Νέα πολιτική εποχή στη Βρετανία

Νέα πολιτική εποχή στη Βρετανία

Ο Λίαμ Φοξ είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος των Συντηρητικών, ενώ από το γραφείο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώθηκε ότι υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Τερέζα Μέι και υπουργός Δικαιοσύνης ο Κεν Κλαρκ, ο οποίος αναμενόταν να αναλάβει οικονομικό υπουργείο.

Νέα πολιτική εποχή στη Βρετανία

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας αναλαμβάνει ο 43χρονος ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον μετά τη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ.

Ο Κάμερον, που είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας τα τελευταία 200 χρόνια, εμφανίστηκε για πρωτη φορά μπροστά από το Νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα σχηματισει "μια αξιοπρεπή και πλήρη κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες", "Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να έχει αυτή η χώρα μια ισχυρή, σταθερή, καλή και αξιοπρεπή κυβέρνηση που χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ", κατέληξε ο Κάμερον.

 

Κλείσιμο

Ο Λίαμ Φοξ είναι ο νέος υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος των Συντηρητικών, ενώ από το γραφείο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοινώθηκε ότι υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Τερέζα Μέι και υπουργός Δικαιοσύνης ο Κεν Κλαρκ, ο οποίος αναμενόταν να αναλάβει οικονομικό υπουργείο. Και οι τρεις προέρχονται από το κόμμα των Συντηρητικών.

Μετά από πέντε ημέρες διαβουλεύσεων, οι βουλευτές και η ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών συμφώνησαν στο σχηματισμό για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πολεμο κυβέρνησης συνεργασίας με τους Συντηρητικούς.

"Ο Νικ Κλεγκ και εγώ θα βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας και θα εργαστούμε για το κοινό καλό και το συμφέρον του έθνους" τόνισε ο Κάμερον. Από την πλευρά του ο Κλεγκ χαρακτηρισε "ιστορικό γεγονός" τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έχουν πεντε υπουργεία και ο 43χρονος ηγέτης τους Νικ Κλεγκ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Ο Κάμερον αναμένεται να αναθέσει το υπουργείο Εξωτερικών στον 49χρονο ευρωσκεπτικιστή Ουίλιαμ Χαγκ και το υπουργείο Οικονομικών στον 38χρονο Τζορτζ Οσμπορν, όπως δήλωσαν πηγές του Συντηρητικού κόμματος.

Ο Κάμερον παραδέχτηκε ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να λάβει "δύσκολες αποφάσεις", αλλά υποσχέθηκε να μην ξεχάσει "τους ηλικιωμένους, τους αδύναμους και τους πιο φτωχούς της χώρας".

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας αναμένεται να προχωρήσει στη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος, υιοθετώντας μέτρα λιτότητας, όπως εκτιμούν οι αναλυτές. Τα δύο κόμματα έχουν αποδεχτεί σχέδιο περικοπής των δαπανών κατά 6 δισεκατομμύρια λίρες από δευτερεύουσας σημασίας υπηρεσίες και οργανισμούς εντός του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας συνεχάρησαν ήδη οι περισσότεροι ξένοι ηγέτες. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Ντέιβιντ Κάμερον να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Τον Κάμερον συνεχάρησαν επισης η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχηματισμό της νεας κυβερνησης, αλλά σημειώνουν ταυτόχρονα και τα δύσκολα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

"Ο Κάμερον πρωθυπουργός " γράφει στην πρώτη της σελίδα η Ντέιλι Τέλεγκραφ κάνοντας λογο για μια "ιστορικη συμφωνία".

Η ταμπλόιντ Σαν κάνει λόγο για μιά νέα εποχή υπό τον τίτλο: " Ο Νέος Κόσμος του Ντέιβ". Οι Ταιμς σημειώνουν ότι "ο συντηρητικός ηγέτης εγκαινιάζει μια νέα πολιτική εποχή, αν και την νέα κυβέρνηση περιμενει ένα έργο δύσκολο και ένας δρόμος δύσβατος".

Απο την πλευρά της η Γκάρντιαν τονίζει ότι η Βρετανία κάνει " ένα άλμα προς το άγνωστο" με τη συγκρότηση της πρώτης κυβέρνησης συνεργασίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης