Ο Ρίγκαν, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και ο Θεός: Ποιος είναι ο νέος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ

Ο Ρίγκαν, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και ο Θεός: Ποιος είναι ο νέος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ

Όπως έγραψε μάλιστα ο Τραμπ στο τουίτ του, με τον Λάρι Κούντλοου, «περιμένει πολλά χρόνια Οικονομικής επιτυχίας με χαμηλούς φόρους, ρηξικέλευθη καινοτομία, δίκαιο εμπόριο και ένα εργατικό δυναμικό που συνεχώς θα αυξάνεται και θα δείχνει το δρόμο»

Ο Ρίγκαν, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και ο Θεός: Ποιος είναι ο νέος οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ
Με ένα τουίτ πριν από λίγη ώρα στον προσωπικό του λογαριασμό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του για τη θέση του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου. Σύμφωνα λοιπόν με τον Τραμπ διορίζεται αρχισύμβουλος επί των Οικονομικών αλλά και επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, ο Λάρι Κούντλοου, ανώτατο στέλεχος του CNBC. 

Όπως έγραψε μάλιστα ο Τραμπ στο τουίτ του, με τον Κούντλοου, «περιμένει πολλά χρόνια Οικονομικής επιτυχίας με χαμηλούς φόρους, ρηξικέλευθη καινοτομία, δίκαιο εμπόριο και ένα εργατικό δυναμικό που συνεχώς θα αυξάνεται και θα δείχνει το δρόμο».

Κλείσιμο


Η παραίτηση Κον
Ο Κούντλοου έρχεται να αντικαταστήσει τον τραπεζίτη, πρώην εκτελεστικό διευθυντή της Goldman Sachs, Γκάρι Κον. Ο Κον αν και φανερά εγγεγραμμένος και δηλωμένος Δημοκράτης, δεν έχει ποτέ κρύψει ότι κάνει δωρεές και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Μάλλον αυτή η μη φανερή προσήλωση σε κάποιο κόμμα, αλλά... κάπου αλλού, είναι το κοινό μεταξύ Κον και Κούντλοου, κάτι που φαίνεται πως ψάχνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γκάρι Κον παραιτήθηκε προ ημερών εξαιτίας της σφοδρής διαφωνίας του με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Το ενδιαφέρον είναι πως τις απόψεις του Γκάρι Κον συμμερίζεται ο Λάρι Κούντλοου, που δήλωσε απογοητευμένος όταν έγινε γνωστή η παραίτηση του Κον. Σχολιάζοντας σχετικά, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως είναι ανοικτός σε κάθε διαφωνία του Κούντλοου και προσέθεσε πως «δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά στην περίπτωση αυτή νομίζω πως είναι θετικό». Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε μάλιστα πως θέλει πάντα να ακούει διαφορετικές απόψεις ενώ ισχυρίστηκε πως ο νέος σύμβουλός του «έχει αρχίσει να πιστεύει πως είναι σωστοί οι δασμοί ως σημείο εκκίνησης της διαπραγμάτευσης».

Ποιος είναι ο Κούντλοου
Ο Κούντλοου έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «Reagan supply - sider». Αντιτάσσεται στους φόρους ακίνητης περιουσίας , καθώς και στους φόρους επί των μερισμάτων και των κεφαλαιακών κερδών . Υποστηρίζει επίσης ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να υποχρεώνονται να συνεισφέρουν περισσότερο στο συνταξιοδοτικό και ιατρικό κόστος τους, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι δαπάνες αποτελούν υπερβολικό φόρτο για τις επιχειρήσεις και υπερασπίζεται την υψηλή αποζημίωση ως εκδήλωση των δυνάμεων της αγοράς και αντιτίθεται στις περισσότερες μορφές κυβερνητικής ρύθμισης. Σε γενικές γραμμές, περιγράφει τον εαυτό του ως οικονομολόγο της προσφοράς, υποστηρίζοντας ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη και τελικά θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Έχει συχνά υποστηρίξει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα εξαφανίσει τα ελλείμματα, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα όρια της ανάπτυξης. Έχει επίσης υποστηρίξει την ευρεία κυριότητα των μετοχών και συχνά μιλά για μια ευρεία «τάξη επενδυτών» που περιλαμβάνει τους περισσότερους Αμερικανούς. Είναι ένας σκληρός κριτικός της εταιρικής διαφθοράς που χαρακτήρισε τα σκάνδαλα Enron και Worldcom.

Η Καριέρα
Ο 70χρονος Κούντλοου είναι ένας φανερά δραστήριος άνθρωπος του οποίου η ιδιότητα μεταφράζεται σε τηλεπερσόνα, οικονομικό αναλυτή, πανελίστα, συντηρητικό σχολιαστή, ενώ έχει δική του στήλη σε εφημερίδα και παρουσίαζε και οικονομική εκπομπή στο CNBC.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην ομοσπονδιακή τράπεζα της Νέας Υόρκης ως junior economist, μία θέση που δεν χρειαζόταν να έχει μάστερ και συνεπώς μπορούσε να ξεκινήσει την ανέλιξή του. Εργαζόταν στο τμήμα των ελεύθερων αγορών. Κατά την πρώτη θητεία του Ρόναλντ Ρήγκαν, ο Κούντλοου ήταν βοηθός του επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού, ενώ ήταν και μέλος της συμβουλευτικής ομοσπονδιακής επιτροπής δανείων και υποθηκών. Λίγο αργότερα προσελήφθη από τη Bear Stearns ως chief economist ενώ έγινε και διοικητικός εταίρος του επενδυτικού κολοσσού.

Το 2010 σε μία περίεργη υπόθεση, αν και οι Δημοκρατικοί τον ωθούσαν να πάρει τη θέση του γερουσιαστή Τσαρλς Σούμερ, ο Κούντλοου σχολίασε «πιστεύω ότι το να πάρει σύνταξη ο Σούμερ θα είναι ένας ευγενής στόχος». Στη συνέχεια δεν αναφέρθηκε ξανά στο θέμα και τελικά τη θέση πήρε ο Γκάρι Μπέρντσεν.

Το 2015, ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, σε ένα μέιλ που έστειλε σε υποστηρικτές του χαρακτήρισε τον Κούντλοου «υπέρμαχο των μεγάλων εταιρειών και του μεγάλου χρήματος».

Το πρόβλημα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ
Αυτό που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν είναι ότι ο Κούντλοου εισήλθε στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το 1997, μετά από μια περίοδο προσωπικής καταστροφής που αφορούσε κατάχρηση αλκοόλ και κοκαΐνης. Εδώ ο Kudlow περιγράφει σε βάθος την ανάκαμψή του μέσω της εμβάθυνσής του στον καθολικισμό.

Neumayr: Τι έτος βαφτιστήκατε στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία;
Kudlow: 20 Νοεμβρίου 1997, στην εκκλησία του St. Thomas More στη Νέα Υόρκη, υπό την καθοδήγηση του πάστορα John McCloskey, έναν ιερέα της Opus Dei, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής του Καθολικού Κέντρου Πληροφοριών στην Ουάσιγκτον.

Πόση προετοιμασία είχατε;

Τέσσερα χρόνια. Η ιστορία ξεκινάει το χειμώνα του 1993. Πήγα στον Fr. McCloskey από τον Τζέφρι Μπελ, πολιτικό σύμβουλο και αγαπητό φίλο μου. Έίδα τον Τζέφ στο δρόμο στη Νέα Υόρκη και δεν είχαμε δει ο ένας τον άλλον για κάμποσο καιρό. Μιλήσαμε και ο Τζεφ είπε ότι ήθελε να με παρουσιάσει στον ιερωμένο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Fr. McCloskey ήρθε να με επισκεφθεί στο γραφείο μου.

Παρουσιάστηκε και είπε ότι με παρακολουθούσε σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές καθ 'όλη τη διάρκεια των ετών. Είπε: "Τον τελευταίο καιρό έχετε αλλάξει;" Είπα, "Πόσο;" Και είπε, "Φαίνεται ότι ψάχνεις για τον Θεό." Είχε δίκιο, και έσπασα και άρχισα να κλαίω. Έτσι μιλήσαμε λίγο περισσότερο. Όπως θυμάμαι, με ρώτησε αν πίστευα στη ζωή ή στο μετά θάνατον. Είπα ναι. Νομίζω ότι του είπα ότι είχα μόλις βγει από τέσσερις εβδομάδες σε κέντρο θεραπείας για κατάχρηση οινοπνευματωδών και ουσιών, ένα κέντρο θεραπείας που βασίζεται στην πίστη και την πνευματικότητα. Είπε ότι θα μου δώσει μερικά βιβλία για να διαβάσω.

Ο Fr. McCloskey έχει ιστορικό στα οικονομικά, έτσι δεν είναι;

Ναι, ήταν πρώην χρηματιστής της Merrill Lynch. Αφού του μίλησα, πήγα στη λειτουργία και μου άρεσε πραγματικά. Την πρώτη φορά που μπήκα στον Thomas More στη Νέα Υόρκη το αγάπησα. Μόλις είδα τον Χριστό στο σταυρό, αισθάνθηκα κάτι.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης