οχι μονο δεν θα σκοτωσεις καναν τουρκο,αντιθετα αυτοι θα σε γα....ζωσουν πριν προλαβεις να κανεις κιχ!

Ένας Ελληνας

Συμφωνείς όλοι όσοι έχουν εκφραστεί κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας να θεωρηθούν επέσημα ανεπιθύμητοι και να επικυρηχθούν ;

...

Τι εννοείς το προτιμάς; Δε σου πέφτει λόγος. Αν το κράτος θέλει να κηρύξει πόλεμο, θα πας. Αν δε θέλει, θα καθίσεις να σε φάνε. Το αν το θες ή όχι δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Τ

Εμείς εδώ έχουμε τα...χρυσαύγουλα. Αγράμματοι, ανιστόρητοι, καραφλοί μπυροκοιλιάδες σε ομάδες των δέκα κυνηγούν λάθρο και κομμούνια και τους σαπίζουν στο ξύλο κι ενίοτε τους σφάζουν. Από την άλλη έχουμε τα ψυχοπαθή τρόλια των 0.60e από τα "υπόγεια" της Κουμουνδούρου και τις πάστα φλώρες ρουβικουνίστρες. Ακόμη και σε αυτά είμαστε "δεύτεροι".

Μπα

Μόνο καρανικες και μπούληδες δαπιτες καραπαζοεισορακτοτρες των άπλυτων παρακρατικών σαν εσένα έχετε που το μόνο που θέλετε είναι να γίνετε καρανικες στη θέση του ΚΑΡΑΝΙΚΑ. Πόλεμος τώρα για να στρώσεις, λουλου

Αυτοι μπροστα

και μεις δουλοι των δυτικων.Ααα, ναι, ασχολουμαστε και με το DNA το δικο μας και των γειτονων.Ειμαστε και πολυ παλληκαραδες στο πληκτρολογιο. "Μολων λαβε μογγολοι" και αλλα τετοια κωμικα.Σιγουρα θα τους νικησουμε, αφου ειμαστε οι .....εκλεχτοι του τριαδικου .Θεου

Νικήσω δεν νικήσω

Εγώ θα πεθάνω σαν άντρας και ευτυχισμένος που θα σε βλέπω να σκούζεις σαν τρωκτικό που είσαι

Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί

Μετά 2021 δεν θα μπορούμε να κερδίσουμε πόλεμο με την Τουρκία καθώς όλα τα λεφτά πάνε στους καρανικες αυτή τη στιγμή και στα χρέη . Τώρα ακόμα μπορούμε να τους τσακίσουμε αν επιτεθούν με τα όπλα που έχουμε . Σε λίγα χρόνια η υπεροπλία τους θα είναι σαρωτική . Πρέπει κάθε Έλληνας ένστολος και πολίτης να θεωρεί καθήκον του την πρόκληση πολέμου με την Τουρκία

Σαπιλα

Σαπιλα κρατος ανεκαθεν τοτουρκικο...Εδω σε σεβαστηκε το συμβολο της ορθοδοξιας την Αγια Σοφια θα σεβαστει τον Τσιπρα???Τι λετε βρε Παιδια!!!!

νηρέας

Μας απειλούν ...Ε και μας έπιασε τρέμουλα . Ελάτε σας περιμένουμε ..Σαχλαμάρα Ερντογαν

ουστ ρε κοπρίτες

δεν πάτε στον αγύριστο ισλαμοπίθηκες

ΑΑΑ

Εδω εχουμε τους βολεμενους βισματιες της προεδρικης φρουρας αχαχαχα

Αισχίνης

Μια χαρά, από τα δυτικά έχουμε τις φαμίλιες των Αλβανών και από τα ανατολικά των Τούρκων και εμάς μας κυβερνά ο Αλέξης και η παρέα του... Πρόβατα επί σφαγή.....

Pantit

Ωραία τα λες αλλά τα γίδια αυτούς τους δίνουνε... 18% στις δημοσκοπήσεις δυστυχώς έχει παρανοησει ο κόσμος

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

12988213

Τα δραματικά λεπτά μέσα στο κόκπιτ του μοιραίου Boeing Max - Η προσπάθεια να παρακάμψουν τον υπολογιστή που δεν «άκουγε» τις εντολές - Η σιωπή του πιλότου και οι προσευχές του συγκυβερνήτη

17
ziland

Ο υπάλληλος της Transguard έκανε «εμπρηστικά» σχόλια στη σελίδα του στο Facebook με τα οποία εξήρε την ειδεχθή επίθεση στα τεμένη στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας