Πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία

Πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία

Στελεχώνεται η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας...

Πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία
Καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε και επισήμως χθες βράδυ ο επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών της Βρετανίας Ντέηβιντ Κάμερον, μετά από την εντολή που έλαβε από τη βασίλισσα Ελισάβετ και όπως μετέδωσε σχετικά το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC.

Ο νέος πρωθυπουργός  μετέβη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Ελισάβετ γύρω στις 22:00 (ώρα Ελλάδος) το βράδυ της Τρίτης. Στην ακρόαση από τη βασίλισσα Ελισάβετ τον Κάμερον συνόδευσε η σύζυγός του Σάρα που είναι έγκυος τεσσάρων μηνών.

Ο Κάμερον εμφανίστηκε για πρωτη φορά μπροστά από το Νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα σχηματισει "μια αξιοπρεπή και πλήρη κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες", "Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να έχει αυτή η χώρα μια ισχυρή, σταθερή, καλή και αξιοπρεπή κυβέρνηση που χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ", κατέληξε ο Κάμερον.

Λιγότερο από μία ώρα νωρίτερα ο Γκόρντον Μπράουν υπέβαλε την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισάβετ. ο απερχόμενος πρωθυπουργός  ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά από μία περίοδο 13 χρόνων διακυβέρνησης της Βρετανίας από τους Εργατικούς.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος των Συντηρητικών, νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας χρήζεται ο Λίαμ Φοξ, ενώ από το γραφείο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώθηκε ότι υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Τερέζα Μέι και υπουργός Δικαιοσύνης ο Κεν Κλαρκ, ο οποίος αναμενόταν να αναλάβει οικονομικό υπουργείο. Και οι τρεις προέρχονται από το κόμμα των Συντηρητικών.

Μετά από πέντε ημέρες διαβουλεύσεων, οι βουλευτές και η ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών συμφώνησαν στο σχηματισμό για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πολεμο κυβέρνησης συνεργασίας με τους Συντηρητικούς.

Κλείσιμο

"Ο Νικ Κλεγκ και εγώ θα βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας και θα εργαστούμε για το κοινό καλό και το συμφέρον του έθνους" τόνισε ο Κάμερον. Από την πλευρά του ο Κλεγκ χαρακτηρισε "ιστορικό γεγονός" τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έχουν πεντε υπουργεία και ο 43χρονος ηγέτης τους Νικ Κλεγκ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Ο Κάμερον αναμένεται να αναθέσει το υπουργείο Εξωτερικών στον 49χρονο ευρωσκεπτικιστή Ουίλιαμ Χαγκ και το υπουργείο Οικονομικών στον 38χρονο Τζορτζ Οσμπορν, όπως δήλωσαν πηγές του Συντηρητικού κόμματος.

Η εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου ανέδειξε νικητές τους Συντηρητικούς με 306 έδρες χωρίς αυτοδυναμία. Οι Εργατικοί περιορίστηκαν στη δεύτερη θέση με 258 έδρες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παρά τα σημαντικά κέρδη σε ψήφους (έχουν το 23%) απέσπασαν μόλις 56 έδρες λόγω του μονοεδρικού και πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος.

O  Κάμερον, (που κλείνει τα 44 στις 9 Οκτωβρίου), πρώην στέλεχος δημοσίων σχέσεων, καταγράφεται ως  ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία των τελευταίων 200 ετών της Βρετανίας, από το 1812, μετά τον Κόμη του Λίβερπουλ! Τερματίζει 13 χρόνια εργατικής διακυβέρνησης, πρώτα με τον Τόνι Μπλερ (1997-2007) και στη συνέχεια με τον Γκόρντον Μπράουν, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος και με τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση στη Βρετανία. Η ανεργία καλπάζει, επιχειρήσεις κλείνουν, η στερλίνα δέχεται κερδοσκοπικές επιθέσεις και το έλλειμμα κινείται σε... ελληνικούς ρυθμούς (12%).

Προβληματίζει, εξάλλου, και ο ευρωσκεπτικισμός του Κάμερον, που βάζει τη Βρετανία πάνω από την ΕΕ και απέσυρε τους Συντηρητικούς ευρωβουλευτές από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ψυχραίνοντας τις σχέσεις του με τους Μέρκελ - Σαρκοζί.

Συγχαρητήρια ξένων ηγετών στον Ντέηβιντ  Κάμερον

Τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας συνεχάρησαν ήδη οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Ντέιβιντ Κάμερον να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Τον Κάμερον συνεχάρησαν επισης η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνεχάρη τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον οποίο όπως τόνισε, θεωρεί ικανό να επαναφέρει την  χώρα στο «δρόμο της σταθερής ανάπτυξης».

«Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σας απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εκλογή σας», επισημαίνει ο Μπαρόζο.

«Εύχομαι σε σας και την κυβέρνησή σας κάθε επιτυχία στο απαιτητικό έργο σας. Όπως όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, βρίσκεστε ενώπιον δύσκολων επιλογών σε δύσκολες στιγμές. Είμαι πεπεισμένος πως θα ακολουθήσετε τη σωστή πορεία για να εξέλθει η Βρετανία από την παρούσα κρίση και να επανέλθει στο δρόμο της σταθερής ανάπτυξης», προσθέτει ο Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό» της Βρετανίας και κάλεσε τον Κάμερον να μεταβεί στις Βρυξέλες «στο προσεχές μέλλον».

Τα θερμά του συγχαρητήρια απηύθυνε στον Κάμερον και ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον κ. Κάμερον για να προωθήσουμε τις επιχειρήσεις μας στο Αφγανιστάν και να προετοιμάσουμε ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.

Τέλος ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας ευχαρίστησε τον Γκόρντον Μπράουν για τη συνεργασία τους.

Ικανοποίηση στον Τύπο

Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αλλά σημειώνουν ταυτόχρονα και τα δύσκολα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

"Ο Κάμερον πρωθυπουργός" γράφει στην πρώτη της σελίδα η Daily Telegraph κάνοντας λόγο για μια "ιστορική συμφωνία".

Η ταμπλόιντ Sun κάνει λόγο για μια νέα εποχή υπό τον τίτλο :"Ο Νέος Κόσμος του Ντέιβ". Οι Times σημειώνουν ότι "ο συντηρητικός ηγέτης εγκαινιάζει μια νέα πολιτική εποχή, αν και την νέα κυβέρνηση περιμένει ένα έργο δύσκολο και ένας δρόμος δύσβατος".

Από την πλευρά του ο Guardian τονίζει ότι η Βρετανία κάνει "ένα άλμα προς το άγνωστο" με τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης συνεργασίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο".

Μπράουν: «Σας ευχαριστώ και αντίο»

«Ήταν τιμή μου να υπηρετήσω τη Βρετανία» δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν σε μία φορτισμένη συναισθηματικά αποχαιρετιστήρια ομιλία μπροστά από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Παραιτείται επίσης από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και από τη βουλευτική του έδρα -με άμεση ισχύ.

Ο Γκόρντον Μπράουν εμφανίστηκε στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Εργατικών-Φιλελεύθερων για τη συγκρότηση κυβερνητικής συμμαχίας. Ο ρυθμιστής των εκλογών Νικ Κλεγκ σφράγισε τη συμφωνία συνεργασίας με τους Τόρις, η οποία μένει να ανακοινωθεί επισήμως.

«Αγάπησα αυτή τη δουλειά για τη δυναμική να κάνω αυτή τη χώρα που αγαπώ πιο δίκαιη, πιο ανεκτική, πράσινη, δημοκρατική, με μεγαλύτερη ευημερία, ειλικρινά μία μεγάλη Βρετανία» δήλωσε ο Μπράουν ευχόμενος στον διάδοχό του καλή δύναμη στις κρίσιμες αποφάσεις που θα λάβει για το μέλλον.

«Πάντοτε προσπάθησα να ανταποκριθώ, να κάνω ό,τι καλύτερο προς το συμφέρον της Βρετανίας, τις αρχές και τους ανθρώπους της» είπε ο Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος παρέμεινε λιγότερο από τρεισήμισι χρόνια στην πρωθυπουργία διαδεχόμενος τον Τόνι Μπλερ στο ύπατο αξίωμα και το τιμόνι των Εργατικών.

Με τους δυο μικρούς γιους και τη σύζυγό του Σάρα στο πλευρό του ο Γκόρντον Μπράουν ολοκλήρωσε τη σύντομη ανακοίνωσή του με τις λέξεις: «Σας ευχαριστώ και αντίο».

Ο Μπράουν είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος μέχρι το Σεπτέμβριο, κίνηση που αποσκοπούσε να διευκολύνει το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο για μία πιθανή συνεργασία την απομάκρυνση του Μπράουν.

Οι Τόρις από την πλευρά τους δέχθηκαν να διενεργηθεί δημοψήφισμα υπέρ ενός αναθεωρημένου εκλογικού συστήματος, σε μία παραχώρηση προς τους Φιλελεύθερους προκειμένου να τους προσελκύσουν σε συμφωνία για κυβερνητική συνεργασία.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης