ΗΠΑ: Και... «Μολών Λαβέ» ανάμεσα στα hashtags κατά του Ομπάμα για την οπλοκατοχή

ΗΠΑ: Και... «Μολών Λαβέ» ανάμεσα στα hashtags κατά του Ομπάμα για την οπλοκατοχή

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν χρησιμοποιήσει τη φράση είναι ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, καθώς και τοπικός αξιωματούχος του Τενεσί, ο οποίος χρησιμοποιεί τη φράση στο τέλος επιστολής του προς τον Ομπάμα

ΗΠΑ: Και... «Μολών Λαβέ» ανάμεσα στα hashtags κατά του Ομπάμα για την οπλοκατοχή
«Έλα να το πάρεις» και... «Μολών Λαβέ» (#ComeandTakeIt, #MolonLabe) είναι δύο από τα hashtag που χρησιμοποιούν στο Twitter οι υποστηρικτές της 2ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος -και υποστηρικτές της οπλοκατοχής-, καταγγέλλοντας τους αυστηρούς ελέγχους που εξαγγέλει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και τη φανταστική προσπάθεια... αρπαγής των όπλων τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής χρησιμοποιούν τη φράση που αποδίδεται στον Σπαρτιάτη Λεωνίδα -ως αντίδραση στην απαίτηση των Περσών να παραδώσει τα όπλα-, για να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται κανείς να κατασχέσει τα όπλα τους. 

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν χρησιμοποιήσει τη φράση είναι ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, καθώς και τοπικός αξιωματούχος του Τενεσί, ο οποίος χρησιμοποιεί τη φράση στο τέλος επιστολής του προς τον Ομπάμα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Trace, η φράση αποτελεί αγαπημένη έκφραση του σερίφη του Όρεγκον απέναντι στην «απειλή» της κατάσχεσης όπλων. Μία απειλή που δεν είναι βέβαια πραγματική, καθώς ο Ομπάμα εξήγγειλε ελέγχους για τις πωλήσεις όπλων και όχι κατάσχεση των όπλων που ήδη έχουν πουληθεί. 

Τον Μάιο του 2004 και πριν ο Λεωνίδας εισχωρήσει στην ποπ κουλτούρα με την ταινία 300, εν αποστρατεία αξιωματικός του στρατού αναφέρθηκε στη μάχη των Θερμοπυλών, μιλώντας σε συνέδριο Ρεπουμπλικάνων, αναφέρει το in.gr. Ο Άλεν Γουέστ εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και χρησιμοποιούσε συχνά το σύνθημα, το οποίο -σύμφωνα με το The Trace- έφτασε να το κάνει και τατουάζ στο χέρι του.
Κλείσιμο

Σύντομα, η φράση «Μολών Λαβέ» υιοθετήθηκε από τους υποστηρικτές της οπλοκατοχής και κυκλοφόρησε σε μπλουζάκια και αυτοκόλλητα, ενώ πέρυσι εταιρεία κατασκευής όπλων κυκλοφόρησε ακόμα και... ρεβόλβερ που στη λαβή του έφερε τη φράση «Molon Labe» (ουσιαστικά το Come and Take it αποτελεί μετάφραση της φράσης αυτής).

Μάλιστα, το 2013 κυκλοφόρησε και ταινία με αυτόν τον τίτλο, σε παραγωγή οργάνωσης θερμών υποστηρικτών της οπλοκατοχής, θέμα της οποίας είναι σύμφωνα με το imdb ότι η «ιστορία δείχνει πώς όταν οι πολίτες είναι άοπλοι, κυριαρχεί η κυβερνητική καταπίεση και η τυραννία». Στην ταινία μιλούν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί.

Γράφοντας στο Esquire, ο Ρόμπερτ Μπέιτμαν -εν αποστρατεία αξιωματικός και αυτός- σημείωσε ότι η χρήση της φράσης από τους συντηρητικούς που «ζητούν ελευθερία» και δικαίωμα στην οπλοκατοχή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε στην αρχαία Σπάρτη, όπου οι πολίτες υπάκουαν στις επιθυμίες των ηγετών τους και όπου η ατομική ελευθερία ήταν σχεδόν απούσα και καλεί τους Αμερικάνους που χρησιμοποιούν τη φράση «να πιάσουν στα χέρια τους ένα βιβλίο ιστορίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης