Ιράν: Συνελήφθησαν 29 γυναίκες επειδή έβγαλαν τη μαντίλα τους

Ιράν: Συνελήφθησαν 29 γυναίκες επειδή έβγαλαν τη μαντίλα τους

Οι γυναίκες έβγαλαν τις μαντίλες για να διαμαρτυρηθούν για το νόμο που τους επιβάλλει να τη φορούν – Διαμαρτυρίες και στα social media με γυναίκες να στέκονται με ακάλυπτο το κεφάλι τους 

Ιράν: Συνελήφθησαν 29 γυναίκες επειδή έβγαλαν τη μαντίλα τους
Στη σύλληψη 29 γυναικών που έβγαλαν τις μαντίλες τους σε δημόσιο χώρο προχώρησε η αστυνομία του Ιράν στην Τεχεράνη. Οι γυναίκες προχώρησαν σε αυτήν την πράξη θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για το σχετικό νόμο, που χρονολογείται από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και τους επιβάλλει να τη φορούν. 

«Η αστυνομία συνέλαβε 29 πρόσωπα για διατάραξη της κοινωνικής τάξης και τα οδήγησε στη δικαιοσύνη» αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, που επικαλέστηκαν τα πρακτορεία Fars, Ilna και Tasnim.

Διαμαρτυρίες στα social media
Κλείσιμο

Αντίστοιχες ενέργειες πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στα social media. Γυναίκες φωτογραφίζονται με ακάλυπτο κεφάλι και κρατούν ένα ξύλο, στο οποίο έχουν κρεμάσει τη μαντίλα τους. Ο νόμος επιβάλλει στις γυναίκες να καλύπτονται στο κεφάλι με τη μαντίλα και στο σώμα με φαρδύ και μακρύ ρούχο. 

Αν και η αστυνομία ηθών δεν δείχνει μεγάλη δραστηριότητα, τα τελευταία χρόνια σε πολλές πόλεις του Ιράν οι γυναίκες αψηφούν τη νομοθεσία και αφήνουν το κεφάλι ακάλυπτο. 

Παρόμοια ενέργεια πραγματοποίησε μία Ιρανή, στο τέλος Δεκεμβρίου, που σε πολυσύχναστο σημείο της Τεχεράνης έβγαλε τη μαντίλα της και την κρατούσε κρεμασμένη σε ξύλο. 

Οι αρχές τη συνέλαβαν και παρέμεινε υπό κράτηση για έναν περίπου μήνα, σύμφωνα με την δικηγόρο Νασρίν Σοτουντέχ, γνωστή υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Η Σουτουντέχ μάλιστα υποστήριξε στο AFP ότι μια άλλη Ιρανή συνελήφθη αυτήν την εβδομάδα. Το δικαστήριο όρισε εγγύηση 90.000 ευρώ, γεγονός που όπως είπε, δείχνει την πρόθεση των αρχών να παραμείνει στη φυλακή. 

«Παιδιάστικη η αμφισβήτηση»

Την ίδια ώρα, ο γενικός εισαγγελέας της Μοχάμεντ Τζαφάρ Μονταζερί χαρακτήρισε «παιδιάστικη» την αμφισβήτηση της μαντίλας και θέλησε να υποβαθμίσει το γεγονός, κάνοντας λόγο για «ασήμαντη υπόθεση που δεν προκαλεί ανησυχία». Επίσης, υποστήριξε ότι πρόκειται για «μεμονωμένες περιπτώσεις» που είτε ενήργησαν από άγνοια, είτε επηρεάστηκαν από το εξωτερικό. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης