Καταλονία: Χάνουν έδαφος οι αυτονομιστές

Καταλονία: Χάνουν έδαφος οι αυτονομιστές

Πλέον, οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και οι ενωτικοί έρχονται στήθος με στήθος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - Τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προβλέπεται να κερδίσουν 46% των ψήφων - Στο ίδιο ποσοστό βρίσκονται και οι ενωτικοί 

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας μπορεί να μην καταφέρουν να διατηρήσουν μια απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο καταλανικό κοινοβούλιο μετά τις περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου μήνα, δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, καθώς τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας προβλέπεται να αυξήσουν το μερίδιο των ψήφων τους.

Ενδεχόμενη αποτυχία να κερδίσουν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο θα ήταν πλήγμα για τους καταλανούς αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ντε φάκτο δημοψήφισμα για την απόφαση της Μαδρίτης τον περασμένο μήνα να επιβάλει την διακυβέρνηση της περιφέρειας απ' ευθείας από την κεντρική κυβέρνηση.

Μετά τη χειρότερη πολιτική κρίση της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες, η καθαίρεση της αποσχιστικής καταλανικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο έχει περιορίσει προς το παρόν τις εντάσεις, αν και μια νίκη του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας τον Δεκέμβριο θα βύθιζε και πάλι στην αβεβαιότητα τη βορειοανατολική αυτή περιφέρεια.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προβλέπεται να κερδίσουν 46% των ψήφων, ελαφρώς κάτω από το 47,7% που είχαν κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές το 2015. Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας προβλέπεται να κερδίσουν επίσης 46%, σημειώνοντας άνοδο από το 40% που είχαν στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metroscopia.

Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, τα κόμματα της ανεξαρτησίας θα κερδίσουν 67 έδρες, μία λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία που χρειάζονται για να ελέγχουν το καταλανικό κοινοβούλιο.

Οι ενωτικές δυνάμεις δεν θα είχαν ούτε αυτές την πλειοψηφία στο εν λόγω σενάριο, αν και η δημοσκόπηση δείχνει πως πολλοί ψηφοφόροι, γύρω στο 23%, παραμένουν αναποφάσιστοι.
Το ενωτικό κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos φαίνεται πως θα σταθεροποιήσει τη θέση του ως η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη με 25,3% των ψήφων, κερδίζοντας δυνάμεις από την καταλανική πτέρυγα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργου Μαριάνο Ραχόι, που πέφτει στο 5,8% και χάνει πέντε από τις 11 έδρες της.

Η συμμετοχή στις εκλογές, για τις οποίες ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε χθες ότι θα είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία της περιφέρειας, προβλέπεται ότι θα φθάσει σε ποσοστό ρεκόρ 80%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Τα λάθη των άλλων τούς βοηθάνε...

Βλέπουν τις συνέπειες του Brexit για τους Άγγλους. Άνοδος του πληθωρισμού, αποχώρηση επενδύσεων, μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης, κλπ. Όταν μια χώρα απομονώνεται και κλείνεται στο καβούκι τους, τότε χάνει τα ωφέλη του ελεύθερου εμπορίου, των θετικών προσδοκιών, των προσδοκιών σταθερότητας (π.χ. συναλλαγματικών ισοτιμιών), διακίνησης παραγωγικών συντελεστών, κλπ. Και ήδη οι επιχειρήσεις αρχίζουν να φεύγουν από την Καταλονία, ακυρώσεις ταξιδιών, κλπ... Και πού να έβγαζε κι η Καταλωνία δικό της νόμισμα και να έπρεπε οι ταξιδιώτες - τουρίστες να αλλάζουν χαρτονομίσματα κι οι επιχειρήσεις να υπολογίζουν και πρόσθετο κόστος από το ρίσκο volatility των συναλλαγματικών ισοτιμιών...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

amn

Ο ίδιος ο Καζλόφσκι αφηγήθηκε την περιπέτεια του με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία αναφέρει ότι οι άνθρωποι που τον απήγαγαν εν συνεχεία εμφανίσθηκαν ως εκπρόσωποι του Τμήματος της αστυνομίας κατά του εξτρεμισμού χωρίς να επιδείξουν κανένα έγγραφο που να πιστοποιεί την ιδιότητα τους

spd

«Το ερώτημα εάν ο μεγάλος συνασπισμός λειτουργεί δεν θα κριθεί μόνο από το αποτέλεσμα μιας κρατιδιακής εκλογικής αναμέτρησης. Θα είναι μια απόφαση η οποία θα ληφθεί τους επόμενους μήνες», δήλωσε η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες

guteres

Σύμφωνα με ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης που επιδόθηκε πριν λίγο στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο γ.γ. του ΟΗΕ εκτιμά ότι οι προοπτικές μιας συνολικής διευθέτησης μεταξύ των κοινοτήτων του νησιού, παραμένουν ζωντανές